23. janvārī, 2018
TĒMA: Ārlietas

Parlamentārā sekretāre ar tautiešiem Lielbritānijā apspriež sadarbību ar diasporu un kopienas aktualitātes

2018. gada 21. janvārī Straumēnos un 22. janvārī Londonā Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica darba vizītes laikā tikās ar Latvijas diasporas pārstāvjiem Apvienotajā Karalistē (AK) un Lielbritānijas amatpersonām, lai apspriestu gan diasporai aktuālos jautājumus, gan arī Eiropas Savienības (ES) pilsoņu tiesību nodrošināšanu Lielbritānijā.

Tikšanās ar diasporas organizāciju pārstāvjiem un tautiešiem Lielbritānijā tika rosinātas, lai pārrunātu diasporai būtiskos jautājumus un uzklausītu priekšlikumus ciešākas un aktīvākas sadarbības veidošanai, ņemot vērā, ka diaspora ir viena no Ārlietu ministrijas darbības prioritārām. Sarunās ar tautiešiem, kuru vidū bija Latviešu Nacionālās padomes Lielbritānijā, Mančesteras latviešu, Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca ārpus Latvijas (LELBāL) un citi kopienas pārstāvji, kā arī ziņu aģentūra Anglo Baltic News, Z. Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka ir svarīgi noteikt – sadarbība ar diasporu, kā arī atbalsts, tiem valstspiederīgajiem, kas vēlas atgriezties, ir valsts pienākums.

Parlamentārā sekretāre pauda gandarījumu par pilsoņu tiesību aizsardzībā panāktajiem rezultātiem, kas sasniegti AK un ES sarunās. "Lielbritānijā dzīvo aptuveni 100 000 latviešu, un viņi dod savu pienesumu gan šīs valsts, gan Latvijas ekonomikai, kā arī starpkultūras sakariem un kontaktiem starp cilvēkiem. Viņu intereses un labsajūta ir svarīga Latvijas valdībai, un es esmu gandarīta, ka tas ir svarīgi arī Apvienotās Karalistes valdībai. Mēs vēlamies saglabāt šo ciešo un personīgo saikni ar mūsu kopienu un britu draugiem. Esmu pārliecināta, ka ievērojamais progress, kas jau ir sasniegts, veicinās sarunas par turpmāko sadarbību, kuras pamatā būs cilvēki", pauda Z. Kalniņa-Lukaševica.

Tikšanos dalībnieki apmainījās ar informāciju par plānotajiem Latvijas valsts simtgades pasākumiem un remigrāciju veicinošiem pasākumiem. Īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumam par bērnu tiesību aizsardzību, uzsverot panākto būtisko progresu savlaicīgas informācijas saņemšanā no AK iestādēm un rosinot stiprināt sadarbību ar pašvaldībām, nodrošinot informācijas pieejamību tautiešiem caur bērnu aprūpes dienestiem (Children services).

Kopš aizvadītā gada 8. decembrī panāktās Lielbritānijas un Eiropas Komisijas vienošanās, kas skar pilsoņu tiesības, aizvien aktuālāki kļuvuši jautājumi par šīs vienošanās praktisko īstenošanu un piemērošanu Lielbritānijā attiecībā uz Latvijas valstspiederīgajiem. Lai nodrošinātu iespēju nepastarpināti saņemt informāciju no Lielbritānijas amatpersonām par pilsoņu tiesībām un pienākumiem, Latvijas vēstniecība aicināja uz tikšanos Lielbritānijas Izstāšanās no ES valsts ministru lordu Martinu Kalananu un Iekšlietu ministrijas pārstāvjus. Viņi informēja par Lielbritānijas plāniem veidot jauno imigrācijas sistēmu, kā arī atbildēja uz Latvijas valstspiederīgos interesējošiem jautājumiem.

Ievērojot pilsoņu tiesību jautājumu svarīgumu plašam Latvijas tautiešu lokam, diskusija turpinājās arī diasporas pārstāvju sarunā. Tika apspriesti diasporai aktuālie jautājumi - latviešu valodas mācīšana un tās saglabāšana kopienā, nacionālās identitātes stiprināšana un sabiedrības saliedēšana, kas īpaši svarīga pirms vēlēšanām. Parlamentārā sekretāre aicināja tautiešus aktīvi līdzdarboties vēlēšanu iecirkņu veidošanā un balsot 13. Saeimas vēlēšanās, lai jaunais Saeimas sastāvs varētu nodrošināt valsts drošību un izaugsmi.

Daugavas Vanagu Lielbritānijas fonda īpašumā Straumēnos Z. Kalniņa-Lukaševica fonda valdes, AK Latviešu biznesa asociācijas (UK's Latvian Busines Network), Latviešu nedēļas skolas Londonā un Vulverthamptonā pārstāvjus iepazīstināja ar diasporas politikas aktualitātēm.