DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. martā, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

2015. gada janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums strauji pieaudzis

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2015. gada janvārī mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 5,7 % lielāks nekā pirms gada (salīdzināmajās cenās, sezonāli neizlīdzināti dati). Šis pieaugums ir krietni straujāks nekā vidēji 2014. gadā (3,5 %).

Mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums lielā mērā ir saistīts ar to, ka uzlabojusies iedzīvotāju pirktspēja. 2015. gada janvārī pusi no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma nodrošināja nepārtikas preču mazumtirdzniecība. Janvārī, salīdzinot ar 2014. gada janvāri, mazumtirdzniecības apjomi nepārtikas preču grupā pieauga par 5,5 %. Visstraujāk pieauga mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecība. Liels devums bija arī farmaceitisko, medicīnisko un kosmētikas mazumtirdzniecībai. Iedzīvotāji samērā bieži turpināja izmantot arī Interneta veikalu iespējas un tirdzniecību pa pastu. Biežāk tika pirktas arī sporta preces un spēles. Saruka apģērbu un apavu mazumtirdzniecība, kā arī tirdzniecība nespecializētajos veikalos.

Auto degvielas mazumtirdzniecības pieaugumu sekmēja zemās degvielas cenas. 2015. gada janvārī auto degvielas mazumtirdzniecības apjomi gada griezumā pieauga par 8,7 % un nodrošināja apmēram 1/4 no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma.

Gada sākumā pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums bija pozitīvs, atšķirībā no 2014. gada diviem pēdējiem mēnešiem. Janvārī, salīdzinot ar 2014. gada janvāri, mazumtirdzniecības apjomi pārtikas preču grupā pieauga par 4,9 % un nodrošināja gandrīz 1/3 no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma.

Paredzams, ka 2015. gadā saglabāsies pozitīvs mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums. To lielā mērā sekmēs gan darba samaksas kāpums, gan situācijas uzlabošanās darba tirgū, kas gan pieaugs lēnākos tempos nekā 2014. gadā.

Vita Skuja
EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI