NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. aprīlī, 2009
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
16
16

Zibo meklē draugus visās Latvijas skolās un ģimenēs

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

"Latvenergo” izveidotajā mājaslapā www.zibo.lv aizraujošā veidā stāstīts, kā radusies elektrība, ko labu tā dod mums ikdienā un kāpēc no tās jāuzmanās.

FOTO no „Latvenergo” arhīva

Skolu Drošības nedēļas laikā no 20. aprīļa līdz 24. aprīlim dzīvespriecīgais elektrības zibsnītis Zibo meklē jaunus draugus visās Latvijas skolās. Ar Zibo palīdzību koncerns „Latvenergo” informē jaunāko klašu skolēnus un viņu vecākus par būtiskākajiem elektrodrošības pasākumiem, kas jāievēro ikdienā. Projekts tapis sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Izglītības un satura eksaminācijas centru (ISEC).

Katra desmitā ģimene nepievērš uzmanību elektrodrošības jautājumiem

Akciju sabiedrības „Latvenergo” martā veiktais pētījums, kura laikā aptaujātas gandrīz 200 ģimenes, apliecina: aptuveni puse vecāku uzskata, ka viņu bērni nav labi informēti par elektrodrošības jautājumiem. Vecāki cenšas ar bērniem runāt par to, kā droši lietot elektroierīces un kā sevi pasargāt no nelaimes, tomēr, pēc vecāku domām, sarunas lielākoties ir vispārīgas, neiedziļinoties konkrētu bīstamu situāciju skaidrojumā. Arī pašu vecāku informētība par elektrodrošībai veltītiem materiāliem ir vāja.

Pētījumā secināts, ka bērnu izglītošanu par elektrodrošības jautājumiem gandrīz 80% gadījumu uzņemas paši vecāki, tomēr bieži viņi paļaujas arī uz mācību iestādēm.

Avots: „Latvenergo”

Vispiemērotākais brīdis, kad ar bērniem runāt par elektrodrošību, ir 1. un 2. klasē, kad bērnu interese par šiem jautājumiem ir vislielākā. Vecāki norāda, ka par informācijas avotiem labprāt izmantotu filmas un TV raidījumus, kā arī informatīvos bukletus. Vecāki atzinīgi vērtē „Latvenergo” ideju par galda spēlēm.

Par IZM un „Latvenergo” sadarbību

Koncernam „Latvenergo” patiešām ir nozīmīga pieredze sociālo projektu īstenošanā: izveidotas muzikālās pasakas bērniem par elektrodrošību CD formātā „Klausi Elektrību!”, datorspēles „Elektra”, „Mags un Niks”, kā arī grāmata „Zini elektrību!”. Projekts „No elektrības nebaidies – iemācies un draudzējies!”, kas ietver mājaslapas www.zibo.lv izveidi, uzņēmumam izmaksājis aptuveni 15 tūkstošus latu.

Sistemātisku sadarbību starp IZM un AS „Latvenergo” bērnu un jauniešu elektrodrošības jautājumos paredz 2008. gada 3. aprīlī noslēgtais līgums, bet, lai mazinātu elektrotraumu skaitu nepilngadīgo vidū, kā arī veicinātu jauniešus izvēlēties ar elektroenerģētiku saistītas profesijas un savu karjeru tālāk veidotu „Latvenergo”, IZM ISEC un AS „Latvenergo” sadarbojas jau kopš 2003. gada – stāsta Agrita Groza, ISEC vadītāja. Sadarbība paredz divreiz gadā – pavasarī un rudenī – organizēt Drošības nedēļu skolēniem. IZM ir atvērta uzņēmēju priekšlikumiem saistībā ar izglītības satura pilnveidi, lai sekmētu izglītības atbilstību darba tirgus un valsts attīstības vajadzībām.

"„Latvenergo” bērnu un jauniešu elektrodrošības jomā strādā jau 10 gadus un šo izglītošanas darbu uzskata par vienu no savām prioritātēm."

Kārlis Miķelsons, AS ”Latvenergo” valdes priekšsēdētājs, norāda, ka uzņēmums bērnu un jauniešu elektrodrošības jomā strādā jau 10 gadus, un šo izglītošanas darbu uzskata par vienu no savām prioritātēm: „Priecājos, ka mūsu līdz šim realizētās kampaņas ir sniegušas labus rezultātus – bērni un jaunieši kļūst aizvien labāk informēti.” Uzsverot elektrības nozīmi cilvēku dzīvē, viņš atgādina, ka primārais ir drošība un par to ikreiz jāatceras, ikdienā saskaroties ar elektrību. Vienlaikus, pieaugot tehnoloģiju lomai ikdienā, „Latvenergo” elektrodrošībā jātiek galā ar jauniem izaicinājumiem, uzsver K. Miķelsons.

Katastrofu medicīnas centra Mācību un kvalifikācijas daļas galvenais speciālists pirmās palīdzības jautājumos Haralds Lučkovskis secina, ka elektrotraumu skaits pēdējo desmit gadu laikā Latvijā ir ievērojami mazinājies. Uzskatu, ka tas ir „Latvenergo” nopelns – nopietni padomāts par drošiem elektrosadales skapjiem, kuros bērni nevar iekļūt, un veikts arī visaptverošs informatīvs darbs. Statistika liecina, ka bērnu vidū 44% elektrotraumu tiek gūtas mājās, 15% – dabā. Iestājoties siltajai sezonai, aicinu vecākus atkārtoti runāt ar bērniem par elektrotraumu bīstamību, atgādināt, ka nedrīkst, piemēram, rāpties stabos vai laist pūķi elektrības vadu tuvumā. Šajā gadījumā jaunā mājaslapa varētu būt labs palīgs, jo tajā uzskatāmi un skaidri ir attēlotas ikdienā bīstamās situācijas.”

„No elektrības nebaidies - iemācies un draudzējies”

„Latvenergo” izveidotajā mājaslapā www.zibo.lv aizraujošā veidā stāstīts, kā radusies elektrība, ko labu tā dod mums ikdienā un kāpēc no tās jāuzmanās. Ar spēļu un atjautības uzdevumu palīdzību attēlots, kādas situācijas apdraud bērna veselību un dzīvību. Mājaslapā atrodamas puzles, risināmie uzdevumi, atmiņas spēles, ko bērni var spēlēt kopā ar vecākiem un draugiem.

Mājaslapas centrālais tēls, kas kopā ar bērniem iepazīst elektrības spēku un neskopojas ar atbalstu un padomiem, ir robotiņam līdzīgais elektrības zibsnītis Zibo. Viņš pirmais pamana, ja bērniem draud briesmas – ir pārrauta elektrolīnija, kāds mēģina atvērt elektrosadales skapi vai rāpjas elektrības stabā. Zibo ir palīgs, kurš vienmēr ir gatavs bērniem pastāstīt, kā pareizi rīkoties bīstamās situācijās. Zibo ir dzeltens, un tas piesaista uzmanību un raisa asociācijas ar brīdinājuma zīmes „Bīstami - elektrība!” krāsu.

"Vispiemērotākais brīdis, kad ar bērniem runāt par elektrodrošību, ir 1. un 2. klasē, kad bērnu interese par šiem jautājumiem ir vislielākā."

Mājaslapas saturu CD formātā Drošības nedēļas laikā saņems visu Latvijas skolu jaunāko klašu skolotāji, uzsver „Latvenergo” speciālisti. Šo disku varēs izmantot kā metodisko materiālu, stāstot bērniem par elektrodrošību. Skolas saņems arī Zibo pastkarti – puzli skolēnu vecākiem ar aicinājumu to sagriezt un kopā ar bērnu salikt, runāt ar bērniem par elektrodrošību un izmantot www.zibo.lv pieejamos materiālus.

Skolēni apgūst Zibo gudrības

Mājaslapas tapšanā piedalījušies Rīgas 94. vidusskolas sākumskolas skolēni skolotājas Solvitas Krieviņas vadībā. „Spēles un rotaļas, draudzīga un aizraujoša, nevis pamācoša komunikācija ir veids, kā ar bērniem runāt visefektīvāk, lai mazais ieklausās un saprot, lai tiek pamudināts vaicāt un meklēt informāciju. Manas audzināmās klasītes bērni piedalījās mājaslapas veidošanā, kopīgi izmēģinājām spēles un risinājām uzdevumus, zīmējām un šuvām,” skaidro skolotāja.

Rīgas 94. vidusskolas bērni portālam „LV.LV” aizrautīgi stāstīja par mājaslapā sastapto dzīvespriecīgo zibsnīti Zibo, pārbaudīja savas zināšanas un atjautību dažādās spēlēs un izgatavoja Zibo lelli, ko kopā ar grāmatām ielikt savā skolassomā.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI