SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. aprīlī, 2010
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
8
8

Kā kļūt par pilntiesīgu velosipēdistu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uz velosipēdistiem kā transportlīdzekļu vadītājiem attiecas Ceļu satiksmes noteikumu prasības.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Laikam kļūstot siltākam un Latvijas iedzīvotāju maciņam – plānākam, velosipēds daudziem jau kļuvis vai tūlīt kļūs ne vien par iecienītu izklaides līdzekli, bet arī ikdienas gaitu nodrošinātāju. Lai gan ritenis tiek daudzināts par demokrātisku braucamrīku, demokrātija, kā zināms, nenozīmē visatļautību – velosipēdistam, ja vien viņš nav anarhists, paša un citu labad šis tas ir arī jāzina un jāievēro.

Lai kļūtu par pilntiesīgu velosipēda vadītāju, personai ir jāatbilst tikai diviem nosacījumiem – jābūt vismaz 12 gadu vecam un sekmīgi jānokārto velosipēdista eksāmens. 

Bērnam no septiņiem līdz 12 gadu vecumam atļauts braukt pa brauktuvi vai nomali pilngadīgas personas pavadībā kopā ar pilngadīgu personu.

Dzīvojamās zonās un daudzdzīvokļu namu pagalmos bērniem neatkarīgi no to vecuma ar velosipēdu atļauts braukt patstāvīgi.

Ir skaidrs, ka pieaugušajam var nebūt liela interese par velosipēda vadītāja tiesību iegūšanu, ja jau līdz šim itin labi braukts bez tām. Taču jāatgādina: uz velosipēdistiem kā transportlīdzekļu vadītājiem arī attiecas Ceļu satiksmes noteikumu prasības. Līdz ar to braukšana bez tiesībām ir pārkāpumus, par kuru draud arī sods – brīdinājums vai naudas sods no 5 līdz 20 latiem.

Taču, ja velosipēdistam iegūtas tiesības vadīt kādu citu transportlīdzekli, tad gan pilnīgi oficiāli viņš drīkst vadīt arī velosipēdu. Tādā gadījumā speciāla velosipēda vadītāja apliecība nav nepieciešama. Taču to ir iespējams saņemt jebkurā Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodaļā, uzrādot pasi, esošo vadītāja apliecību un iesniedzot fotokartiņu (3x4 cm). Medicīniskā uzziņa nav jāuzrāda, informē CSDD.

Apmācība

Ja vēl neesat cita transportlīdzekļa vadītājs, bet vēlaties velosipēdu vadīt bez liekiem satraukumiem, ko varētu izraisīt negaidīts dialogs ar Ceļu policiju, vienīgais risinājums ir iegūt velosipēdista apliecību. To var iegūt no 12 gadu vecuma, nokārtojot teorētisko eksāmenu - testu, kurā ir desmit jautājumi.   

Velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai nepieciešamās zināšanas un iemaņas var apgūt pašmācības ceļā. Kā mācību līdzeklis noderēs Ceļu satiksmes noteikumi vai īpaši šim nolūkam izdotas mācību grāmatas.

"Velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai nepieciešamās zināšanas un iemaņas var apgūt pašmācības ceļā."

Kad zināšanas jau apgūtas, to atbilstību „kaujas apstākļos” ir iespējams pārbaudīt CSDD mājaslapā pieejamajā velo testā, kas atrodams sadaļā „Iesakām apmeklēt”. Testa atvēršanai nepieciešams dators ar Microsoft Internet Explorer versiju 4.0 vai jaunāku un izpildīt prasības, kas minētas pirms testa uzsākšanas dotajos „Paskaidrojumos”.

Testu nevarēs atvērt no uzņēmuma datora, kas aprīkots ar kādu no aizsardzības sistēmām (piemēram, ugunssienu).

Kā pieteikties teorētiskajam eksāmenam

Pēc nepieciešamo zināšanu un iemaņu apgūšanas nākamais solis ir pieteikšanās uz teorētisko eksāmenu. To var kārtot jebkurā no 26 CSDD nodaļām.

Eksāmenam var pieteikties, gan personīgi ierodoties CSDD nodaļā, gan pa tālruni. Ja eksāmens tiek kārtots pirmo reizi, CSDD ir

  • jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (personas pase, braukšanas mācību atļauja, atpūtas kuģu vai mazizmēra kuģošanas līdzekļu vadītāja apliecība; personām, kas jaunākas par 15 gadiem, dzimšanas apliecība);
  • jāiesniedz viena dokumentu fotogrāfija (3x4 cm).

Lai iegūtu vadītāja apliecību, ir veiksmīgi jānokārto tikai teorētiskais eksāmens, kas tiek kārtots virtuāli. Eksāmenā ir 10 jautājumi, uz kuriem jāatbild 10 minūšu laikā. Eksāmens ir nokārtots, ja pareizi atbildēts uz astoņiem jautājumiem.

Pirmais teorētiskais eksāmens ir bezmaksas. Piesakoties uz atkārtotu teorētisko eksāmenu, atkārtoti dokumenti nav jāiesniedz, bet pirms eksāmena jāveic apmaksa – Ls 0,76.

Pēc sekmīgi nokārtota eksāmena saņemsiet velosipēda vadītāja apliecību bez maksas. Ja uz eksāmenu nevarat ierasties, vēlams par to paziņot ne vēlāk kā iepriekšējā darba dienā.

Daži atgādinājumi par dalību satiksmē

Ceļu satiksmes noteikumi (22. punkts - Papildu prasības velosipēdu un mopēdu vadītājiem) paredz, ka velosipēdam, lai ar to piedalītos satiksmē, jābūt tehniskā kārtībā. Braucamajam jābūt aprīkotam ar bremzēm, skaņas signālu un gaismas atstarotājiem: priekšpusē - baltu, aizmugurē - sarkanu, abos sānos (riteņu spieķos) un pedāļos (priekšpusē un aizmugurē) - diviem oranžiem (dzelteniem). Braucot pa brauktuvi vai nomali, diennakts tumšajā laikā vai nepietiekamas redzamības apstākļos velosipēdam priekšpusē jābūt iedegtam baltas gaismas lukturim, bet aizmugurē - sarkanas gaismas lukturim.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par minēto noteikumu pārkāpšanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 5 līdz 20 latiem.

"Lai iegūtu vadītāja apliecību, ir sekmīgi jānokārto tikai teorētiskais eksāmens."

Velosipēdu un mopēdu vadītājiem pa ceļu atļauts braukt vienā rindā iespējami tuvāk brauktuves (braukšanas joslas) labajai malai. Netraucējot gājējus, atļauts braukt pa nomali, bet velosipēdu vadītājiem - arī pa ietvi. Braukt ar velosipēdu pa brauktuvi vai nomali pilngadīgas personas pavadībā atļauts bērniem, kas nav jaunāki par septiņiem gadiem. Bērniem gan šajā gadījumā, gan braucot uz velosipēda kā pasažierim jālieto aizsprādzēta aizsargķivere. Pieaugušajiem ķivere nav obligāta. Par tās nelietošanu netiek piemērots sods, bet ķivere būtu jālieto drošības nolūkos, iesaka CSDD. Ja transportlīdzekļa ražotājs ir paredzējis vietu diviem bērnu sēdeklīšiem, tad uz viena riteņa var pārvadāt divus bērnus – pasažierus vecumā līdz septiņu gadiem.

Ja auto ceļam blakus ierīkots velosipēdu ceļš, tad gan obligāti ir jābrauc pa to. Vietās, kur ārpus krustojumiem velosipēdu ceļš šķērso brauktuvi un ceļu satiksme netiek regulēta, velosipēdu vadītājiem jādod ceļš transportlīdzekļiem, kas brauc pa šķērsojamo ceļu. Proti, veloceliņš šajā gadījumā nekādas braukšanas priekšrocības nedod. Pirms gājēju pārejas velosipēdistam no braucamā ir jānokāpj. Pāreju drīkst šķērsot tikai, velosipēdu stumjot pie rokas.

Velosipēdu vadītājiem ir aizliegts:

  • vest pasažierus (izņemot bērnus vecumā līdz septiņiem gadiem, ja ir iekārtoti papildu sēdekļi un droši kāpšļi kāju atbalstam);
  • braukt, neturot stūri;
  • braukt, turoties pie cita braucoša transportlīdzekļa;
  • pārvadāt kravu, kas traucē vadīšanu vai apdraud citus ceļu satiksmes dalībniekus;
  • vilkt velosipēdus vai mopēdus, kā arī citus transportlīdzekļus, izņemot piekabes, kas izgatavotas speciāli šim nolūkam;
  •  braukt pa ātrgaitas ceļu (apzīmēts ar 548. ceļa zīmi);
  •  braukt ar velosipēdu, ja alkohola daudzums asinīs pārsniedz 0,5 promiles (tikpat, cik citu transportlīdzekļu vadītājiem). Patlaban sods atkarībā no promiļu daudzuma ir no 20 līdz 60 latiem. Taču Satiksmes ministrija, kā informē CSDD, ir iesniegusi Saeimā likuma grozījumus, kas iereibušiem velosipēdu vadītājiem paredz palielināt sodu no 40 līdz 100 latiem.

Ieteikumi

Braucot ar velosipēdu, jebkurā gadījumā lietojiet aizsprādzētu velosipēdista aizsargķiveri.

Braucot ar velosipēdu, uzvelciet spilgtas krāsas apģērbu ar gaismas atstarotājiem, kas ļauj citu transportlīdzekļu vadītājiem riteņbraucēju laikus pamanīt.

"Pieaugušajiem ķivere nav obligāta. Par tās nelietošanu sods netiek piemērots. "

Likums neliedz lietot mobilo tālruni, braucot ar velosipēdu. Taču, kā rekomendē CSDD, šādi rīkoties tomēr nevajadzētu.

Ņemot vērā, ka velosipēdus bieži zog, ir prātīgi ne vien nodrošināties ar pretaizdzīšanas ierīcēm, bet ielāgot vai turēt pie rokas pierakstītu velosipēda rāmja numuru, atcerēties tā īpašās pazīmes. Tas krietni palīdzēs nozagta braucamrīka atpazīšanā. Palīdzēs arī velosipēda fotoattēls.

Zināšanai

Latvijā valsts transportlīdzekļu reģistrā velosipēdi netiek reģistrēti, tiem netiek izsniegtas reģistrācijas numura zīmes.

Velosipēda vadītājiem nav nepieciešama Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana (OCTA).

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI