SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
7
7

Papildu atbalsta periods rēķinos par elektrību aizsargātajiem lietotājiem pagarināts līdz šā gada beigām

Stājas spēkā 01.05.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Elektrības rēķinu apmaksai līdz šā gada 31. decembrim pagarināts palielinātā atbalsta periods trūcīgām mājsaimniecībām un vairākām citām sociālajām grupām.

FOTO: Freepik.

Trūcīgie iedzīvotāji, cilvēki ar invaliditāti un vēl dažas iedzīvotāju grupas saņem valsts atbalstu izdevumu samazināšanai par elektrību. Elektroenerģijas cenu straujā kāpuma dēļ atbalsts par 10 eiro mēnesī uz laiku tika palielināts, to paredzot līdz šā gada 30. aprīlim. Tagad noteikts, ka rēķinos iekļautā atlaide būs līdz gada beigām.

To paredz Ministru kabineta 2021. gada 1. jūnija noteikumu Nr. 345 “Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi” grozījums, kas stājas spēkā pirmdien, 1. maijā.

Ar grozījumiem plānots aizsargātajiem lietotājiem noteikt jau pašreiz piemērojamā atbalsta pagarinājumu līdz 2023. gada 31. decembrim šādā apjomā:

  • trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) – 15 eiro;
  • ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti – 15 eiro;
  • personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim – 15 eiro;
  • daudzbērnu ģimenei – 20 eiro.

Elektroenerģijas tirdzniecības likumā noteikts, ka aizsargātais lietotājs ir trūcīga vai maznodrošināta ģimene (persona), daudzbērnu ģimene vai ģimene (persona), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, vai persona ar I invaliditātes grupu, kura izlieto elektroenerģiju savā mājsaimniecībā pašas vajadzībām (galapatēriņam).

2021. gadā pastāvīgs atbalsts aizsargātajiem lietotājiem tika noteikts kā fiksēta summa, samazinot elektrības maksājuma rēķinu par 5 un 10 eiro (daudzbērnu ģimenēm). Saistībā ar elektroenerģijas cenu strauju kāpumu no 2021. gada 1. novembra uz laiku līdz šā gada 30. aprīlim katrai grupai tika noteikta par 10 eiro lielāka atlaide. Tagad papildu atbalsta periods ir pagarināts līdz šā gada 31. decembrim.

Elektroenerģijas tirgus likumā noteikts, ka aizsargātajiem lietotājiem tiek nodrošinātas tiesības saņemt aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, kas būtībā ir no valsts budžeta finansēts elektroenerģijas rēķina maksājuma samazinājums, paskaidrots Klimata un enerģētikas ministrijas informācijā. Atbalstu aizsargātajiem lietotājiem administrē Būvniecības valsts kontroles birojs.

Saskaņā ar aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmas (ALDIS) datiem 2022. gadā mēnesī vidēji atbalstu saņēma 89 956 aizsargātie lietotāji ar kopējo atbalstā izmaksāto summu 18 179 692 eiro, norādīts MK noteikumu grozījumu anotācijā. 

Dati par lietotāju grupām liecina, ka 2022. gadā ikmēneša atbalstu saņēma vidēji:

  • 31 984 daudzbērnu ģimenes, kurām kopējais piešķirtais atbalsta apjoms bija 7 681 972 eiro;
  • 36 260 trūcīgās un maznodrošinātās personas, kurām kopējais piešķirtais atbalsta apjoms bija 6 529 963 eiro;
  • 21 712 personas ar I invaliditātes grupu, to aizbildņi un ģimenes, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kurām kopējais piešķirtais atbalsta apjoms bija 3 967 757 eiro.

2022. gadā aizsargātā lietotāja pakalpojumu sniedza elektroenerģijas tirgotāji – akciju sabiedrība “Latvenergo” un SIA “Tet”. 2023. gadā ALDIS sistēmai pievienots jauns elektroenerģijas tirgotājs – SIA “Enefit” –, līdz ar to aizsargāto lietotāju skaits, kam ir iespēja saņemt atbalstu, ir palielinājies, un 2023. gada pirmajos divos mēnešos vidējais lietotāju skaits, kas saņēmis atbalstu, ir 90 772 aizsargātie lietotāji, norādīts noteikumu grozījuma anotācijā.

Informācija par atbalsta piemērošanu, kā arī atbildes uz jautājumiem ir apkopotas Būvniecības valsts kontroles biroja tīmekļvietnē, norādē “Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma organizēšana”.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI