SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
31. maijā, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Pašvaldību līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem no 1. jūnija

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vairākkārt pagarināta, 2016. gada 31. maijā atbalsta programma privāto pirmsskolas izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju (aukļu) līdzfinansēšanai noslēdzas, un līdzekļi turpmākai privāto bērnudārzu un auklīšu līdzfinansēšanai valsts budžetā vairs netiek paredzēti.

FOTO: Freeimages

31. maijā noslēdzas valsts atbalsta programma privāto pirmsskolas izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju (aukļu) līdzfinansēšanai. Tas nozīmē, ka ģimenēm, kuru bērniem vieta pašvaldības bērnudārzā netiek nodrošināta, iespējams, turpmāk jārēķinās ar papildu izdevumiem privāta bērnudārza vai aukles pakalpojuma apmaksai. Taču jāuzsver, ka situācija katrā pašvaldībā ir atšķirīga.
īsumā
  • 2016. gada 31. maijā valsts atbalsta programma privāto pirmsskolas izglītības iestāžu un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju līdzfinansēšanai noslēdzas.
  • Pašvaldības pienākums ir segt privātā bērnudārza izmaksas, ja tā nenodrošina vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē.
  • Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs.
  • Pašvaldībai nav normatīvos aktos noteikta pienākuma nodrošināt alternatīvu bērnu  uzraudzības pakalpojuma saņemšanu.

Valsts līdzfinansējums privātam bērnudārzam, kas nodrošina pirmsskolas izglītības programmas apguvi gadījumā, ja bērns ir reģistrēts uzņemšanai savas deklarētās dzīvesvietas pašvaldības bērnudārzā, bet pakalpojumu nesaņem, bija terminēta atbalsta programma. Tā tika uzsākta 2013. gadā ar mērķi palīdzēt pašvaldībām risināt sasāpējušo bērnudārzu rindu jautājumu.

Programmas ietvaros Rīgas plānošanas reģionā ik mēnesi, pieskaitot pašvaldības līdzfinansējumu, privāta bērnudārza apmaksai tika piešķirti 228 eiro. Ārpus Rīgas plānošanas reģiona šī summa bija mazāka – 185 eiro. Valsts atbalsts 142 apmērā tika nodrošināts arī vecākiem, kuri izvēlējās oficiāli reģistrētu auklīšu pakalpojumus. Vairākkārt pagarināta, 2016. gada 31. maijā atbalsta programma noslēdzas, un līdzekļi turpmākai privāto bērnudārzu un auklīšu līdzfinansēšanai valsts budžetā vairs netiek paredzēti.

Bērnudārza nodrošināšana – pašvaldības pienākums

Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk Izglītības likuma 17. panta 2.daļa paredz pašvaldības pienākumu segt privātas pirmsskolas izglītības iestādes izmaksas gadījumā, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā. Izmaksas jākompensē tādā apmērā, kas atbilst vienam audzēknim nepieciešamajām izmaksām attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā.

"No 1. jūnija līdzfinansējums bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju atbalstam ieviests arī Rīgā – 116,07 eiro apmērā."

Lai ieviestu caurskatāmu un līdzīgu pieeju pašvaldību aprēķinos, cik tad vidēji izmaksā pirmsskolas izglītības nodrošināšana vienam bērnam attiecīgajā novadā vai pilsētā, pērn Ministru kabinetā tika apstiprināti MK noteikumi Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei". Noteikumi stājās spēkā 2016. gada 1. janvārī. Minētās vidējās izmaksas un to aprēķināšanas kārtību pašvaldība publisko savā mājaslapā internetā.

Līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem ir atšķirīgs

Taču, neskatoties uz to, ka vietvarām ir jāvadās pēc vienotas pirmsskolas izglītības programmas izmaksu aprēķina metodikas, pašvaldību aplēses joprojām ir atšķirīgas. Tas nozīmē, ka pašvaldībās, kuras saskaras ar t.s. bērnudārzu rindu problēmu, vecāku izdevumi par pirmsskolas izglītības pakalpojumu turpmāk var gan samazināties, gan, gluži otrādi, ievērojami palielināties. Piemēram, ja līdzšinējā valsts un pašvaldības atbalsta apmēra summa Rīgā sasniedza 228 eiro mēnesī, pašvaldības nodrošinātais līdzfinansējums atbilstoši Rīgas domes veiktajiem aprēķiniem būs jūtami mazāks – 173,10 eiro. Turpretī daudzviet Pierīgā pašvaldību aprēķini līdzšinējo atbalsta apmēru pat pārsniedz. Piemēram, Saulkrastu novadā un Babītes novadā vecākiem privāto bērnudārzu pakalpojumu apmaksai tiek piešķirti 249 eiro.

PAŠVALDĪBA Pašvaldības līdzfinansējums privātai pirmsskolas izglītības iestādei 2016. gadā
Ādažu novads 202,26 eiro
Babītes novads 249 eiro
Carnikavas novads 190,86 eiro
Ikšķiles novads 226,56 eiro
Jelgava 139 eiro
Ķekavas novads 169,33 eiro
Mārupes novads 206,85 eiro
Ozolnieku novads 188,03 eiro
Rīga 173,10 eiro
Salaspils novads 234,48 eiro
Saulkrastu novads 249 eiro
Siguldas novads 128,24 vai 139,96 eiro
Stopiņu novads 186,79 eiro

Pašvaldības ziņā lemt, vai līdzfinansēt aukles pakalpojumu

No 1. jūnija tiek pārtraukta arī līdzšinējā valsts atbalsta izmaksa privātajiem bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem jeb auklēm. Šeit gan jāatzīmē, ka atšķirībā no obligāta pienākuma nodrošināt pieejamību pirmsskolas izglītības apguvei bērnudārzā, pašvaldībai nav normatīvos aktos noteikta pienākuma nodrošināt arī alternatīvu bērnu  uzraudzības pakalpojuma saņemšanu. Tas nozīmē, ka katras pašvaldības ziņā ir lemt, vai un kādā apmērā atbalstīt bērnu uzraudzības jeb aukļu pakalpojuma līdzfinansēšanu. Tādējādi pašvaldību politika attiecībā uz aukļu pakalpojuma nodrošināšanu katrā novadā atšķiras.

Piemēram, viena no pirmajām pašvaldībām, kas uzsāka līdzfinansēt un veidot aukļu dienestu jau 2013. gadā, ir Mārupes novads. Arī turpmāk Mārupē dzīvojošie vecāki varēs saņemt pašvaldības atbalstu aukles pakalpojuma līdzfinansēšanai 188 eiro apmērā. No 1. jūnija līdzfinansējums bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju atbalstam ieviests arī Rīgā – 116,07 eiro apmērā. Taču jāatzīmē, ka ir arī tādas pašvaldības, kurās aukļu pakalpojumu ir izlemts neatbalstīt. Piemēram, atbalsts bērnu uzraudzības pakalpojuma saņemšanai netiek nodrošināts Jelgavā. Tāpēc, lai noskaidrotu pieejamā atbalsta apmēru un precīzu saņemšanas kārtību, aicinām vecākus vērsties savas deklarētās dzīvesvietas pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI