SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. augustā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ekonomika
3
3

Papildina preču un pakalpojumu grupu, kurai obligāti jāpiemēro zaļā publiskā iepirkuma prasības

Stājas spēkā 01.08.2023.

Precizētas arī prasības datortehnikas iepirkumiem.

FOTO: Freepik

Ar grozījumiem, kas stājas spēkā 1. augustā, aktualizētas zaļā publiskā iepirkuma prasības, kā arī papildināta būvdarbu, preču un pakalpojumu grupa, kurai šīs prasības obligāti jāpiemēro.

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 353 “Prasības zaļajam publiskajam iepirkumam un to piemērošanas kārtība” stājās spēkā 2017. gada 1. jūlijā. Mainoties un attīstoties tehnoloģiskajiem risinājumiem, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) secināja, ka jāpārskata iepirkumu prasības. Turklāt zaļā iepirkuma īpatsvara palielināšana ir arī viena no valdības prioritātēm, kas iekļauta vairākos valdības deklarācijas punktos, norādīts likumprojekta anotācijā.

Grozījumu mērķis ir:

  • aktualizēt zaļā publiskā iepirkuma prasības, ņemot vērā tehnoloģisko attīstību;
  • pārskatīt un papildināt zaļā publiskā iepirkuma prasības, ņemot vērā tā ieviešanas praksi Latvijā.

Kopumā tiek veikti grozījumi septiņās preču un pakalpojumu grupās (četrās obligātajās grupās no MK noteikumu Nr. 353 1. pielikuma – pārtika un ēdināšanas pakalpojumi, iekštelpu apgaismojums, ielu apgaismojums un satiksmes signāli, datortehnika – un divās grupās no 2. pielikuma – būvniecība, transports, ceļu projektēšana, uzturēšana un būvniecība).

Ar grozījumiem tiek noteiktas obligātās minimālās prasības būvdarbu iepirkumiem – 14 kritēriji. Zaļais publiskais iepirkums attiecināts arī uz trešās grupas ēku būvniecību, pārbūvi, projektēšanu un nojaukšanu, iekļaujot šo grupu noteikumu 1. pielikumā. 

Noteikumi paredz atliktu spēkā stāšanās termiņu būvniecības un Eiropas Atveseļošanas un noturības mehānisma projektiem, skaidro VARAM. Tas darīts ar nolūku dot laiku izveikt būvdarbus un projektus, kuri īsi pirms MK noteikumu stāšanās spēkā brīža ir augstas gatavības stadijā un kuru dokumentācijas pārstrādāšana un pielāgošana prasītu daudz laika un papildu finanšu ieguldījumus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI