DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. decembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Politiskais direktors A.Pelšs e-PINE sanāksmē Vašingtonā uzsver Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un ASV sadarbību kiberdrošības jomā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
13. decembrī Vašingtonā, ASV notika Baltijas, Ziemeļvalstu un ASV politisko direktoru e-PINE sanāksme (Enhanced Partnership in Northern Europe / Paplašinātā partnerība Ziemeļeiropā), lai pārrunātu tādus jautājumus kā attiecības ar Krieviju, transatlantiskās attiecības, enerģētiskā drošība, aktualitātes NATO samita sagatavošanā. Latviju sanāksmē pārstāvēja Ārlietu ministrijas politiskais direktors Andris Pelšs.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, kas sankcijas pret Krieviju jāturpina, jo Ukrainas konflikta jautājumā progress nav panākts. Vienlaikus jābūt pragmatiskiem un jāuztur dialogs jautājumos, kuri ir abpusēji svarīgi. "Krievija izmanto dažādus instrumentus, lai mazinātu ES un NATO dalībvalstu vienotību, mēģinot apšaubīt rietumu vērtības. Tikai kopīgs darbs izpratnes veicināšanā par hibrīdo apdraudējumu, kā arī mērķtiecīga politikas veidošana ļaus būt noturīgiem pret šīm aktivitātēm. Šajā kontekstā īpaši svarīga Baltijas valstu, Ziemeļvalstu un ASV sadarbība kiberdrošības jautājumos," norādīja Andris Pelšs. 

Jautājumā par enerģētisko drošību, dalībnieki atzīmēja sasniegto progresu enerģijas avotu daudzveidošanā, tādējādi mazinot atkarību no Krievijas. Nord Stream II projekts joprojām rada bažas, tādēļ cieša sadarbība ES ietvaros ir īpaši nozīmīga. 

Pārrunājot aktualitātes NATO, tostarp gatavošanos 2018. gada samitam, īpaši tika atzīmēta š.g. decembra sākumā panāktā vienošanās ES-NATO sadarbības paplašināšanā, kas ir viena no Latvijas prioritātēm drošībā un aizsardzībā. Uzmanības centrā būs arī kopīgais darbs cīņā ar terorismu.

14. decembrī  A.Pelšs turpina vizīti ASV, piedaloties arī  e-PINE sanāksmē, kuras darba kārtībā ir tādi jautājumi kā hibrīdais apdraudējums, gaisa un jūras spēku sadarbība, Irāka, Sīrija,  Afganistāna.

Uzziņai

e-PINE iniciatīva tika uzsākta 2003.gadā kā ASV un Baltijas valstu partnerības hartas turpinājums plašākā mērogā, lai pastiprinātu un saglabātu ASV sadarbību ar Baltijas valstīm un Ziemeļvalstu reģionu. e-PINE galvenie sadarbības virzieni ir drošības politika, kaimiņpolitika un aktīva ekonomisko attiecību attīstība.

e-PINE sanāksmē piedalās pārstāvji no Baltijas un Ziemeļvalstu Aizsardzības ministrijām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI