SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. augustā, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
1
1

Plānotā obligātā veselības apdrošināšana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Obligāto veselības apdrošināšanu plānots ieviest ar 2013.gada 1.jūliju.

LV portāla infografika

Šā gada 16.augustā Valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Veselības ministrijas izstrādātais veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa koncepcijas projekts, kas paredz veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu sasaistīt ar nodokļu nomaksu.
Plānots, ka jaunā obligātās veselības apdrošināšanas sistēma Latvijā sāks darboties ar 2013.gada jūliju, paredzot pusgadu ilgu pārejas periodu.
īsumā
  • Stājoties spēkā jaunai veselības aprūpes finansēšanas sistēmai, veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana būs sasaistīta ar nodokļu maksāšanas faktu.
  • Visiem iedzīvotājiem būs pieejama neatliekamā medicīniskā palīdzība.
  • Par jauno veselības aprūpes finansēšanas sistēmu vēl ir jālemj valdībai un Saeimai.

Veselības ministrija ir izstrādājusi obligātās veselības apdrošināšanas koncepciju, kas sevī ietver trīs iespējamos variantus finansēšanas modeļa realizācijai. Neskatoties uz to, kādu risinājumu no piedāvātajiem akceptēs valdība un pieņems Saeima, ir noteiktas lietas, kas par plānoto veselības aprūpes sistēmu Latvijā jau ir skaidras.

Droši zināms ir tas, ka veselības aprūpes pakalpojumi būs sasaistīti ar nodokļu maksāšanas faktu. Tas nozīmē, ka veselības aprūpes pakalpojumi, izņemot neatliekamo palīdzību, būs pieejami tikai nodokļu maksātājiem un attaisnotajiem nodokļu nemaksātājiem.

"Veselības ministrija ir izstrādājusi obligātās veselības apdrošināšanas koncepciju. "

Ar pilnu koncepcijas projektu par veselības aprūpes finansēšanas modeli un tā kopsavilkumu var iepazīties Veselības ministrijas mājaslapā.

Trīs iespējamie finansēšanas varianti

Veselības ministre Ingrīda Circene norāda, ka "pašreiz veselības aprūpes finansējuma struktūra Latvijā ir valsts budžetā iekasētie nodokļi un nodevas, pacienta tiešie maksājumi (līdzmaksājumi, pacientu iemaksas un pacientu maksājumi par pakalpojumiem, kurus nefinansē no valsts budžeta līdzekļiem) un paralēli ir iespējama arī brīvprātīgā apdrošināšana, kas pamatā sedz līdzmaksājumu un maksas pakalpojumus, bet nesedz to daļu, ko finansē valsts".

Koncepcija piedāvā trīs iespējamos finansēšanas modeļa variantus:

  1. atsevišķa veselības nodokļa noteikšana 5% apmērā, nodalot to no esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes; tiek ieviests veselības nodoklis;
  2. noteikta procenta iezīmēšana veselības aprūpei no spēkā esošās IIN likmes. Veselības aprūpes pakalpojumi tiek sniegti, pamatojoties uz IIN maksāšanas faktu;
  3. noteikta procenta nodalīšana veselības aprūpei no spēkā esošās IIN likmes un pievienošana valsts sociālās apdrošināšanas obligātajā iemaksā (VSAOI). Veselības aprūpes pakalpojumi tiek sniegti, pamatojoties uz VSAOI maksāšanas faktu.

Veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa koncepcijas projekts ir pieejams publiskajai apspriešanai un saskaņošanai visām ministrijām un nevalstiskajām organizācijām. Pēc tam saskaņotais projekts tiks skatīts valdībā un Saeimā.

Nodokļu maksātāji un nemaksātāji

Līdz ar obligātās veselības apdrošināšanas sistēmu bez raizēm par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību varēs būt ne tikai nodokļu maksātāji, bet arī vairākas iedzīvotāju grupas, kas nemaksā nodokļus. Attaisnotos nodokļa nemaksātājus apdrošinās valsts, un viņi varēs saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpi tādā pašā apmērā kā nodokļu maksātāji.

Iedzīvotāju grupas - attaisnotie nodokļu nemaksātāji - būs:

  • bērni līdz 18 gadiem;
  • pensionāri;
  • viens no vecākiem (adoptētājiem), kurš audzina bērnu līdz 3 gadu vecumam;
  • viens no vecākiem (adoptētājiem), kurš audzina vismaz trīs bērnus un vismaz viens no bērniem ir pirmsskolas vecumā;
  • personas, kuras kopj bērnu invalīdu un saņem bērna invalīda kopšanas pabalstu;
  • personas, kuras kopj pieaugušo 1.grupas invalīdu, kam izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību;
  • 1. un 2.grupas invalīdi līdz 9 mēnešiem pēc statusa zaudēšanas;
  • bezdarbnieki, kas reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā, ne ilgāk kā divus gadus pēc statusa iegūšanas un līdz 6 mēnešiem pēc statusa zaudēšanas;
  • personas vecumā no 18 līdz 24 gadiem, kuras iegūst vispārējo vai profesionālo izglītību vai ir pilna laika students, līdz 9 mēnešiem pēc šī statusa zaudēšanas;
  • personas, kuras atrodas ieslodzījuma vietā, līdz 9 mēnešiem pēc šī statusa zaudēšanas;
  • politiski represētās personas;
  • Nacionālās pretošanās kustības dalībnieki;
  • personas, kuras cietušas Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidācijā;
  • orgānu donori.

Veselības ministre Ingrīda Circene stāsta, ka ārsts datorā sistēmā (e-veselībā) varēs redzēt to, vai konkrētajam pacientam ir atzīme par nodokļu maksāšanas faktu. Tātad ar jaunās veselības informācijas sistēmas jeb e-veselības palīdzību ārsts varēs iegūt apstiprinājumu vai noliegumu konkrētā pacienta nodokļu maksāšanas faktam. "Ja pacients būs nodokļu maksātājs, viņš saņems visu pakalpojumu," norāda ministre.

Veselības aprūpes pakalpojumi

Jaunā veselības aprūpes sistēma paredz, ka noteikti veselības aprūpes pakalpojumi būs pieejami tikai nodokļu maksātājiem un attaisnotajiem nodokļu nemaksātājiem, kurus apdrošinās valsts.

Koncepcijā noteikts arī veselības aprūpes minimums, kas tiks nodrošināts iedzīvotājiem neatkarīgi no nodokļu nomaksas. Plānots, ka ikvienam tiks nodrošināta:

  • neatliekamā medicīniskā palīdzība;
  • veselības aprūpe konkrētas diagnozes vai veselības stāvokļa noteikšanai un ārstēšanai (piemēram, cukura diabēta, tuberkulozes un citu smagu hronisku slimību ārstēšanai);
  • kompensējamo medikamentu kompensācija tām diagnozēm, kurām noteikta kompensācija 100% apmērā.

Papildus veselības aprūpes minimumam nodokļu maksātāji un attaisnotie nodokļu nemaksātāji varēs saņemt plānveida veselības aprūpes pakalpojumus (piemēram, ģimenes ārsta apmeklējums, ārstu konsultācijas, ārstēšanās slimnīcā un citi). Nodokļu nemaksātājiem, lai saņemtu šos veselības aprūpes pakalpojumus, tiks piedāvāti vairāki izvēles varianti, kā ieiet veselības aprūpes sistēmā.

"Veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana tiks sasaistīta ar nodokļu maksāšanas faktu. "

Pagaidām ir iecerēts, ka jaunā veselības aprūpes finansēšanas sistēma sāks darboties ar 2013.gada 1.jūliju.

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško stāsta: "Nebūs tā, ka būs noteikts viens datums un no šī datuma iedzīvotāji kaut ko saņems vai nesaņems. Būs paredzēts pārejas periods, vismaz līdz pusgadam, lai iedzīvotāji varētu sakārtot savu statusu."

Ieiešana sistēmā

Nodokļu nemaksātājiem bez maksas būs pieejams tikai veselības aprūpes minimums, bet pārējie plānveida veselības aprūpes pakalpojumi būs pieejami tikai par maksu.

D.Mūrmane-Umbraško skaidro, ka pastāvēs divi veidi, kā ieinteresētajām personām ieiet veselības aprūpes sistēmā:

  1. veikt iemaksu 240 latu (20 latu mēnesī) apmērā katru gadu. Trīs mēnešus maksājot iemaksu, no ceturtā varēs sākt saņemt plānveida veselības aprūpes pakalpojumus;
  2. samaksāt vienreizēju maksājumu 600 latu apmērā, kļūstot par nodokļu maksātāju, vai arī turpināt veikt veselības apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Līdztekus nodokļa nemaksātāji varēs legalizēt savu darbu un noslēgt darba līgumu (kļūstot par nodokļu maksātājiem), kā arī varēs reģistrēties kā bezdarbnieks (kļūstot par attaisnoto nodokļu nemaksātāju).

Nodokļu nemaksātājiem būs jārēķinās, ka, piemēram, apmeklējot ģimenes ārstu, būs jāmaksā 7 vai 8 lati par vizīti līdzšinējā viena lata vietā.

Ārvalstīs strādājošie

Šobrīd daudzi Latvijas iedzīvotāji, kas dzīvo un strādā ārvalstīs, nereti brauc uz Latviju, lai šeit saņemtu veselības aprūpes pakalpojumus. Obligātās apdrošināšanas koncepcijā ir paredzēts, ka arī turpmāk ārvalstīs legāli strādājošie latvieši varēs saņemt veselības aprūpes pakalpojumus Latvijā, bet šādos gadījumos par konkrēto pakalpojumu maksās tā valsts, kur viņi legāli strādā.

"Daļa no veselības aprūpes pakalpojumiem būs pieejami tikai nodokļu maksātājiem un attaisnotajiem nodokļu nemaksātājiem. "

"Šobrīd mums nav tiesības prasīt ne no vienas valsts papildu samaksu, jo mums nav attiecīgas likumdošanas, kas to paredzētu. Šinī gadījumā mēs saņemtu papildu naudu un ārvalstīs legāli strādājošajam arī nevajadzētu pašam maksāt, jo par viņu samaksātu tā valsts, kur viņi strādā," atklāj I.Circene.

Plānotie ieguvumi

Plānots, ka, stājoties spēkā jaunajai veselības aprūpes finansēšanas sistēmai, būs vairāki ieguvumi. Piemēram, iecerēts, ka jaunā sistēma veicinās ēnu ekonomikas samazināšanos, motivēs iedzīvotājus maksāt nodokļus, palielinās valsts budžeta ieņēmumus, kā arī, iespējams, padarīs veselības budžetu prognozējamāku un uzlabos veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI