DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Edgars Rinkēvičs pauž atbalstu Latvijas dalībai Eiropas Kodolpētījumu organizācijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
23. maijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (European Organization for Nuclear Research, CERN) delegāciju un Rīgas Tehniskās universitātes pārstāvjiem un apliecināja Ārlietu ministrijas apņemšanos veicināt Latvijas virzību pilntiesīgai dalībai šajā organizācijā. Sarunā E. Rinkēvičs uzsvēra CERN nozīmi ne tikai fundamentālo pētījumu jomā, kas dotu iespējas sekmēt Latvijas zinātnes attīstību, bet arī praktiskas sadarbības iespējas Latvijas uzņēmējiem ar CERN - vienu no nozīmīgākajiem inženiertehnisko pakalpojumu un datorskaitļošanas ārpakalpojumu iepircējiem Eiropā. Ministrs atzina, ka Latvijai vēl veicams nozīmīgs darbs, lai izveidotu elementārdaļiņu fizikas pētniecības nozari un šim nolūkam aicināja Latvijas akadēmiskās organizācijas uz ciešāku savstarpējo sadarbību.

CERN delegācijas vadītāja, ģenerāldirektora vietniece starptautiskās sadarbības jautājumos Šarlote Lindberga Varakaule (Charlotte Lindberg Warakaulle) pateicās E. Rinkēvičam par laipno uzņemšanu un atzina, ka politiskā apņemšanās ilgtermiņā sadarboties ar CERN pētniecības jomā ir svarīgs priekšnoteikums valsts dalībai organizācijā. Tāpat tiek vērtēts, vai valstī ir pietiekami attīstīta elementārdaļiņu fizikas nozare un konkurētspējīgi uzņēmumi, kas spētu piegādāt pētniecības darbam nepieciešamo nodrošinājumu. Š. Varakaule atzinīgi novērtēja Ārlietu ministrijas atbalstu Latvijas dalībai CERN un izteica pārliecību, ka tuvākajā laikā izdosies vienoties par turpmākiem praktiskajiem soļiem Latvijas un CERN sadarbības stiprināšanai. 

Organizācijas amatpersonas un zinātnieki šonedēļ viesojas Rīgā, lai piedalītos kopīgi ar Rīgas Tehnisko universitāti un Izglītības un zinātnes ministriju Latvijā rīkotā CERN zinātnes nedēļā, kas norisinās no 22. līdz 26. maijam. Apmeklējumā laikā CERN pārstāvji tiksies ar RTU vadību, izglītības un zinātnes ministru un Saeimas deputātiem, apspriežot potenciālo Latvijas dalību CERN. Savukārt Latvijas uzņēmēji apaļā galda diskusijā kopā ar CERN amatpersonām apspriedīs industrijas un CERN sadarbību.

Uzziņai
CERN ir dibināta 1952. gadā, lai izveidotu Eiropā pasaules līmeņa fundamentālu kodolfizikas un elementārdaļiņu pētniecības centru. CERN dalībvalstis ir 22 Eiropas Savienības dalībvalstis, kā arī tai ir virkne asociēto un novērotāju biedru no visas pasaules. Aģentūra darbina pasaulē vadošo daļiņu paātrinātāju sistēmu, arī Lielo hadronu paātrinātāju, kas ir lielākā fizikas pētījumu zinātniskā būve pasaulē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI