E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11359
Lasīšanai: 2 minūtes
2
4
2
4

Dekrēta atvaļinājums nav saistīts ar darba attiecību ilgumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2017
viktorija

Labdien! Gribēju zināt, vai varu doties dekrēta atvaļinājumā, kas pienākas no 31.–32. nedēļas, ja strādāju tikai trīs mēnešus, bet dekrētā jādodas 16. aprīlī, tātad būs tikai pieci mēneši nostrādāti oficiāli pirms došanās dekrētā, bet pirmie trīs mēneši bija pārbaudes laiks! Vai tas ietekmē dekrēta atvaļinājuma laiku un summu?

A
atbild:
10. februārī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Grūtniecības un dzemdību jeb dekrēta atvaļinājuma ilgums nav saistīts ar darba attiecību ilgumu.

To piešķir, pamatojoties uz likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 5. pantu, summējot 56 grūtniecības dienas un 56 dienas pēc dzemdībām un izmaksājot no valsts budžeta maternitātes pabalstu par 112 kalendārajām dienām.

Ja pie ginekologa uzskaitē esat stājusies līdz 12. grūtniecības nedēļai, tad pirmo pabalsta daļu aprēķinās par 70 kalendārajām dienām, pie atvaļinājuma pieskaitot vēl 14 dienas. Savukārt grūtniecības, dzemdību vai pēcdzemdību perioda sarežģījumu dēļ, kā arī tad, ja piedzimuši divi vai vairāk bērnu, sievietei piešķirs pabalstu par 14 dienas ilgu papildu atvaļinājumu, kas tiek pievienots dzemdību atvaļinājumam, tādējādi kopā tiek piešķirts pabalsts par 70 kalendārajām dienām.

Maternitātes pabalstu (par grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma periodu) aprēķina no Jūsu vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa saistībā ar grūtniecību. 

Piemēram, ja grūtniecības atvaļinājums sākas 2017. gada aprīlī, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāra mēnešu periodu no 2016. gada februāra līdz 2017. gada janvārim.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas