SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. augustā, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
2
2

Mainītas prasības mājas (istabas) dzīvnieku barības tirdzniecībai

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Spēkā stājušies jauni Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 766, kas pieņemti valdībā šāgada 14. jūlijā, "Noteikumi par prasībām tirdzniecības vietai, kur pārdod mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus no atvērta oriģinālā iepakojuma, un šīs tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību”. Šie noteikumi attiecas uz tām tirdzniecības vietām, kurās pārdod mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus no atvērta oriģinālā iepakojuma, kas nav lielāks par 50 kilogramiem.

Samazinās administratīvais slogs

"Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem, samazinās administratīvais slogs dzīvnieku barības tirgotājiem,” skaidro Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta direktore Zanda Matuzale. "Tirdzniecības vietās vairs nevajag izveidot un uzturēt dzīvnieku barības maisījumu reģistru. Arī, reģistrējot tirdzniecības vietu, iesniegumam vairs nav jāpievieno barības marķējuma paraugi, informācija par personu, kas ir atbildīga par kvalitātes kontroli tirdzniecības vietā, norāde par barības reģistra glabāšanas termiņu un tirdzniecības vietas telpu apraksts, ko prasīja iepriekšējie un jau spēku zaudējušie MK noteikumi.”

Tirgotājam vairs nav jānodrošina barības maisījumu kvalitātes kontrole, kā arī tirgotājam vairs nevajadzēs rūpēties par dzīvnieku barības maisījuma marķēšanu, bet uz barības oriģinālā iesaiņojuma jāatzīmē tikai iesaiņojuma atvēršanas datums. Uz oriģinālā dzīvnieku barības maisījuma iesaiņojuma ir norādīts barības derīguma termiņš, un tirgotājam jānodrošina, ka barība tiek pārdota līdz noteiktā derīguma termiņa beigām.

"Tirdzniecības vietās vairs nevajag izveidot un uzturēt dzīvnieku barības maisījumu reģistru."

"Tomēr spēkā joprojām paliek norma, ka tirgotājam pēc pircēja pieprasījuma jāsniedz rakstiska informācija par dzīvnieku barību, kas atbilst konkrētā barības maisījuma oriģinālā iepakojuma marķējuma informācijai,” teic Z. Matuzale.

Precizēts reģistrācijas paziņošanas laiks

Iepriekšējos noteikumos bija reglamentēts, ka iesniegums par tirdzniecības vietas reģistrāciju vai izmaiņas darbībā Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) bija jāiesniedz 14 dienās. Pašlaik spēkā esošie jaunie noteikumi precizē – iesniegums PVD par reģistrāciju vai izmaiņām darbībā jāiesniedz 10 darbadienu laikā.

"Arī tad, ja dzīvnieku barības tirgotava pārtrauc vai uzsāk kādu jauna veida darbību, ja tiek mainīta juridiskā adrese vai mainās tirgotavas īpašnieks, arī par to PVD rakstiski jāinformē 10 darba dienās,” paskaidro departamenta direktore.

"Turpmāk PVD mājas (istabas) dzīvnieku barības tirgotājus pārbaudīs ne retāk kā reizi divos gados."

Un vēl viens atvieglojums jaunajos noteikumos: turpmāk PVD tirgotājus pārbaudīs ne retāk kā reizi divos gados. "Līdz šim pārbaudes notika reizi gadā vai pat biežāk,” teic Z. Matuzale. "Tagad arī komersantam – dzīvnieku barības tirgotājam – ir samazināts PVD pārbaužu skaits.”

Jaunie MK noteikumi Nr. 766 "Noteikumi par prasībām tirdzniecības vietai, kur pārdod mājas (istabas) dzīvnieku barības maisījumus no atvērta oriģinālā iepakojuma, un šīs tirdzniecības vietas reģistrācijas kārtību” stājās spēkā 2009. gada 18. jūlijā. Līdz ar to spēku zaudēja tieši tāda paša nosaukuma Ministru kabineta noteikumi Nr. 7, kas bija pieņemti 2007. gada 2. janvārī.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI