SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
16. decembrī, 2014
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
2
2

Alimenti no valsts, ja vecāku vienošanās bijusi noslēgta kā notariāls akts

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

No 2014.gada 29.novembra uzturlīdzekļu izmaksas Uzturlīdzekļu garantiju fonds ir tiesīgs veikt uz notariāla akta pamata, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā. Tas krietni atvieglo to vecāku, kuru rīcībā ir atbilstošā formā pie notāra noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem, bet tā netiek pildīta, iespēju naudiņu saņemt no valsts ātrāk un vieglāk, jo tādā gadījumā vairs nav papildus jāceļ prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu.

īsumā

Līdzekļus bērna nodrošināšanai no UGF izmaksā, ja uzturlīdzekļu piedziņa atzīta par neiespējamu vai netiek nodrošināts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, pamatojoties uz:

  • tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu;
  • notariālu aktu, kas ietver vienošanos par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem un izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā.

Ja viens no vecākiem spiests rūpēties par bērnu, kā var, kamēr otrs par savu pienākumu neliekas ne zinis vai kaut kādu iemeslu dēļ gādāt par savu bērnu nespēj, ceļš līdz uzturlīdzekļu saņemšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) nebūt nav viegls un ātrs. Valsts negodprātīgo vecāku vietā līdzekļus bērnu uzturam izmaksā tad, kad izmantotas visas tiesiskās sviras, lai panāktu, ka parādnieks Civillikumā noteikto pienākumu gādāt par saviem bērniem izpilda pats.

Tāpēc līdz šim UGF administrācija nodrošināja bērniem uzturlīdzekļus to vecāku vietā, kuriem pienākums maksāt alimentus savam bērnam noteikts ar tiesas spriedumu un kuri tiesas spriedumu nepilda vispār vai arī pilda, bet nenodrošina to minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kādu, pamatojoties uz Civillikuma 179.panta piekto daļu, noteicis Ministru kabinets.

Notariālie akti, kas izpildāmi tiesas sprieduma izpildes kārtībā

Notariāta likuma 107..1panta pirmā daļa noteic, ka arī vienošanās par vienreizējiem vai periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem, kas taisīta notariāla akta formā, ir izpildāma Civilprocesa likumā noteiktajā tiesas spriedumu izpildes kārtībā, proti, ir nododama piespiedu izpildei un būtībā pielīdzināma tiesas spriedumam.

Ņemot vērā šo normu, 11.Saeima 30.oktobrī pieņēma grozījumus Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā, kas līdztekus sabiedrībā plaši apspriestajam plānam ziņas par uzturlīdzekļu parādniekiem darīt publiski zināmas paredz, ka turpmāk uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti arī tajos gadījumos, kad pienākums maksāt uzturlīdzekļus parādniekam noteikts nevis ar tiesas nolēmumu, bet ar tādu notariālo aktu, kas ietver vienošanos par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem un izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā (vienošanās par uzturlīdzekļiem), un ja parādnieks šo vienošanos par uzturlīdzekļiem nepilda vispār vai pilda nepietiekamā apmērā, nenodrošinot Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru. Šādi grozījumi spēkā stājās 2014.gada 29.novembrī.

Ne visi notariālie akti izpildāmi tiesas spriedumu izpildes kārtībā

Vai derēs jebkura rakstiski noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem, ko, piemēram, pievieno laulības šķiršanas pie notāra dokumentiem un ko vecākiem, kuru dzīves ceļi šķiras, ņemt vērā noslēdzot šādu vienošanos? "Ne visi notariālie akti ir izpildāmi tiesas spriedumu izpildes kārtībā un ne visas vienošanās par uzturlīdzekļiem būs pietiekams pamats uzturlīdzekļu saņemšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda gadījumā, ja otra puse vienošanos nepildīs," uzsver UGF Juridiskās nodaļas vadītāja Linda Sparāne.

Kā pamats uzturlīdzekļu saņemšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda var būt tikai tāda vienošanās par vienreizējiem vai periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem, kas noformēta notariāla akta formā saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļas "Notariālie akti, kas izpildāmi tiesas spriedumu izpildes kārtībā" nosacījumiem, norāda UGF pārstāve.

"Ne visas vienošanās par uzturlīdzekļiem būs pietiekams pamats uzturlīdzekļu saņemšanai no UGF."

"Piemēram, ja laulība tiek šķirta pie notāra, zvērināts notārs taisa notariālo aktu par laulības šķiršanu (laulības šķiršanas apliecību) - šāds notariālais akts nav izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā un līdz ar to uzturlīdzekļi no UGF nevar tikt izmaksāti, pamatojoties uz šādu aktu, pat ja tam ir pievienota rakstiska vienošanās par bērna uzturlīdzekļiem," viņa skaidro.

Šķirot laulību pie notāra, puses, vienojoties par uzturlīdzekļiem, var pašas izvēlēties un izlemt vai taisīt papildu notariālo aktu, kas ir izpildāms tiesas spriedumu izpildes kārtībā.

Būtiski paturēt atmiņā, ka vienošanās, kas nav noslēgta notariāla akta formā, nevar būt par pamatu arīdzan uzkrājušos uzturlīdzekļu parādu summas piedziņai. Ja laika gaitā vienošanās kādu iemeslu dēļ netiks pildīta, ceļot prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, tos piedzīs tikai no iesnieguma tiesā iesniegšanas dienas.

Savukārt, ja vienošanās ir noslēgta notariālā akta formā, kas izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā, prasība tiesā nebūs jāceļ.

Rīcība, ja otra puse vienošanos nepilda

Ja, piemēram, bērna mātes rīcībā ir atbilstošā formā noslēgta vienošanās un bērna tēvs to nepilda, uzturlīdzekļus no valsts iespējams saņemt ātrāk un vieglāk, jo vairs nav papildus jāceļ prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Tam, vai vienošanās noslēgta pirms vai pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā, nav nozīmes. Principā galvenais ir, lai vienošanās būtu noslēgta kā notariāls akts, kam piešķirts izpildu spēks.

Kā rīkoties, ja otra puse noslēgtu vienošanos par uzturlīdzekļiem nepilda, skaidro UGF pārstāve: "Šādā gadījumā, ja atbilstošā formā noslēgta vienošanās par uzturlīdzekļiem netiek pildīta, tas no vecākiem, kura aprūpē ir bērns, var vērsties pie zvērināta notāra, kura lietvedībā atrodas notariāls akts, un lūgt izsniegt notariālo izpildu aktu, lai vērstu uzturlīdzekļu parāda piedziņu Civilprocesa likuma noteiktajā kārtībā."

"Ne visi notariālie akti ir izpildāmi tiesas spriedumu izpildes kārtībā."

Tālāk no zvērināta notāra saņemtais izpildu akts, līdzīgi kā tiesas izdots izpildu raksts, iesniedzams zvērinātam tiesu izpildītājam viņa amata vietā (iecirknī) pēc parādnieka dzīvesvietas, mantas atrašanās vietas vai darbavietas. Zvērināts tiesu izpildītājs vērsīs piedziņu uz parādnieka kustamo un nekustamo mantu, kā arī naudu un ienākumiem.

Ja tiesu izpildītājs konstatēs, ka uzturlīdzekļus nevar  piedzīt vai nevar piedzīt Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, uzturlīdzekļus izmaksā UGF. Lai tos saņemtu, iesniedzējam jālūdz tiesu izpildītājs sniegt UGF administrācijai ziņas par to, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama. Vienlaikus pašam prasītājam UGF administrācijā jāiesniedz uzturlīdzekļu izmaksas iesniegums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI