E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13035
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Darba devējs nedrīkst izpaust ziņas par darba ņēmēja veselību

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2017
Lilita

Labdien! Vēlos noskaidrot – vai bijušais darba devējs ir tiesīgs izpaust informāciju jaunajam darba devējam par darbinieka veselības stāvokli, piemēram, invaliditāti, un apmelot naudas izspiešanā. No darba aizgāju, jo veselības dēļ nespēju veikt darba pienākumus. OVP ārsts deva tādu slēdzienu. Pat slimībai ar invaliditāti nebija nekāda sakara. Tas bija bezprecedenta gadījums manā darbā, kā arī bija galvenais iemesls, lai uz jauno darbavietu tiktu nosūtītas dažāda veida pārbaudes. Paldies!

A
atbild:
16. novembrī, 2017

Darba valsts inspekcija, iepazīstoties ar jautājumu, skaidroja: “Darba likuma 93. pants uzliek darba devējam pienākumu nodrošināt darbinieku datu, kas saistīti ar darbinieka veselības stāvokli un profesionālo sagatavotību, aizsardzību uzņēmumā. Šos datus darba devējs var izmantot tikai gadījumā, ja uzņēmumā nepieciešams veikt organizatoriskus, tehnoloģiskus vai sociālus pasākumus, piemēram, samazinot darbinieku skaitu uzņēmumā, piedāvājot darbiniekam jaunus amata pienākumus u. tml.  Savukārt jautājumi, kas rodas, ja darbinieka bijušais darba devējs nodevis sensitīvu informāciju par darbinieku viņa jaunajam darba devējam, piemēram, par invaliditāti, veselības stāvokli u. tml., nav iekļauti Darba likuma tvērumā. Par fizisko personu datu aizsardzību rūpējas Datu valsts inspekcija, kurā persona var vērsties savu tiesību aizskāruma gadījumā.”

Nepatiesu ziņu izplatīšana par naudas izspiešanu var tikt uzskatīta par personas goda un cieņas aizskārumu. Kā tādā gadījumā iespējams rīkoties, izklāstīts LV portāla e-konsultācijā “Kā rīkoties, ja kaimiņš izplata godu un cieņu aizskarošas ziņas”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas