SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
02. janvārī, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
6
6

Izmaiņas sociālajā jomā no 2015.gada

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai arī nelielā apmērā, tomēr no 2015.gada ģimenes budžetu papildinās arī maksājumi, kuri 2009.gadā uz vairākiem gadiem tika ierobežoti sakarā ar finanšu krīzi valstī un to noteica ar likumu "Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2014.gadam". No 2015.gada 1.janvāra vairs nav noteikti izmaksājamo pabalstu griesti slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieka pabalstiem, kā arī mainījusies ģimenes valsts pabalsta apmēra noteikšanas kārtība un apmērs.

LV portāla infografika

No 2015.gada sociālajā jomā ir spēkā virkne iedzīvotājiem pozitīvu izmaiņu, kas saistītas ar to, ka vairs netiks noteikti griesti dažādiem pabalstiem. Ģimeņu ar bērniem materiālo situāciju uzlabos lielāks ikmēneša pabalsts par katru nākamo bērnu. Atcelti ierobežojumi sociālā nodrošinājuma pabalstiem, kas būs izdevīgi lielākas algas saņēmējiem, jo pabalstus izmaksās atbilstoši veiktajām sociālajām iemaksām. Daudziem vismaz neliels atspaids būs minimālās algas paaugstināšana.
īsumā

2015.gadā:

  • Ģimenes valsts pabalsts – lielāks par otro un nākamajiem bērniem.
  • Vairs nav griestu slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieka pabalstam.
  • VSAOI maksimālais apmērs - 48 600 eiro.
  • VSAOI minimālais apmērs pašnodarbinātajam - 360 eiro mēnesī.
  • Pabalsts Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo ģimenēm - 100 eiro.
  • Pabalsts plašākam lokam ar celiakiju slimiem bērniem.
  • Minimālā alga – 360 eiro mēnesī.
  • Algas nodoklis jeb IIN – 23%.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) ir sagatavojusi apkopojošu informāciju par vairākiem pabalstiem, kuru apmērs no jaunā gada būs lielāks.

Ģimenes valsts pabalsta apmērs noteikts atkarībā no bērnu skaita ģimenē

No 2015.gada 1.janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs tiek palielināts atkarībā no bērnu skaita ģimenē.

Par pirmo bērnu – 11,38 eiro mēnesī (pabalsta apmērs nemainās), par otro bērnu ģimenē pabalsts būs 22,76 eiro (2 reizes lielāks), par trešo bērnu un nākamajiem bērniem – 34,14 eiro jeb 3 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē.

Piešķirtos pabalstus jaunajā apmērā VSAA pārrēķinās un izmaksās bez pabalsta saņēmēja iesnieguma.

Par dažādām situācijām, kas rada jautājumus vecākiem, tostarp, ja no vairākiem bērniem daži ir sasnieguši pilngadību, lasiet LV portāla skaidrojumā "Ģimenes valsts pabalsts 2015.gadā – lielāks par otro un nākamajiem bērniem".

Atcelti pabalstu apmēra ierobežojumi

No 2015.gada 1.janvāra vairs netiks noteikti izmaksājamo pabalstu apmēru ierobežojumi slimības, maternitātes, paternitātes, vecāku un bezdarbnieka pabalstiem.  Tas nozīmē, ka daļai cilvēku pieaugs pabalstu apmērs, jo tos pilnībā izmaksās atbilstoši cilvēku veiktajām sociālajām iemaksām. Pabalstu griesti krīzes dēļ tika noteikti 2009.gadā un bija spēkā līdz 2014.gada 31.decembrim.

Tas nozīmē, ka tiem šo pabalstu saņēmējiem, kuriem līdz 2014.gada 31.decembrim piešķirtais pabalsts tika izmaksāts ierobežotā apmērā, par pabalsta izmaksas periodu, kas turpināsies no 2015.gada 1.janvāra, pabalsts tiks izmaksāts bez ierobežojuma, tas ir, piešķirtajā apmērā.

Jānorāda, ka bezdarbnieku un vecāku pabalsti janvārī vēl tiks izmaksāti ierobežotā apmērā, tā kā šos pabalstus izmaksā par iepriekšējo mēnesi, tātad janvārī par decembri. Savukārt no februāra arī šie pabalsti tiks izmaksāti bez ierobežojuma.

Pabalsts par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti

No 2015.gada 1.janvāra Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) uzsāk pabalsta par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti piešķiršanu un izmaksu.To paredz Ministru kabineta noteikumi Nr.698 "Noteikumi par pabalstu par asistenta izmantošanu personām ar I grupas redzes invaliditāti".

Līdz šim pabalsta piešķiršanu un izmaksu nodrošināja Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

Esošajiem pabalstu saņēmējiem jāatceras, ka VSAA turpinās pabalstu izmaksu,  pamatojoties uz NVA informāciju, un jauns iesniegums nav nepieciešams.

Pabalstu par 2015.gada janvāri VSAA līdz 22.februārim ieskaitīs tajā pašā kontā, uz kuru pabalstu pārskaitīja NVA. Pabalsts arī turpmāk tiks izmaksāts līdz kārtējā mēneša 22.datumam.

Paaugstināta minimālā apdrošināšanas atlīdzība par apgādnieka zaudējumu katram mirušā apgādnieka bērnam

Ja sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimības dēļ ir iestājusies apdrošinātās personas nāve, tad atlīdzības apmērs katram mirušā apgādnieka bērnam nedrīkst būt mazāks par 65 procentiem no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, tas ir, 41,62 eiro (iepriekš bija noteikts – ne mazāk kā 50% no valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēra, tas ir, 32,02 eiro).

VSAA uzsver: ja atlīdzība minimālajā apmērā piešķirta līdz 2014.gada 31.decembrim un tās izmaksa turpinās pēc 2015.gada 1.janvāra, tad tā tiks pārrēķināta un jaunajā minimālajā apmērā izmaksāta janvārī. Arī šajā gadījumā iesniegums pārrēķinam nav nepieciešams.

Paaugstināts valsts sociālais pabalsts Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo dalībnieku ģimenēm

Valsts sociālais pabalsts Černobiļas AES seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēm pieaugs no 85,37 līdz 100 eiro.

Līdz 2015.gada 31.martam piešķirtos valsts sociālos pabalstus Černobiļas AES dalībniekiem un mirušo Černobiļas AES dalībnieku ģimeņu locekļiem VSAA pārrēķinās un izmaksās līdz 2015.gada 30.aprīlim kopā ar aprīļa pabalstu.

Pabalsts plašākam lokam bērnu, kuriem diagnosticēta celiakija

Labklājības ministrija informē, ka valsts atbalstu celiakijas slimniekiem izmaksās arī bērniem, kuriem ir noteikta invaliditāte. Tāpat atbalstu izmaksās celiakijas slimniekiem, kas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas mācās vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs un nav vecāki par 20 gadiem vai studē augstskolā dienas nodaļā (pilna laika klātienē) un nav vecāki par 24 gadiem.

Mainīta invaliditātes noteikšanas kārtība

2015.gadā ieviesīs pilnveidotu, starptautiskajiem kritērijiem atbilstošu invaliditātes noteikšanas sistēmu. LM norāda: tas nozīmē, ka cilvēkiem no 18 gadiem līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai, nosakot invaliditāti, ņems vērā ne tikai veselības traucējumus, bet arī to radītos aktivitāšu un funkcionēšanas ierobežojumus. Tādējādi noteiks gan invaliditātes grupu, gan arī darbspēju zaudējumu procentos.

Plašāku izklāstu par jauno kārtību varat izlasīt LV portāla publikācijā "No 2015.gada 1.janvāra ieviesīs pilnveidoto invaliditātes noteikšanas sistēmu".

Papildu sociālās rehabilitācijas pakalpojumi

2015.gadā ieviesīs sociālās rehabilitācijas pakalpojumu (psihosociālais atbalsts) vardarbībā cietušajiem pieaugušiem cilvēkiem un arī pašiem vardarbības veicējiem. Kā norāda LM, šāds pakalpojums ir nepieciešams, lai sniegtu atbalstu gadījumos, kad ģimenē notiek vardarbība, kā arī situācijās, kad cilvēks atzīts par cietušo administratīvā pārkāpuma lietvedības vai kriminālprocesa ietvaros, ir pieņemts tiesas vai tiesneša lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību, vai policijas lēmums par nošķiršanu.

Trūcīgo atbalsta pakas – pilnvērtīgākas

2015.gadā trūcīgie cilvēki bez maksas varēs saņemt trīs veidu pakas jeb komplektus - pārtikas preču komplekts, individuālo mācību piederumu komplekts un higiēnas un saimniecības preču komplekts.

LM informē, ka palīdzības izdalīšanu vistrūcīgākajām personām nodrošinās biedrības, nodibinājumi, reliģiskas organizācijas un pašvaldības vai to iestādes, iepriekš piedaloties Sabiedrības integrācijas fonda organizētajā atlasē.

Pensionēšanās 2015.gadā

No 2014.gada pakāpeniski par trim mēnešiem ik gadu pieaug pensionēšanās vecums. Līdz ar to pensionēšanās vecums 2015.gadā būs 62 gadi un 6 mēneši. Savukārt priekšlaicīgās pensionēšanās vecums 2015.gadā būs 60 gadi un 6 mēneši.

Nepieciešamais apdrošināšanas stāžs 2015.gadā vecuma pensijas saņemšanai ir 15 gadi, bet priekšlaicīgāsvecuma pensijas saņemšanai – 30 gadi.

"Atceļot pabalstu griestus, daļai cilvēku pieaugs pabalstu apmērs, jo tos pilnībā izmaksās atbilstoši veiktajām sociālajām iemaksām."

VSAA atgādina: pensiju piešķir ar dienu, kad radušās tiesības uz to, taču ne agrāk kā 6 mēnešus pirms pensijas pieprasījuma iesniegšanas.

VSAOI maksimālais un minimālais apmērs 2015.gadam

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekta maksimālais apmērs 2015.gadā būs 48 600 eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekta maksimālais apmērs ir gada ienākumu summa, no kuras ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. No ienākumiem, kas pārsniedz kalendārajam gadam noteikto obligāto iemaksu objekta maksimālo apmēru, obligātās iemaksas nav jāveic.

Iemaksu objekta minimālais apmērs pašnodarbinātajam un brīvprātīgi apdrošinātai personai (izņemot mikrouzņēmumu darbiniekus) 2015.gadā tiek noteikts 4320 eiro gadā jeb 360 eiro mēnesī. Iemaksu minimālais apmērs atbilst minimālās algas apmēram, kā paredzēts MK noteikumos Nr.1478 par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto un brīvprātīgo iemaksu objekta minimālo un maksimālo apmēru.

Lielāka minimālā darba alga, mazāks algas nodoklis

No 320 uz 360 eiro palielināts valstī noteiktais minimālās mēneša darba algas apmērs. Minimālā stundas tarifa likme būs 2,166 eiro, pusaudžiem un cilvēkiem, kuri ir pakļauti īpašam riskam, minimālā stundas tarifa likme būs 2,477 eiro.

Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme no 2015.gada ir mazāka 23% (līdz šim tā bija 24%).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI