07. jūnijā, 2017
TĒMA: Valsts pārvalde

Rīgas pilī diskutēs par lobēšanas regulējuma nepieciešamību

Kādas ir ar lobētāju ietekmi saistītās problēmas un kādus mērķus varētu sasniegt ar lobēšanas regulējuma palīdzību? Par šiem un citiem jautājumiem, kas saistīti ar lobēšanas praksi Latvijā un Eiropā, piektdien Rīgas pilī diskutēs seminārā “Lobēšanas regulējuma nepieciešamība Latvijā”. Semināru organizē Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa izveidotā Tiesiskās vides pilnveides komisija.

Semināru ar uzrunu atklās Valsts prezidents. Tiesiskās vides pilnveides komisijas priekšsēdētājs Aivars Endziņš apskatīs viedokļus par lobēšanas regulējuma nepieciešamību Latvijā.

Semināra īpašie viesi iepazīstinās ar lobēšanas praksi un regulējumu citur Eiropā. Eiropas Parlamenta Parlamentārās izpētes dienesta politikas analītiķis profesors Džanluka Sgueo stāstīs par lobēšanas regulējuma attīstību un nākotnes izaicinājumiem Eiropas Savienībā, savukārt profesors Alberto Bitonti aplūkos citu Eiropas valstu pieredzi lobēšanas regulēšanā.

Semināru noslēgs diskusija, kurā tiks analizēts, vai lobēšanas regulējums varētu uzlabot lēmumu pieņemšanas procesu un paaugstināt uzticēšanos lēmumu pieņēmējiem. Diskusijā arī tiks runāts par to, cik atklātai ir jābūt lobētāju darbībai un kā atrast samērīgu līdzsvaru starp lobētāju un valsts institūciju tiesībām un pienākumiem lobēšanas procesā.

Diskusijā piedalīsies sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka, Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, Saeimas sekretāra biedrs Gunārs Kūtris un sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks Filips Rajevskis. Diskusiju vadīs Tiesiskās vides pilnveides komisijas loceklis Valts Kalniņš.

Semināra programma

Mediju pārstāvjus, kuri vēlas atspoguļot diskusiju, lūdzu iepriekš pieteikties Valsts prezidenta Preses dienestā (ilze.salna@president.lv, 67092132, 29404124).