SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. martā, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
5
5

Kas ir "mīkstais mandāts"

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

"Mīksto mandātu" 9.Saeimā ieguva 21 persona, 10.Saeimā – 13, bet 11.Saeimā to pagaidām ieguvušas 7 personas.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Šobrīd Saeimā ir seši deputāti, kam piešķirts pagaidu jeb „mīkstais” mandāts. To piešķir gadījumos, kad kāds no Saeimas locekļiem noliek deputāta mandātu, un tādā veidā paveras iespēja iekļūt Saeimā kādam no tiem deputāta kandidātam, kuri netika ievēlēti Saeimas vēlēšanās. LV portāls skaidro, ko nozīmē jēdziens „mīkstais mandāts”, kā to var iegūt un kādus pienākumus tas uzliek deputātam.

Iegūst tad, ja kāds cits atsakās

Saeimas sastāvā ir simts deputātu, un ikvienam ir tiesības nolikt savu deputāta mandātu. Šādos gadījumos ir nepieciešams kāds cits, kas pildīs konkrētā deputāta pienākumus. „Mīksto mandātu” uz laiku iegūst nākamais vēlēšanās aiz svītras palikušais kandidāts, kamēr savu mandātu uz brīdi noliek kāds no attiecīgā saraksta ievēlētajiem.

1994.gada 28.jūlija likuma „Saeimas kārtības rullis” 5.pants paredz, ka deputāti savu mandātu uz laiku var nolikt šādos gadījumos:

  • uz Ministru prezidenta, Ministru prezidenta biedra, ministra un valsts ministra amata pildīšanas laiku;
  • uz grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku;
  • uz atvaļinājuma laiku adoptētājam vai uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas konsultante Adrija Rēpele skaidro, ka „Saeimas sastāvā tiek uzaicināts nākamais kandidāts, kurš konkrētajā vēlēšanu apgabalā, no kura ir ievēlēts deputāts, kurš noliek savu mandātu, ir ieguvis visvairāk punktu. Uzaicinātais kandidāts var piekrist vai atteikties pildīt deputāta pienākumus. Ja kandidāts piekrīt un viņa pilnvaras uz laiku tiek apstiprinātas, tad viņš kļūst par pilntiesīgu Saeimas locekli”.

"„Mīksto mandātu” uz laiku iegūst nākamais vēlēšanās aiz svītras palikušais kandidāts, kamēr savu mandātu uz brīdi noliek kāds no saraksta ievēlētajiem deputātiem."

Piemēram, Ilona Jurševska no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ieguva pagaidu mandātu 2011.gada 20.oktobrī, jo Dana Reizniece-Ozola nolika deputāta mandātu sakarā ar dzemdību un bērna kopšanas atvaļinājumu. D.Reizniece-Ozola deputāta mandātu atjaunoja šā gada 8.martā, un līdz ar to I.Jurševska beidza pildīt deputāta pienākumus.

Tāpat 2011.gada 3.novembrī Saeimas deputāta pilnvaras apstiprināja no Zatlera Reformu partijas kandidātu saraksta Rīgas vēlēšanu apgabalā ievēlētajai Dainai Kazākai, jo savas deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr pildīs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumus, nolika Edmunds Sprūdžs.

Pagaidu mandātu var iegūt arī, ja kāds no deputātiem ir miris, iesniedzis iesniegumu par izstāšanos no Saeimas sastāva, izslēgts no tā vai viņa pilnvaras nav apstiprinātas.

Piešķiršanas process

Lai tiktu piešķirts „mīkstais” jeb pagaidu mandāts, ir jāiziet garš process. A.Rēpele stāsta, kā notiek „mīkstā mandāta” piešķiršana.

  • Deputāts, kurš vēlas nolikt savas pilnvaras uz laiku, iesniedz Saeimas Prezidijam iesniegumu.
  • Saeimas Prezidijs pieprasa informāciju un apstiprinājumu no Centrālās vēlēšanu komisijas par nākamo kandidātu no konkrētā vēlēšanu apgabala. 
  • Saeimas Prezidijs uzaicina nākamo kandidātu.
  • Ja nākamais kandidāts piekrīt pildīt deputāta pienākumus, tad to apliecina rakstiski.
  • Saeimas Prezidijs nodod visus dokumentus Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, kas pārliecinās par dokumentu atbilstību, sagatavo Saeimas lēmuma projektu, balso par to un virza izskatīšanai Saeimas sēdē.
  • Saeimas sēdē kandidāts dod zvērestu un notiek balsojums par viņa pilnvaru apstiprināšanu uz laiku.
  • Pēc Saeimas balsojuma par sagatavoto Saeimas lēmuma projektu kandidāts iegūst mandātu un var sākt strādāt.

Pēc šī procesa beigām pagaidu mandāta kandidāts ir ieguvis deputāta pilnvaras un ir pilntiesīgs Saeimas loceklis līdz brīdim, kad tiek atjaunots deputāta mandāts tam deputātam, kurš savas pilnvaras uz laiku bija nolicis.

"Lai tiktu piešķirts „mīkstais” jeb pagaidu mandāts, ir jāiziet garš process."

Nedaudz sarežģītāk ir tad, ja no viena vēlēšanu apgabala deputāta mandātu nolikuši vairāki Saeimas locekļi. „Lēmuma projekta tekstā netiek minēts konkrēts deputāta vārds un uzvārds, kura vietu kandidāts ieņem,” norāda A.Rēpele. „Tas ir tāpēc, ka, ja no viena vēlēšanu apgabala savas pilnvaras ir nolikuši vairāki Saeimas deputāti un kāds no viņiem savu mandātu atjauno, tad savas pilnvaras zaudē tas Saeimas loceklis, kas Saeimas sastāvā uz laiku ir iestājies pēdējais, neatkarīgi no tā, kurš deputāts no konkrētā apgabala savu mandātu atjauno.”

Pienākas kompensācija

Zaudējot savas deputāta pilnvaras, deputāts saņem kompensāciju. 2009.gada 1.decembra likuma „Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums” 17.pants nosaka, ka Saeimas deputāts, kura mandāts izbeidzas sakarā ar to, ka tiek atjaunots mandāts Saeimas deputātam, kurš to uz laiku bija nolicis, saņem vienreizēju pabalstu triju mēnešalgu apmērā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI