SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Profesiju klasifikators – jauni noteikumi

Stājas spēkā 01.06.2017.
Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 1. jūnijā, stājas spēkā jaunie Ministru kabineta noteikumi Nr. 264 par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām. Atšķirībā no iepriekšējiem noteikumiem klasifikācija ir tabulu veidā, līdz ar to pārskatāmāka, ir izmaiņas arī profesijās.

Statistikas likumā paredzēts, ka iepriekšējie noteikumi Nr. 461 (ar plašāku  nosaukumu – "Noteikumi par Profesiju klasifikatoru, profesijai atbilstošiem pamatuzdevumiem un kvalifikācijas pamatprasībām un Profesiju klasifikatora lietošanas un aktualizēšanas kārtību") ir piemērojami līdz 2017. gada 31. maijam, tātad zaudē spēku ar 1. jūniju, un ka Ministru kabinetam ir jāizdod jauni noteikumi.

Labklājības ministrija (LM) informācijā par jauno tiesību aktu norāda, ka no Profesiju klasifikatora svītrotas 269 profesijas, kas nav aktuālas darba tirgū. Vienlaikus klasifikators papildināts ar 80 jaunām profesijām, 83 profesijām precizēti to nosaukumi. Profesiju klasifikatorā izmainīta forma, klasifikācija tagad ir tabulu veidā, lai tā lietotājam būtu vieglāk un saprotamāk atrast nepieciešamo profesiju un tās kodu.

Jaunajā Profesiju klasifikatorā 154 profesijas ir pārceltas uz citu profesiju atsevišķo grupu, radītas 13 apvienotas profesijas, kā arī precizēti profesiju grupu apraksti, profesiju pamatuzdevumu un kvalifikācijas pamatprasību apraksti.

Piemēram, atsevišķās grupas "1212 Personāla vadītāji" profesijām ir papildinājums pamatuzdevumos: noteikt un formulēt uzņēmuma personāla vadības stratēģiju, politiku un mērķus dinamiskā ekonomiskā vidē atbilstoši uzņēmuma mērķiem.

Darba likuma 40. panta otrās daļas 5. punkts nosaka, ka darba līgumā norāda darbinieka arodu, amatu, specialitāti (profesiju) atbilstoši Profesiju klasifikatoram un vispārīgu nolīgtā darba raksturojumu, bet neparedz norādīt profesijas kodu.

LM atgādina, ka profesijas kods atbilstoši Profesiju klasifikatoram ir jānorāda darba devējam, reģistrējot katru darba ņēmēju Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un sniedzot ziņas par darba ņēmējiem. Šādu darba devēju informācijas iesniegšanas sistēmas izveidošanu ierosināja VID, lai efektīvāk varētu savā darbā izmantot normatīvajos aktos sniegtās iespējas "aplokšņu algu" izmaksātājiem uz aprēķina pamata noteikt "aploksnē" izmaksāto apjomu. Līdz ar to Ministru kabineta 2010. gada 7. septembra noteikumu Nr. 827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8.4 punkts nosaka, ka, pieņemot darbā darba ņēmēju, pārskatā "Ziņas par darba ņēmējiem" ir jānorāda arī profesijas (aroda, amata, specialitātes) kods atbilstoši Profesiju klasifikatoram.

Noteikumos vairs nav iekļauts 2. pielikums "Profesiju standarti", kāds bija līdz šim spēkā esošajos noteikumos Nr. 461.

Profesiju klasifikatora mērķis ir uzskaitīt profesijas, profesijai atbilstošos pamatuzdevumus un kvalifikācijas pamatprasības, lai nodrošinātu valstī starptautiskai praksei atbilstošu darbaspēka uzskaiti un salīdzināšanu.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI