DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidenta Andra Bērziņa paziņojums medijiem pēc sarunām ar Turcijas Republikas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vispirms gribu izteikt pateicību Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdogana kungam par viesošanos Latvijā oficiālā vizītē! Pēdējo triju mēnešu laikā esam tikušies vairākkārt un mums ir bijušas daudzas tēmas, kuras pārrunāt.

Vēlos uzsvērt, ka šī ir Prezidenta Erdogana pirmā vizīte kādā no Eiropas Savienības valstīm. Latvija to augstu novērtē kā cieņas un draudzības apliecinājumu attiecībām, kādas pastāv starp mūsu valstīm un tautām.

Nākamajā gadā atzīmēsim diplomātisko attiecību pastāvēšanas 90. jubileju. Tas ir vēl viens apliecinājums lielisko un ilglaicīgo mūsu savstarpējo attiecību raksturam.

Jau vairāk nekā desmit gadus esam partneri NATO. Šodien sarunās ar Erdogana kungu apspriedām drošības izaicinājumus gan Austrumeiropā, gan Tuvajos Austrumos. Latvija izprot un atbalsta Turcijas rīcību starptautisko tiesību ietvaros, uzņemot bēgļus no kurdu apdzīvotās Kobani pilsētas Sīrijā un sniedzot palīdzību pilsētas aizsardzībai no ISIL kaujinieku uzbrukumiem.

Sarunās pievērsāmies arī Turcijas – Eiropas Savienības attiecībām. Atbalstām Turcijas integrācijas procesu Eiropas Savienībā. Latvijas Prezidentūra Eiropas Savienības Padomē 2015. gada pirmajā pusē dos iespēju meklēt jaunus elementus Turcijas un Eiropas Savienības attiecību stiprināšanā.

Ar Prezidenta kungu paplašināti pārrunājām arī divas no Latvijas izvirzītajām Prezidentūras prioritātēm – Eiropas Savienības sadarbību ar Austrumu Partnerības valstīm un Centrālāzijas reģionu.

Atgriežoties pie divpusējiem jautājumiem, it īpaši ekonomiskās sadarbības jomā, ar gandarījumu varu atzīmēt, ka Prezidents Erdogana kungs ieradies ar iespaidīgu uzņēmēju delegāciju. Biznesa forums, kuru mums kopā ar Erdogana kungu būs gods atklāt, dos iespējas mūsu uzņēmējiem nostiprināt esošos kontaktus un veidot jaunus biznesa projektus, un arī attīstīt sadarbību zinātnes un izglītības jomā.

Mūsu savstarpējā tirdzniecība uzrāda pastāvīgu pieaugumu. Tirdzniecības apjomus raksturojošie skaitļi šī gada pirmajā pusē ir par 38% lielāki, nekā pērn. Šodien ar Turcijas prezidentu apspriedām prioritāros sadarbības virzienus, starp kuriem varu uzskaitīt it sevišķi transporta un tranzīta nozari, pārtikas pārstrādi, kokrūpniecību un farmāciju, kā arī tūrisma, izglītības un kultūras jomas.  

Lielas perspektīvas redzu sadarbībai aviotransporta jomā, kā arī attīstot transporta koridoru uz konteinervilciena "Zubr" bāzes, savienojot Baltijas un Melnās jūras reģionus. Tikko bijāt liecinieki divu dokumentu parakstīšanai par sadarbības stiprināšanu starp Zemkopības ministrijām un Veselības ministrijām. Latvija konsekventi virzās uz iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), un man ir gandarījums, ka Turcija, kā šī ekskluzīvā ekonomiskā kluba esoša dalībniece atbalsta Latvijas iestāšanās procesu.

Noslēgumā atļaujiet man vēlreiz pateikties Turcijas prezidentam Erdoganam, viņa dzīvesbiedrei un delegācijai par Latvijas apmeklējumu.

Paldies!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI