SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Elīna Gulbe
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
27. februārī, 2017
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Latvijai 100
5
5

Latvijas valsts simtgades svinības

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No valsts budžeta līdzekļiem Latvijas valsts simtgades svinībām no 2017. līdz 2019. gadam piešķirti 22,3 miljoni eiro. Kultūras ministrijas aprēķini liecina, ka provizoriski piecos svinību gados no dažādiem finansējuma avotiem to norisē varētu tikt ieguldīti gandrīz 60 miljoni. LV portāls piedāvā infografiku ar skaidrojumu, kā veidojas šī summa un kā tā tiks tērēta.

Latvijas simtgadi plānots svinēt piecu gadu garumā. Svinību atklāšana gaidāma jau šī gada 4. maijā, bet noslēgums plānots 2021. gada janvārī. Attiecīgais periods izvēlēts, lai simboliski attēlotu valsts tapšanas gaitu, sākot ar 1917. gadu, kas svinību kontekstā tiek saistīts ar valstsgribu, un beidzot ar 1921. gadu, kad Latvija jau pilntiesīgi pastāvēja gan de iure, gan de facto un tika uzņemta tā laika lielākajā politiskajā organizācijā – Tautu savienībā.

Vislielākā summa no svinībām atvēlētās naudas tiks ieguldīta projektā "Latvijas skolas soma", kas ļaus skolēniem no dažādiem reģioniem klātienē apskatīt un izzināt Latvijas dabas un kultūras vērtības. Pārējais finansējums izdalīts plašam aktivitāšu klāstam – gan Latvijas vārda popularizēšanai ārvalstīs, gan svinību norisēm pašmājās. Svētku kulminācijai 2018. gada novembrī piešķirti 2,1 miljons eiro.

Svinībām atvēlētie 22,3 miljoni eiro ir tikai 0,06% no kopējā trim gadu periodam paredzētā valsts budžeta. Plānots, ka 2020. un 2021. gadā iecerētajiem pasākumiem varētu tikt piešķirti vēl 9,5 miljoni eiro. Tātad kopumā svētku piecgadei no valsts budžeta līdzekļiem varētu tikt iztērēts 31,8 miljoni eiro. Kultūras ministrija skaidro, ka atlikušo summu no publiski izskanējušajiem 60 miljoniem veido provizoriskie aprēķini par svinībām piešķirtajiem pašvaldību un atbalstītāju līdzekļiem, kā arī starptautiskais finansējums.

Svētkos plānotas arī vairākas aktivitātes, kurās iesaistīties aicināts ikviens. Vairāk par tām iespējams uzzināt vietnē Latvija 100.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI