NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
02. novembrī, 2015
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Noziedzība
1
1
1
1

Organizētā noziedzība biznesam bezpajumtnieku vietā izraugās citus upurus – jauniešus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad ir palielinājies VID Muitas policijas pārvaldē uzsākto kriminālprocesu daudzums par narkotisko un psihotropo vielu pārvietošanu pāri robežai pasta sūtījumos. VID atgādina, ka pasta sūtījumi tiek kontrolēti. Narkotisko vielu kontrabanda ir sevišķi smags noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība ar brīvības atņemšanu līdz 12 gadiem, tādēļ katram iedzīvotājam, jo īpaši jauniešiem, ir jāapzinās, iespējams, neapdomātās rīcības sekas, pasūtot un saņemot šādus pasta sūtījumus.

LV portāla infografika;
Designed by Freepik

Noziedzības apkarotāji valsts ieņēmumu un muitas jomā saskata ne tikai ieilgušās tendences, bet saskaras arī ar jauniem paņēmieniem organizētās noziedzības arsenālā. Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadība brīdina par jauniešu iesaisti noziedzīgos darījumos.
īsumā
  • Šā gada deviņos mēnešos muita 420 gadījumos atklājusi narkotiskās un psihotropās vielas. Šādu gadījumu ir trīs reizes vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā.
  • Valsts iestādes ir konstatējušas tendenci iesaistīt fiktīvos un citos noziedzīgos darījumos jauniešus. Tāpēc šai iesaistei īpaši tiek pievērsta uzmanība.
  • Ja par pakalpojumu aizstaigāt uz pastu un izņemt sūtījumu, kas jānodod citam, kāds gatavs samaksāt, ir jāpadomā, vai šis sūtījums nav krimināls un kas draud par līdzdalību.

Noziedzības apkarošanā valsts ieņēmumu un muitas jomā šogad atklāta un pārtraukta pusotra desmita organizēto grupējumu darbība. Uzsākti vairāk nekā pustūkstotis kriminālprocesu, 126 kriminālprocesi nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai. Daudzas atklāto noziedzīgo nodarījumu lietas gan valsts ieņēmumu, gan muitas jomā ir ļoti apjomīgas.

VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis, raksturojot organizēto noziedzību, norāda, ka lielā daļā saglabājas iepriekšējās tendences.

Latvijas ģeogrāfiskais stāvoklis ir tāds, ka noziedzības organizētāji izmanto mūsu valsti gan narkotiku, gan akcīzes preču tranzītam uz kaimiņvalstīm. Organizēto noziedzīgo grupu organizatori ir kļuvuši ievērojami mobilāki, maina uzturēšanās vietas vai uzturas tikai ārvalstīs, kā arī labi orientējas finanšu un juridiskajos jautājumos. Pārvietojot kontrabandas preces, tiek izmantoti arvien pārdomātāki un sarežģītāki slēpšanas paņēmieni.

Narkotiku kontrabandā tiek iesaistīti Latvijas valstspiederīgie, arī tie, kas dzīvo ārvalstīs (Īrijā, Vācijā, Anglijā, Spānijā u.c.), šie cilvēki tiek izmantoti kā kurjeri narkotiku pārvadāšanai. Cilvēki par samaksu ir gatavi uzņemties kriminālatbildību par citu nelikumīgām darbībām, apliecināt nelikumīgus, fiktīvus darījumus, lai nenodotu savus "darba devējus" jeb patiesos labuma guvējus un organizatorus.

K.Čerņeckis atklāj vēl kādu jaunu iezīmi, kas raksturo nevis noziedzības tendenci, bet aizstāvības taktiku. Tas izpaužas tādējādi, ka tiek algoti advokāti, kas raksta formālas sūdzības, ietverot tajās izdomājumus, pieļāvumus, lai tādā veidā vilcinātu izmeklēšanu. Ir krimināllietas, kas ilgāk atrodas prokuratūras pārbaudē nekā pie izmeklētāja. Tā izmeklēšana tiek vilcināta, kamēr viens izmeklētājs izskata sūdzības un gatavo atbildes.

Narkotikas pasta sūtījumā

Pēdējā laikā strauji pieaug pasta sūtījumu daudzums, kuros konstatētas narkotiskās vielas. K.Čerņeckis vērš uzmanību uz to, ka šādu pasta sūtījumu saņemšanā iesaistās daudzi jaunieši. Šogad daudzi kriminālprocesi ir uzsākti gan tikai pret jauniešiem, kas saņem konkrēto pasta sūtījumu, gan arī pret tām personām, kurām narkotikas nodod un kuras pēc tam gūst lielo peļņu, tās realizējot. Taču arī jaunieši, pasta sūtījumu saņēmēji, tiek saukti pie kriminālatbildības par iesaistīšanos narkotisko vielu izplatīšanā.

"Par velti ir tikai siers peļu slazdā. Ja jaunietim piedāvā saņemt pasta sūtījumu par kādu nelielu samaksu, būtu gan jāiedomājas, ka te kaut kas nav tīrs, jo par to vien, ka aiziet uz pastu, atlīdzību nepiedāvā," K.Čerņeckis, brīdinot par sekām šādai līdzdalībai, piebilst, ka šai tendencei tiek rūpīgi sekots.

VID ģenerāldirektores vietniece muitas jomā, Muitas pārvaldes direktora pienākumu izpildītāja Ingrīda Gulbe-Otaņķe, par narkotikām runājot, vispirms uzsver, ka sabiedrībai tā ir ļoti liela nelaime. Pasta sūtījumi, kuros ir narkotiskās vielas, tiek aizturēti katru dienu. "Tie nenāk tikai no citiem kontinentiem, bet tas notiek arī Eiropas Savienības robežās. Un nevajag paļauties uz domu – ja kaut kas tiek sūtīts no slavenās Amsterdamas, ka šāds sūtījums netiks kontrolēts. Īpaši aktīvi pasta sūtījumu kontrolēs ir kinologi ar saviem uzticamajiem palīgiem. Suns nemānīsies, uzrādīs visu, ko viņš atrod."

Sūtījumos ir visdažādākās vielas - gan augu izcelsmes, gan sintētiski radītās, arī daudzumi ir ļoti dažādi. Muitas laboratorija intensīvi strādā, lai šīs vielas precīzi identificētu. Lai mēģinātu slēpt narkotikas, tiek lietotas dažādas viltības, tiek izmantotas vielas, kuru smarža, viņuprāt, varētu nomākt narkotiku smaržu. Narkotisko vielu esamību sūtījumā mēģina maskēt ar dažādiem aizsargiesaiņojumiem, taču muitas sunim, tā ožai šādi slēpšanas mēģinājumi neesot šķērslis.

Šā gada deviņos mēnešos, veicot muitas kontroles, 420 gadījumos atklātas narkotiskās un psihotropās vielas. Šādu gadījumu ir trīs reizes vairāk, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu. Par narkotisko, psihotropo vielu un to prekursoru nelikumīgu pārvietošanu uzsākti 358 kriminālprocesi. Tas savukārt ir trīsarpus reizes vairāk nekā pirms gada.

Piemēram, VID informācija par vienu šoruden atklāto pasta sūtījumu. 20.septembrī VID Muitas pārvaldes darbinieki, veicot no Spānijas saņemta pasta sūtījuma muitas pārbaudi, tajā konstatēja marku blokus (kopā 500 marku) -  ar psihotropo vielu LSD piesūcinātu papīra materiālu. Par šo gadījumu Muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 190.1panta otrajā daļā (psihotropo vielu lielā apmērā prettiesiska pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai) minētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone pievērš uzmanību vēl vienai jauniešu iesaistei fiktīvos darījumos. Pēc tam kad tika izveidoti riskanto komersantu jeb "melnais saraksts" par personām bez noteiktas dzīvesvietas, tā liedzot tām kļūt par fiktīviem "komersantiem" patieso vietā, tagad arvien biežāk par fiktīvu uzņēmumu amatpersonām tiek izmantoti ne tikai ārvalstu iedzīvotāji, bet arī mūsu jaunieši. Vidusskolu pēdējo klašu audzēkņi dibina fiktīvos uzņēmumus, par šo pakalpojumu acīmredzot saņemot samaksu, pastrādā vienu divus mēnešus, kuros notiek nelikumīgie darījumi, līdz uzņēmums tiek pārreģistrēts, lai apgrūtinātu VID šādu nelikumību atklāšanu.VID vadītāja aicina pret šo parādību – jauniešu iesaistīšanos nelikumīgās darbībās - aktīvāk iestāties sabiedrībai, skolotājiem un vecākiem. Jo sekas kļūmīgajam solim ir iespaidīgas - sabojāta biogrāfija uz visu mūžu.

Šī nav pirmā reize, kad amatpersonas akcentē bīstamību jauniešu iesaistei nelikumīgās biznesa darbībās.

Oktobrī Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere, informējot par reģistru sakārtošanas pasākumiem, kā arī par jaunajām prasībām un liegumu reģistrēt uzņēmumu, pamatojoties uz VID riska personu un riska adrešu sarakstiem, norādīja, ka bezpajumtnieki kā amatpersonas  uzņēmumos pašlaik vairs neesot īpaša aktualitāte. Jo šādas personas tiek iekļautas riska personu sarakstos, un uzņēmumu ar šādu amatpersonu nav iespējams piereģistrēt. Taču jaunā tendence likuma apiešanai, ko novērojis arī Uzņēmumu reģistrs, ir fiktīvām darbībām izmantot citu auditoriju, un bezpajumtnieku vietā uzņēmumos par amatpersonām tiek pieteikti gados jauni cilvēki.

"Viņi neapzinās, ka sabojā savu nākotni. Jauniešiem nevajadzētu vieglprātīgi dažu desmitu eiro dēļ piekrist šādiem darījumiem un uzņemties šādas saistības, ņemot vērā arī to, kāda ir valdes locekļa atbildība," uzsvēra G.Paidere. Tāpēc sabiedrībai būtu jābūt vairāk informētai par to, kāda ir atbildība, ja esi uzņēmuma amatpersona, kādas tam ir sekas, kas notiek, ja uzņēmumam ir kādas nenokārtotas saistības, kā tas var ietekmēt nākotni.

Jāatgādina, ka no šā gada likums "Par nodokļiem un nodevām" paredz valdes loceklim arī personīgu atbildību par juridiskas personas nodokļu parādiem.

Atbildība un sekas arī ilgtermiņā

Soda mēri par noziedzīgiem nodarījumiem ir noteikti Krimināllikumā. Narkotisko vielu kontrabanda ir sevišķi smags noziegums, par ko paredzēta kriminālatbildība ar brīvības atņemšanu līdz 12 gadiem. Tādēļ katram iedzīvotājam, jo īpaši jauniešiem, ir jāapzinās neapdomātās rīcības sekas, pasūtot un saņemot šādus pasta sūtījumus, vieglprātīgi paļaujoties uz iespēju palikt nenotvertam un nesodītam. Turklāt jo īpaši jauniešiem būtu jāapzinās arī sodāmības sekas. Informācija par to, ka personai bijis piemērots kriminālsods, saglabājas Sodu reģistra arhīvā. Par to, kādi šķēršļi dzīvē var rasties sodītam cilvēkam, lasiet LV portāla skaidrojumā "Sodāmība un tās sekas uz karjeru".

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI