DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidenta paziņojums presei pēc tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Augsti godātais ģenerālsekretāra kungs!
Godātie žurnālisti! 

Pateicos Jums - Stoltenberga kungs - par otro vizīti Latvijā tik īsā laikā. Mēs to augsti novērtējam.

Šodien Rīgā notiek Eiropas Savienības aizsardzības ministru sanāksme. NATO ģenerālsekretāra klātbūtne šajā vērienīgajā pasākumā ir skaidrs apliecinājums tam, ka Eiropas drošība ir nozīmīga ne tikai Eiropas Savienībai, bet arī aliansei. NATO un Eiropas Savienības sadarbības stiprināšana ir ļoti būtiska. Un tā ir ļoti nozīmīga tieši Latvijai gan nacionālās drošības kontekstā, gan kā Eiropas Savienības Padomes prezidējošajai valstij.

Lai arī Latvijai nav tiešu militāru draudu, tomēr ir skaidrs, ka Eiropas drošības sistēma piedzīvo nopietnas izmaiņas.  Tādēļ visai Eiropas Savienībai ir nepieciešams piemēroties mainīgajai drošības situācijai.

Šodien ar NATO ģenerālsekretāru pārrunājām Velsas samita lēmumu ieviešanas gaitu. Ar gandarījumu varu atzīmēt, ka samitā nolemtais attiecībā uz mūsu reģiona drošību, tiek pildīts saskaņā ar plāniem un bez atkāpēm. Vēlreiz vēlos paust gandarījumu par NATO aizsardzības ministru 5.februāra sanāksmes lēmumiem. Īpašu uzmanību mēs pievērsām NATO kolektīvajai aizsardzībai, kas ietver gan militārās klātbūtnes stiprināšanu reģionā, gan NATO reaģēšanas ātruma palielināšanu, kā arī lēmumu par komandvadības štābu izveidošanu sešās NATO valstīs, to skaitā Latvijā.

Mēs skaidri apzināmies, ka ar drošību un aizsardzību saistītie jautājumi ir nokļuvuši Baltijas un visas Eiropas dienas kārtības pirmo uzdevumu sarakstā. Latvija ar konkrētu Saeimas lēmumu ir apliecinājusi, ka palielinās aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta. Jau šogad finansējums ir par 12% lielāks, un tā pieaugums tuvākajos gados turpināsies. Tādējādi tiek pastiprināts mūsu Bruņoto Spēku nodrošinājums, celtas to kaujasspējas, kā arī paaugstināta Latvijas gatavība uzņemt NATO papildvienības.

Mēs stiprinām zemessardzi, tiesībsargājošās institūcijas, robežsardzi un veiksim citus pasākumus, kas ievērojami paaugstinās Latvijas ārējo un iekšējo drošību.

Esmu pārliecināts, ka Eiropas Savienība un NATO savstarpēji koordinētā sadarbībā nodrošinās Latvijas, Baltijas un Eiropas Savienības valstu drošību.

Paldies!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI