E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10578
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Minimālās sociālās iemaksas būs jāmaksā arī pašnodarbinātajiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2016
Baiba Dālmane

Labdien! Ja es esmu saimnieciskās darbības veicēja un izvēlējusies šos gadus maksāt MUN, tad šī jaunā norma par soc. nodokļa maksāšanu no minimālās algas (atbilstoši 75% no min. algas 2017. gadā) attieksies arī uz mani? Man jau nav darba devējs, kas samaksās šo starpību līdz iztrūkstošajai summai. Piemēram, ir mēnesis, kad nopelnu tikai 150.00 EUR un tad man pašai būs jāmaksā soc. nodoklis no 150.00 EUR, gan arī jāpiemaksā soc. nod. no starpības (2017. gadā 285.00-150.00= 135.00 EUR)? Ja tā, tad atliek vien līdz š.g. 15. decembrim pārreģistrēties par IIN nodokļa maksātāju.

A
atbild:
04. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, arī pašnodarbinātajam, kas izvēlējies maksāt mikrouzņēmumu nodokli, obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas būs jāveic par katru mēnesi no minimālā obligāto iemaksu objekta (2017. gadā ¾ apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas) neatkarīgi no mēneša ienākumu apmēra. 2017. gadā minimālā alga būs 380 eiro, tātad nākamgad par katru mēnesi  jāmaksā sociālās iemaksas vismaz no 285 eiro. Iemaksas summa: 34,09% no 285= 97,16 eiro.

Izvēloties nodokļu režīmu, saimnieciskās darbības veicējs pats izvērtē, kāds nodokļu maksāšanas režīms viņam ir izdevīgāks.

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) vismaz no minimālās algas apmēra likumdevējs noteica tāpēc, lai iedzīvotāji būtu pilnvērtīgi sociāli apdrošināti – ne tikai slimības un citiem gadījumiem, bet arī pensijai, respektīvi, veidotu savu pensijas kapitālu vecumdienām tāpat kā vairums nodokļu maksātāju, kuriem sociālo iemaksu objekts ir darba alga.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu var mainīt līdz 15. decembrim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 215 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas