DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. maijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Par pilsētu attīstības jautājumiem atbildīgo ES ministru sanāksmē uzsver Amsterdamas pakta nozīmīgumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2016. gada 30.maijā Nīderlandē starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm tika panākta vienošanās par ES Pilsētprogrammas Amsterdamas paktu*. Tikšanās notika Nīderlandes prezidentūras ES Padomē organizētajā neformālajā par pilsētu izaugsmes jautājumiem atbildīgo ES ministru padomes laikā.

Latvijas delegāciju vadīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretārs Jānis Eglīts. Sanāksmē piedalījās arī VARAM valsts sekretāra vietnieks Aivars Draudiņš.

Attiecībā par Latvijas nostāju notikušajā neformālajā padomes sanāksmē Jānis Eglīts atzina: "Pirms tika pieņemts Amsterdamas pakts, ir iziets garš un nozīmīgs ceļš. Latvija ir gandarīta, ka tajā ir būtiski uzstādījumi, par kuriem tika panākta vienošanās jau Latvijas Prezidentūras laikā, tajā skaitā par pilsētu daudzveidību un nozīmi Eiropas Savienības turpmākā attīstībā, neatkarīgi no to izmēra."

Uzrunas laikā Jānis Eglīts arī norādīja: "Latvija ir iesaistījusies divu izmēģinājuma Partnerību darbā – Partnerībā par mājokļu jautājumiem, kur piedalās Rīgas pilsētas dome, un Partnerībā par nabadzības jautājumiem, kur līdzdarbojas Daugavpils pilsētas dome."

ES Pilsētprogrammas ieviešanas mehānisms ir brīvprātīgas Partnerības, kas fokusētas uz 12 tematiskajām prioritātēm. To darbā plānots iesaistīt pilsētas un galvenais uzdevums ir sagatavot priekšlikumus labākam ES regulējumam, labākiem atbalsta pasākumiem un zināšanu vairošanai par pilsētām. Šobrīd ir uzsākts darbs pie četrām izmēģinājuma Partnerībām – gaisa kvalitāte, mājokļu jautājumi, nabadzība pilsētās un migrantu un bēgļu iekļaušana. Latvija ir iesaistījusies Partnerībās par mājokļu jautājumiem un nabadzību pilsētās. Partnerību darbā ir jāņem vērā mazo un vidēji lielo pilsētu izaicinājumi un potenciāls, kas ir Latvijas īpašā interese.

2016. gada 21. jūnijā Vispārējo lietu padomē paredzēts pieņemt Eiropas Padomes secinājumus par ES Pilsētprogramnmu. Tādējādi tiks izteikts politiskais atbalsts un nodots mandāts ES institūcijām un citām iesaistītajām pusēm konkrētām rīcībām ES Pilsētpogrammas attīstībā un īstenošanā.

*ES Amsterdamas pakts nosaka ES Pilsētprogrammas mērķus, prioritātes un operacionālo ietvaru, kā arī aicina ES dalībvalstis, pilsētas, Eiropas Komisiju, Eiropas Parlamentu un citas iesaistītās puses veikt konkrētas darbības izaugsmes veicināšanai pilsētās.

Laura Jansone
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI