SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
26. maijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Personas uz tiesu piespiedu kārtā varēs nogādāt agrāk

Stājas spēkā 26.05.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts policija izpilda tiesas lēmumu par personas piespiedu atvešanu uz tiesu.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šodien, 26. maijā, stājas spēkā grozījumi likumā "Par policiju", papildinot likuma regulējumu par personas piespiedu atvešanu uz tiesu, ja šī persona bez attaisnojoša iemesla izvairās no piedalīšanās procesuālajā darbībā.

Valsts policijai saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 251. panta pirmo daļu jau iepriekš bija uzdots izpildīt procesa virzītāja lēmumu par personas piespiedu atvešanu, un arī Civilprocesa likuma 69. panta otrajā daļā un Administratīvā procesa likuma 144. panta otrajā daļā noteikts, ka Valsts policija izpilda tiesas lēmumu par personas piespiedu atvešanu uz tiesu.

Jaunums ir tāds, ka tagad likuma "Par policiju" 12. panta pirmā daļa papildināta ar 6.1 punktu šādā redakcijā: "61) izpildot tiesas (tiesneša) vai prokurora lēmumu par personas piespiedu atvešanu, nogādāt personu uz tiesu vai prokuratūru, vai, ja nepieciešams, uz policijas iestādi un turēt policijas iestādē līdz personas nogādāšanai uz tiesu vai prokuratūru, bet ne ilgāk kā četras stundas;/../"

Tātad personas, par kurām ir pieņemts tiesas (tiesneša) vai prokurora lēmums par piespiedu atvešanu, policija ir tiesīga aizturēt jau laikus, nevis lai tiešā ceļā nogādātu uz tiesas sēdi. Pamatojums šādām izmaiņām ir tāds, ka absolūtais vairākums no personām, par kurām ir pieņemts lēmums par piespiedu atvešanu, no rīta ir sastopamas savās dzīvesvietās, bet noteiktajā piespiedu atvešanas laikā vairs ne.

Kā norādīts likuma grozījumu projekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā, tas ir ļoti svarīgi tādēļ, ka viens no lielākajiem lietu izskatīšanas atlikšanas iemesliem ir saistīts ar lietas dalībnieku neierašanos uz tiesas sēdēm, un pašlaik tiesas procesa ilgums ir viena no lielākajām problēmām, kas prasa tūlītēju risinājumu.

Grozījumi likumā "Par policiju" arī noteic, ka līdz 1. oktobrim ir jāizdod jauni Ministru kabineta noteikumi par aizturēto, apcietināto un notiesāto personu konvojēšanas kārtību un kārtību, kādā veicama policijas iestāžu ēku, telpu un teritorijas, publisku vietu un tajās esošo personu un policijas apsargājamo objektu novērošana, izmantojot tehniskos līdzekļus, kā arī šādas novērošanas rezultātā iegūto datu apstrāde. (Līdz tam spēkā ir Ministru kabineta noteikumi Nr. 305 "Kārtība, kādā veicama publiskas vietas novērošana, izmantojot tehniskos līdzekļus, kā arī novērošanā iegūto datu glabāšana un publiskošana".)

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI