DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents apliecina atbalstu Gruzijas ciešākai integrācijai ES un NATO

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

“Gruzija ir viens no ciešākajiem NATO un Eiropas Savienības sadarbības partneriem, un Latvija pilnībā atbalsta Gruzijas tālāku eiroatlantisko integrāciju,” uzturoties valsts vizītē Gruzijā, otrdien uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Tiekoties ar Gruzijas prezidentu Giorgiju Margvelašvili, Valsts prezidents atzīmēja, ka Latvija augsti novērtē atklāto un konstruktīvo dialogu ar Gruziju gan augstāko amatpersonu līmenī, gan abu valstu ekspertu un uzņēmēju sadarbībā. “Šī vizīte ir draudzības un ciešas sadarbības apliecinājums starp mūsu valstīm,” teica Raimonds Vējonis.

Valsts prezidenta vizīte Gruzijā notiek vēsturiskā laikā, jo otrdien, 28. martā, stājas spēkā bezvīzu režīms starp Gruziju un Šengenas zonas valstīm. Raimonds Vējonis norādīja, ka bezvīzu režīma ieviešana ir pierādījums veiksmīgam reformu procesam Gruzijā, kas vēl vairāk tuvinās Gruziju Eiropai cilvēku ikdienas kontaktos, kā arī sniegs papildu impulsu Latvijas un Gruzijas divpusējo attiecību attīstībai.

"Latvija ir gatava turpināt dalīties ar Gruziju savā reformu pieredzē. Tas ir grūts ikdienas darbs, kas ne vienmēr nes popularitāti, bet fundamentālas pārmaiņas ir nepieciešamas," teica Raimonds Vējonis, norādot, ka ir jāturpina cieša sadarbība ES Austrumu partnerības programmas ietvaros.

Valsts prezidents uzsvēra, ka ikvienai valstij ir tiesības pieņemt neatkarīgus un no ārēja spiediena brīvus lēmumus attiecībā uz savu ārējo un drošības politiku. "Gruzija ir svarīgs NATO partneris, kas ir piemērs citām valstīm ar savu apņēmību ciešākai eiroatlantiskajai integrācijai. Ir svarīgi turpināt NATO Īpašo atbalsta programmu Gruzijai, kas stiprinās tās aizsardzības spējas un operatīvo sadarbību ar NATO, tādējādi palīdzot sagatavoties iespējamai dalībai aliansē," teica Raimonds Vējonis.

Vizītes laikā otrdien tika parakstīts protokols starp Latvijas un Gruzijas Iekšlietu ministrijām par savstarpējās sadarbības paplašināšanu.

Latvijas un Gruzijas ekonomiskā sadarbība pēdējo gadu laikā ir strauji attīstījusies, norādīja Valsts prezidents, tomēr vēl ir daudz vietas izaugsmei, par ko liecina otrdien Tbilisi parakstītie nozaru un asociāciju sadarbības līgumi.  

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras un Gruzijas Uzņēmējdarbības attīstības aģentūras saprašanās memorands paredz sekmēt ciešāku abu valstu sadarbību, organizējot kopīgus uzņēmējdarbību veicinošus pasākumus.

Latvijas informācijas tehnoloģiju klastera un Gruzijas IKT uzņēmējdarbības padomes pārstāvji parakstīja saprašanās memorandu par sadarbību izglītības, zinātnes un informācijas tehnoloģiju jomā, kura mērķis ir veicināt uz zināšanām balstītas ekonomikas izaugsmi abās valstīs, IT kompetenču un zināšanu eksportu, kā arī jaunuzņēmumu un inovatīvu ekonomikas virzienu attīstību.

Savukārt sadarbības līgums starp Latvijas Telekomunikāciju asociāciju un Gruzijas Kabeļtelevīzijas savienību veicinās sadarbību nozarei svarīgu likumdošanas, apmācību un kiberdrošības jautājumu risināšanā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Iveta Vējones kundze valsts vizītē Gruzijā uzturas no 27. līdz 30. martam. Vizītes ietvaros Valsts prezidents apmeklēs arī Eiropas Savienības novērošanas misiju Gruzijā un apskatīs Gruzijas un Dienvidosetijas administratīvo robežlīniju, kā arī piedalīsies Latvijas un Gruzijas kopīgā investīciju projekta "Island of Music" atklāšanas ceremonijā.

Foto

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI