DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. maijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs ar jauno Argentīnas vēstnieku Latvijā vienojas par politiskā dialoga aktivizēšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
29. maijā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs tikās ar jauno Argentīnas nerezidējošo vēstnieku Latvijā Fakundo Vilu (Facundo Vila), kurš ieradies Rīgā divu dienu akreditācijas vizītē. Tikšanās laikā abas puses uzsvēra nepieciešamību aktivizēt politisko dialogu un dažādu līmeņu vizīšu apmaiņu, kā arī turpināt sadarbību reģionālos un daudzpusējos formātos. Tāpat tika pārrunāts Latvijas un Argentīnas potenciāls ekonomisko sakaru veicināšanā, mežsaimniecības, tranzīta un loģistikas, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomās, kā arī tika identificētas intereses attīstīt sadarbību izglītībā.

Valsts sekretārs apsveica vēstnieku ar Argentīnas G20 prezidentūru 2018. gadā un vienpadsmitās Pasaules Tirdzniecības organizācijas Ministru konferences organizēšanu Buenosairesā no 11. līdz 14. decembrim, kas apliecina Latīņamerikas reģiona nozīmi daudzpusējas tirdzniecības sistēmas veidošanā.

Pārrunājot Eiropas Savienības un Argentīnas attiecības, atzinīgi tika novērtētas ES un Dienvidu kopējā tirgus valstu (Mercosur) sarunas Asociācijas nolīguma noslēgšanai. Tas pavērs iespējas plašākai abu reģionu sadarbībai, nodrošinot jaunu līgumtiesisko bāzi, tostarp tirdzniecības barjeru atcelšanai, vienotiem tehniskiem standartiem, sanitāriem un fitosanitāriem nosacījumiem, kā arī veicinātu investīcijas. Tāpat abas puses uzsvēra ES un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu politiskā dialoga sadarbības nozīmi arī par tādiem globālas nozīmes jautājumiem kā daudzpusējas tirdzniecības sistēmas stiprināšana, klimata pārmaiņas, drošība, ilgtspējīga attīstība.

30. maijā Argentīnas vēstnieks iesniegs akreditācijas vēstules Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci. Vizītes laikā vēstniekam paredzētas tikšanās ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Rīgas Brīvostas pārvaldes pārstāvjiem.

Uzziņai

Argentīnas vēstnieks Fakundo Vila kopš 2016. gada 8. novembra rezidē Helsinkos, Somijā.

1922. gada 28. martā Argentīna atzina Latvijas Republiku de iure. No 1935. gada līdz 1946. gadam Buenosairesā darbojās Latvijas diplomātiskā pārstāvniecība. 1991. gada 26. augustā Argentīna kā pirmā no Latīņamerikas valstīm atzina Baltijas valstu neatkarību un izteica gatavību nodibināt diplomātiskas attiecības. 1991. gada 26. septembrī Rīgā tika parakstīts kopīgs komunikē par diplomātisko attiecību nodibināšanu.

Kopš 2010. gada tiek uzturēts regulārs ES un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas (Community of Latin American and Caribbean States, CELAC) dialogs. ES un CELAC starpreģionālās sadarbības mērķi un uzdevumi tiek pārskatīti ik pēc diviem gadiem ES un CELAC valstu, un valdības vadītāju samitos, kā arī starplaikā ikgadējās ārlietu ministru sanāksmēs. 2017. gada oktobra beigās tiek plānots trešais ES un CELAC valstu, un valdību vadītāju samits, kā arī ārlietu ministru tikšanās Salvadorā, Salvadoras Republikā.

Latvija ir identificējusi šādas prioritātes sadarbībai ar Latīņamerikas un Karību valstu reģionu: uzņēmējdarbības attīstība, izglītība un zinātne, vides aizsardzība, narkotiku izplatības apkarošana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI