24. februārī, 2017
TĒMA: Ekonomika

Aicinām uzņēmējus iesaistīties “konsultē vispirms” principa vadlīniju izstrādē

“Uzņēmēji ne vienmēr pārzina visus normatīvos aktus un no tiem izrietošās prasības, kas viņiem jāievēro. Tāpēc tirgus uzraudzības iestāžu galvenais pienākums nav sodīt, bet gan būt uzņēmēja konsultantam un sadarbības partnerim,” uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Viens no Uzņēmējdarbības vides pilnveidošanas pasākumu plāna prioritārajiem rīcības virzieniem ir veidot uz klientu orientētu valsts pārvaldi, kas savā ikdienas darbā ievēro "konsultē vispirms" principu.

"Konsultē vispirms" principa mērķis ir panākt, ka uzņēmējiem ir skaidri saprotamas uzņēmējdarbībā piemērojamās prasības. Uzraugošo darbību ietvaros jānodrošina prasību izpilde, tāpēc uzraugošajām institūcijām primāri jāsniedz normu un prasību skaidrojums, īpaši pirmreizēju pārkāpumu gadījumā, dodot termiņu nepilnību novēršanai.

"Ekonomikas ministrijas vīzija ir radīt izcilu uzņēmējdarbības vidi Latvijā. "Konsultē vispirms" principa ieviešana un īstenošana ļaus sasniegt labāku rezultātu normatīvo aktu ievērošanā, kā arī nodrošinās efektīvāku un atvērtāku sadarbību starp tirgus uzraugošajām institūcijām un komersantiem," norāda ministrs.

Ekonomikas ministrija šobrīd strādā pie vadlīniju dokumenta, kurā tiks ietverti labās prakses principi un vienots algoritms "konsultē vispirms" principa ieviešanai valsts uzraudzībā.

Ministrija aicina uzņēmējus un ikvienu interesentu aktīvi iesaistīties vadlīniju dokumenta izstrādē un sniegt informāciju par līdzšinējo sadarbību ar uzraugošajām iestādēm, kā arī redzējumu par nepieciešamajām izmaiņām iestāžu darba, tai skaitā komunikācijas, uzlabošanā.

Aicinām sniegt viedokli līdz šā gada 3. martam, aizpildot aptaujas anketu:

Plānots, ka vadlīnijas "konsultē vispirms" principa ieviešanai tiks izstrādātas līdz šā gada maijam. Taču vienlaikus jāuzsver, ka tās būs vienmēr atvērts dokuments, kas nepieciešamības gadījumā tiks papildināts ar arvien jauniem piemēriem un risinājumiem, kurus atzinīgi būs novērtējuši uzņēmēji.

Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas