SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. februārī, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
12
12

Triju internetbanku lietotājiem – visa informācija par saviem īpašumiem

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izmantojot valsts portāla Latvija.lv piedāvātos pakalpojumus, iedzīvotājs var ērti nokārtot virkni jautājumu, tagad arī sekot līdzi informācijai par saviem īpašumiem.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Latvijas valsts portālā www.latvija.lv iedzīvotājiem svarīgo pakalpojumu klāsts ir papildināts ar nekustamo īpašumu kadastra informāciju sadaļā „Mani dati kadastrā”, kurā par saviem īpašumiem pilnīgu informāciju bez maksas var uzzināt triju banku klienti un tie, kam ir elektroniskais paraksts.

Valsts zemes dienests līdzšinējās vairākas datu uzturēšanas sistēmas (Pārlūks, Apvārsnis, Adrešu sistēma) ir apkopojis vienā datu izplatīšanas sistēmā – portālā kadastrs.lv, un uz tā bāzes ir sagatavots arī jauns elektroniskais pakalpojums portālā Latvija.lv, informē Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.

Līdz šim saskaņā ar likumu katram iedzīvotājam bija tiesības vienreiz gadā iegūt informāciju par saviem īpašumiem, rakstot iesniegumu Valsts zemes dienestam un tad noteiktu laiku pieprasīto informāciju gaidot. Tagad visa šī informācija ir atrodama portālā Latvija.lv, atverot pakalpojumu katalogā šķirtni “Mani dati kadastrā”.

Pakalpojums portālā ir bez maksas, informāciju par savu nekustamo īpašumu, tā kadastrālo vērtību, kā arī citus aktuālos datus no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas var saņemt neierobežotu reižu skaitu.

Tas ir īpaši aktuāli sakarā ar to, ka kadastra objektiem no šā gada 1. janvāra ir aktualizētas kadastrālās vērtības, no kurām tiek aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis un jaunais dzīvojamās platības nodoklis.

Tātad jebkurš interesents pats var izrēķināt:

  • kāda būs nekustamā īpašuma nodokļa summa zemei (piemērojot 1,5% likmi no kadastrālās vērtības un atceroties, ka arī šogad šī nodokļa summa nevar būt lielāka par 25% no iepriekšējā gadā aprēķinātās);
  • šogad pirmoreiz maksājamo nodokli mājoklim, kam nodokļa likme ir atkarīga no kadastrālās vērtības, t.i., 0,1% (mājoklim ar kadastrālo vērtību līdz Ls 40 000), 0,2% (ja kadastrālā vērtība ir no Ls 40 000 līdz 75 000) vai 0,3% (ja kadastrālā vērtība pārsniedz Ls 75 000).

E-pakalpojums – pagaidām triju banku klientiem

Jaunais virtuālais pakalpojums pieejams tikai fiziskām personām. Lai saņemtu datus par savu nekustamo īpašumu, lietotājam nepieciešams autorizēties, izmantojot internetbankas karti vai e-parakstu.

Portāla Latvija.lv sadaļā „Mani dati kadastrā” sniegta arī šī e-pakalpojuma lietošanas instrukcija, arī izklāsts par pieejamajiem datiem un to drošību.

Informācijas saņemšanai ir nepieciešama autentifikācijas karte: vai nu e-paraksts, vai internetbankas karte kādā no trijām bankām – „SEB bankā”, “Swedbank” vai “Latvijas Krājbankā”.

Tātad, ja esat šo banku internetbankas klients, atvērtajā sadaļā “Mani dati kadastrā” jāuzklikšķina uz savas bankas nosaukuma, un atvērsies dokuments ar šī e-pakalpojuma lietošanas nosacījumiem. Tiem ir jāpiekrīt, lai turpinātu virtuālo ceļu (atzīmējoties tam domātajā kvadrātiņā). Saite “Tālāk” aizved uz lapu, kurā ir saraksts ar jūsu īpašumu kadastra numuriem. Uzklikšķinot uz kadastra numura, atvērsies dokuments ar informāciju par katra lietotāja konkrēto īpašumu. Piemēram, dzīvoklis Rīgā, puse domājamās daļas kopīpašuma laukos, dzīvojamā māja Pierīgā.

Personas autorizācija ir nepieciešama, jo internets ir anonīma vide un svarīgi, lai pakalpojumu sniedzējs saprastu, ka “runā” ar konkrēto cilvēku. Bet, ja neesat klients kādā no minētajām trim bankām vai e-paraksta lietotājs, minētais pakalpojums jums nav pieejams.

Kā žurnālistiem, demonstrējot jauno pakalpojumu, paskaidroja Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārstāve – atrasto informāciju var saglabāt savā datorā, var izdrukāt saglabāšanai papīra formā. (Interneta vietnē ir arī paskaidrots, ka šiem datiem ir tikai informatīvs raksturs: tie nav paredzēti izmantošanai kā dokuments (izziņa).)

"Ja neesat klients "SEB bankā”, “Swedbank” vai “Latvijas Krājbankā” vai e-paraksta lietotājs, šis pakalpojums jums nav pieejams."

Šādi jebkurš iedzīvotājs var ērti sekot līdzi situācijai ar saviem īpašumiem, nu kaut vai lai pārliecinātos, ka no tiem kāds nav “pazudis”.

Jāuzsver, ka šādā veidā var iegūt informāciju tikai par saviem īpašumiem, tātad portāla lietotājs nevar iegūt pilnīgu informāciju par kādu citu personu, skaidro Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktors Māris Krastiņš – šos datus aizsargā Fizisko personu datu aizsardzības likums.

Latvijā internets gan ir tikai apmēram 60 procentos mājsaimniecību, ievērojami labāk internetizēti ir uzņēmumi un iestādes. VRAA speciālisti spriež, ka jaunā pakalpojuma lietošanu paplašinās tā pieejamība arī visās pašvaldībās un pašvaldību bibliotēkās.

Tuvākā pusgada laikā šo pakalpojumu varēs izmantot arī pāris citu banku klienti, pašreiz par to notiek sarunas ar vēl divām bankām un vienu uzņēmumu.

Ja mani nekustamie īpašumi uz ekrāna “neizlec”

Portāla Latvija.lv pakalpojums “Mani dati kadastrā” aptver visu informāciju, kas ir kadastrā: par 1,3 miljoniem zemes vienību, 1,8 miljoniem būvju un 570 tūkstošiem īpašumu.

Ja nu gadījumā persona savus īpašumus, meklējot portālā Latvija.lv neatrod, tai jāsazinās ar Valsts zemes dienestu (VZD), lai noskaidrotu varbūtējās problēmas. Kadastrs ir sākts uzturēt pirms 15 gadiem, tāpēc, iespējams, varētu gadīties kādas problēmas, pieļauj VZD Kadastra un reģistru departamenta direktore Signe Rudzīte.

Pakalpojuma ietvaros VZD e-vēstulē jāizklāsta radusies problēma un piecu dienu laikā tiks saņemta atbilde. Šādā veidā sadarbībā ar iedzīvotājiem uzlabosies arī kadastra datu kvalitāte, prognozē S.Rudzīte.

Saikne ar valsti

Valsts reģionālās attīstības aģentūras, kas uztur portālu Latvija.lv, pārstāvji uzsver: tā ir iedzīvotāju saziņas vieta ar valsti internetā jeb vienas pieturas aģentūra internetā. Pakalpojumu katalogā ir uzskaitīti vairāk nekā 1000 pakalpojumu, ko valsts piedāvā iedzīvotājiem, un daļa no šiem pakalpojumiem tagad ir pieejama elektroniski tiešsaistes režīmā, piemēram, dzīvesvietas deklarēšana internetā, proti, cilvēks var deklarēties bez maksas, nedodoties uz pašvaldību, kur klātienē par šo pakalpojumu būtu jāmaksā trīs lati.

Portālu Latvija.lv ik dienu apmeklē 10 000 unikālo lietotāju. M.Krastiņš klāsta, ka plānots šos pakalpojumus attīstīt, arī sadarbībā ar augstskolām un studentiem. Sadaļu “Mani dati kadastrā” nedēļas laikā izmantojuši apmēram 3000 interesentu. Janvārī populārākie e-pakalpojumi bijuši „Manā īpašumā deklarētās personas”, „Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana” un „Mani vai manas pārstāvētās personas dati Iedzīvotāju reģistrā”.

Informācija – arī portālā kadastrs.lv

Savukārt portālā kadastrs.lv, kam ir nedaudz garāka vēsture, pēc adreses var atrast jebkuru īpašumu Latvijā, pamatinformāciju par to – kāda ir īpašuma kadastrālā vērtība, sastāvs.

Pamatinformācijas iegūšana ir bezmaksas pakalpojums, bet plašāka un detalizēta informācija – par maksu, piemēram, par maksu var iegūt visas VZD pieejamās kartes.

Arī portālā kadastrs.lv bez īpaša pamatojuma nevar saņemt datus par citas personas īpašumiem.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI