DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

K.Gerhards: Veselības ministrijas NVD īstenotajos e-veselības projektos paredzētais ir pieejams lietotājiem daļēji, VM vēl ir ļoti daudz darāmā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards ir iepazinies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) veiktās pārbaudes par Nacionālā veselības dienesta (NVD) īstenoto e-veselības projektu, kas finansēti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF), īstenošanas rezultātiem*.

"Esam secinājuši, ka plānotās informācijas sistēmas un e-pakalpojumi ir pieejami lietotājiem daļēji.  Nacionālā veselības dienesta rīcībā ir ļoti maz laika, lai informācijas sistēmas un e-pakalpojumi, kas pārbaudes brīdī nebija pieejami, kļūtu pieejami lietotājiem. Jau martā Latvijai Eiropas Komisijai ir jāiesniedz 2007.-2013.gada plānošanas perioda noslēguma dokumenti. Savukārt, lai turpmāko gadu laikā nodrošinātu projektu ietvaros izstrādāto sistēmu un e-pakalpojumu lietošanu, Veselības ministrijai un Nacionālajam veselības dienestam vēl ir ļoti daudz darāmā. Pārbaudes rezultātā sniegtas vairāk kā 20 rekomendācijas sistēmas ērtuma un lietojamības pilnveidošanai", uzsver ministrs.    

"E-veselības sistēmas izveidošanas mērķis bija uzlabot iedzīvotāju iespējas saņemt, bet ārstiem un farmaceitiem iespējas sniegt kvalitatīvus valsts pakalpojumus. Tomēr, vērtējot paveikto, viennozīmīgi var secināt – šobrīd ir pāragri to apgalvot. Ar projektu īstenošanas pabeigšanu e-veselības sistēmas ieviešana un uzraudzība nebeidzas. Turpmākos piecus gadus tiks veikta sasniegto rezultātu pēcuzraudzība", piebilst K.Gerhards.

Ir jāatzīst, ka e-veselības sistēmas sekmīgai darbībai izšķiroša ir datu apmaiņas nodrošināšana starp e-veselības sistēmu un ārstu un farmaceitu jau šobrīd lietotajām informācijas sistēmām ārstu praksēs, aptiekās un slimnīcās. Ir izveidota attiecīga saskarne, tomēr e-veselības sistēmas integrācija ar ārstu un farmaceitu informācijas sistēmām ziņojuma sagatavošanas laikā nebija nodrošināta. Tikai izpildoties šim nosacījumam, e-veselības sistēma pilnvērtīgi darbosies. Otrs būtisks aspekts e-veselības sistēmas sekmīgai lietošanai ir NVD sadarbība ar šīs sistēmas lietotājiem, lai nodrošinātu ne tikai sistēmas spēju izpildīt paredzētās funkcijas, bet arī tās lietošanas kvalitāti.

VARAM veiktās pārbaudes laikā e-veselības projekti, kas finansēti no ERAF, tika analizēti  no diviem aspektiem - vai ir izstrādātas šajos projektos plānotās informācijas sistēmas un e-pakalpojumi, un vai tie ir pieejami lietotājiem, nevis visaptverošs izvērtējums par e-veselības sistēmu kopumā.

Sagatavotais atzinums par e-veselības projektu pārbaudes rezultātiem tiks iesniegts Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai lēmuma pieņemšanai par veikto izmaksu deklarēšanu finansēšanai no ERAF.

Oskars Vizbulis
Ministra padomnieks
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI