SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 14 minūtes
1
6
1
6

Jaunā kārtība Rīgas maksas autostāvvietās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visā Rīgas centrālajā daļā ir maksas autostāvvietas, un autovadītājam jābūt ļoti uzmanīgam ar maksāšanas noteikumu ievērošanu.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Aizritējuši divi mēneši kopš 8.februāra, kad stājās spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.206 "Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošie noteikumi". Tie nosaka pilsētas ielu posmos esošo maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas kārtību Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā.
īsumā

Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošie noteikumi nosaka jaunu kārtību autovadītāju sodīšanā par maksas autostāvvietu lietošanas noteikumu pārkāpšanu.

Pēcapmaksu jeb sodu piemēro:

  • ja maksas autostāvvietas lietotājs nav veicis stāvvietas priekšapmaksu elektroniskajā automātā vai ar īsziņas starpniecību, vai arī uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa kreisajā pusē nav novietots autostāvvietas lietošanas tiesības apliecinošs dokuments;
  • sodu uzliek arī tad, ja apmaksātais autostāvvietas lietošanas laiks ir pārsniegts par 15 minūtēm.

Ja par stāvvietas izmantošanu vispār nav samaksāts, piemēro sodu ar septiņkārtīgu stundas tarifa apmēru. Ja faktiskais stāvēšanas laiks par 15 minūtēm pārsniedz apmaksāto, piemēro sodu ar pieckārtīgu stundas tarifa likmi.

No 8.februāra vairs neizmanto auto riteņu bloķētājus.

Rīdziniekiem tas ir zināms, bet iebraucējiem galvaspilsētā der ielāgot, ka visā Rīgas centrālajā daļā ir maksas autostāvvietas. Šo stāvvietu apsaimniekotājs ir SIA "Rīgas satiksme" (RS), kas kopā apkalpo 4819 Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietas.

Riteņu bloķētājus aizstāj sods jeb pēcapmaksa

SIA "Rīgas satiksme" interneta vietnē ir aplūkojamas kartes ar stāvvietu zonējumu. Pašlaik ir noteikta A, B, C, D, R zonas maksa autostāvvietām, un atkarībā no zonas mainās noteiktā maksa par stundu.

Dārgākā (R) zona ir Vecrīga, kur par pirmo stāvēšanas stundu ir jāmaksā trīs lati, bet par katru nākamo stundu – pieci lati.

Otra dārgākā – A zona – ietver dažas Vecrīgai piegulošas ielas. Šeit par pirmo maksas autostāvvietas lietošanas stundu jāmaksā Ls 1,30, par nākamo – Ls 2. Tad seko pārējās zonas ar Ls 1 un Ls 0,80. Lētākajā – D zonā – pirmā stāvēšanas stunda izmaksā Ls 0,60.

Par automašīnu novietošanu maksas stāvvietās autovadītājiem ir jāmaksā darba dienās no plkst. 8.00 līdz plkst. 20.00 un sestdienās no plkst. 9.00 līdz plkst. 17.00. Dažām stāvvietām ir ilgāks darba laiks, par ko informē ceļa zīme. Svētdienās un svētku dienās par ielu malās esošajām maksas autostāvvietām nav jāmaksā.

Maksas autostāvvietu cenas pēc Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošo noteikumu stāšanās spēkā nav mainījušās. Tāpat nav mainīta arī maksa par stāvvietas abonementu, iedzīvotāja un lietotāja kartēm, par kuru piešķiršanu lemj Rīgas domes Pašvaldības maksas autostāvvietu lietošanas atļauju izsniegšanas komisija.

Mainīta ir kārtība, kā soda par to, ja nav samaksāts par stāvvietu vai par apmaksātā stāvēšanas laika pārsniegšanu.

Līdz 7.februārim RS apsaimniekotajās stāvvietās automašīnām drīkstēja uzlikt riteņu bloķētājus, un tad noteikumu pārkāpējam bija jāzvana un jāsagaida inspektors, kas pēc soda naudas samaksāšanas bloķētājus noņēma. Tagad uz vietas sods nav jāmaksā – tā vietā automašīnas īpašniekam piemēro pēcapmaksu.

"Pašlaik ir noteikta A, B, C, D, R zonas maksa autostāvvietām, un atkarībā no zonas mainās noteiktā maksa par stundu."

Izmaiņu ieviesēji norāda, ka, ieviešot pēcapmaksu tiem, kuri nav samaksājuši par stāvvietu vai ir nokavējuši apmaksāto laiku, mērķis ir novērst koruptīvos riskus, jo vairs nav iespējams inspektoram, kas noņem riteņu bloķētāju, uz vietas reālā naudas soda vietā iedot kādu latu. Vienlaikus jaunā sistēma novēršot nevajadzīgas diskusijas par trešās personas mantas aizturēšanu.

Citās domās ir, piemēram, SIA "ALT auto" direktors Andrejs Zeibots, kas uzskata – ar šiem noteikumiem ir izvēlēts vieglākais ceļš, nerisinot situāciju, kā sodīt cilvēkus, kas nav konkrētā auto īpašnieki, bet tikai braukuši ar automašīnu un atstājuši to stāvvietā nesamaksājot. Sods par pārkāpumu ir jāmaksā reālajam auto īpašniekam. Viņa vadītā firma savulaik iznomājusi cilvēkiem automašīnas. Bijis tā, ka nomnieks atdevis mašīnu, samaksājis par auto nomu, bet pēcāk pirms tehniskās apskates atklājies, ka īpašniekam jānomaksā 720 latu sods par stāvēšanu maksas stāvvietās.

Vaicāts par izeju no šīs situācijas, A.Zeibots saka – atbildīgajām personām jāizstrādā noteikumi, ieskatoties citu valstu pieredzē. "Tā liecina, ka pilsētās nav maksas autostāvvietu ielas malās, izņemot ļoti īpašas vietas un objektus," skaidro auto biznesa pārstāvis. "Rīgā, izņemot Vecrīgu, vajadzētu atcelt maksas stāvvietas. Stāvvietas nebūs vienmēr pilnas, jo cilvēki lielākoties izdara savus darbus un brauc tālāk. Uzskatu, ka maksas autostāvvietas ir Rīgas domes "rekets un naudas iekasēšanas mašīna", kas tikai sadusmo autovadītājus."

Pēcapmaksas piemērošana

Saskaņā ar Rīgas domes saistošajiem noteikumiem Nr.206 pēcapmaksu jeb sodu piemēro, ja maksas autostāvvietas lietotājs nav veicis stāvvietas priekšapmaksu elektroniskajā automātā vai ar īsziņas starpniecību, vai arī uz transportlīdzekļa priekšējā paneļa kreisajā pusē nav novietots autostāvvietas lietošanas tiesības apliecinošs dokuments. Sodu uzliek arī tad, ja apmaksātais autostāvvietas lietošanas laiks ir pārsniegts par 15 minūtēm.

Ar kādām pēcapmaksas cenām ir jārēķinās? Tās ir sadalītas divās grupās. Sodu ar septiņkārtīgu stundas tarifa apmēru piemēro, ja cilvēks par stāvvietu nav maksājis vispār. Savukārt, ja priekšapmaksa ir veikta, bet stāvvietas lietotājs nokavējis vairāk par 15 minūtēm, piemēro sodu ar pieckārtīgu stundas tarifa likmi.

Pirmajā gadījumā nākas maksāt sodu pēc šādas likmes:

Ls 13,40 dienā – A zonas teritorijā;

Ls 10,60 dienā – B zonas teritorijā;

Ls 8 dienā – C zonas teritorijā;

Ls 33 dienā – R zonas teritorijā;

Ls 5,40 dienā – D zonas teritorijā.

Dārgākā, protams, ir Vecrīga jeb R zona. Tātad, ja kāds nav pamanījis, ka novietojis savu auto maksas stāvvietā Vecrīgā, nāksies samaksāt 33 latu sodu.

Otrajā gadījumā, kad faktiskais maksas autostāvvietas lietošanas laiks par vairāk nekā 15 minūtēm pārsniedz apmaksāto maksas autostāvvietas lietošanas laiku, pēcapmaksa pieckāršā stundas tarifa apmērā ir noteikta atbilstoši šādai likmei:

Ls 9,40 dienā – A zonas teritorijā;

Ls 7,40 dienā – B zonas teritorijā;

Ls 5,60 dienā – C zonas teritorijā;

Ls 23 dienā – R zonas teritorijā;

Ls 3,80 dienā – D zonas teritorijā.

Ja transportlīdzeklis turpinās stāvēt maksas autostāvvietā arī nākamajā dienā un apmaksa šajā dienā nebūs veikta, pēcapmaksu par transportlīdzekļa stāvēšanu aprēķinās no jauna par konkrēto dienu.

Situācijas glābējs – elektroniskā norēķinu sistēma

"Sodi ir pārāk augsti, jo parasti gadās nokavēt aptuveni pusstundu," uzskata SIA "Interbaltija" vērtētājs Egons Liepa. "Cilvēkam daudz kas var atgadīties, ne vienmēr var paredzēt, cik ilgu laiku nāksies pavadīt kādā iestādē. Manuprāt, nav godīgi, ja par nokavētu pusstundu A zonas stāvvietā ir jāmaksā Ls 9,40. Ja es nokavētu četras vai piecas stundas, būtu jāmaksā tikpat, tādēļ, ieraugot soda paziņojumu, var droši atstāt mašīnu uz visu dienu – vienalga būs jāmaksā."

Rīgas domes Satiksmes departaments, komentējot maksas autostāvvietas lietotāja teikto, skaidro – gadījumam, ja auto īpašniekam nākas neparedzēti aizkavēties un spēkrats stāvvietā atstāts ilgāk, nekā atļauj iepriekšējā apmaksa, ir izstrādāta elektroniska norēķinu sistēma, kas nodrošina preču un pakalpojumu apmaksu ar SMS un internetā – Mobilly. Kā liecinot departamentam pieejamā informācija, šā pakalpojuma lietotāju skaits pakāpeniski ir pieaudzis.

To, ka par apmaksātā laika 15 minūšu pārsniegšanu tiek piemērots tik bargs sods – pēcapmaksa pieckāršā stundas tarifa apmērā, noteikumu izstrādātāji pamato šādi: "Rīgas satiksmes" autostāvvietu kontrolieriem nav iespējams izsekot līdzi katram transportlīdzeklim un tam, cik ilgu laiku autostāvvietas izmantotājs kavēs – 15 minūtes, stundu vai negodīgi būs atstājis transportlīdzekli autostāvvietā uz visu dienu. Šādām neparedzētām situācijām arī ir izstrādāta iepriekš minētā elektroniskā norēķinu sistēma.

Pēcapmaksas iekasēšana

Maksas autostāvvietu lietošanas noteikumu ievērošanu kontrolē RS. Ja par stāvvietu nav samaksāts vai ir pārtērēts apmaksātais stāvēšanas laiks, RS autostāvvietu kontrolieri situāciju fiksē fotouzņēmumos, kuros jābūt labi saskatāmam transportlīdzekļa priekšējam panelim un transportlīdzekļa numuram.

Vēl kontrolieri sagatavo noteikta parauga paziņojumu par maksas autostāvvietas lietošanas pēcapmaksu. Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.206 paredz: "Paziņojumā tiek norādīta transportlīdzekļa marka, transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numurs, datums, laiks, kad fiksēts fakts par maksas autostāvvietas lietošanas neapmaksāšanu, atbildīgā darbinieka vārds, uzvārds, pēcapmaksas apmērs un maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja norēķinu konts pēcapmaksas veikšanai u.c. informācija saskaņā ar šo saistošo noteikumu pielikumā iekļauto paziņojuma paraugu. Vienu paziņojuma eksemplāru piestiprina pie transportlīdzekļa priekšējā vējstikla vadītāja pusē vai uz motocikla, tricikla vai kvadricikla degvielas tvertnes tā, lai tas nepazustu vai netiktu sabojāts meteoroloģisko apstākļu dēļ un transportlīdzekļa vadītājam būtu viegli pamanāms. Otru paziņojuma eksemplāru glabā maksas autostāvvietu pilnvarotais apsaimniekotājs."

"Mainīta ir kārtība, kā soda par to, ja nav samaksāts par stāvvietu vai par apmaksātā stāvēšanas laika pārsniegšanu."

Pēc šā paziņojuma saņemšanas vainīgajam, kurš nav samaksājis par stāvvietu, sods jāieskaita maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja norēķinu kontā 30 dienu laikā no paziņojuma sastādīšanas dienas.

Ja šajā termiņā sodu nesamaksā, apsaimniekotājam ir tiesības atgūt pēcapmaksu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nodot informāciju par parādnieka datiem un parādu ievietošanai reģistrētā parādnieku un kredītvēstures datubāzē.

Vairojas neapmierināto skaits

Daudzi autovadītāji jauno pēcapmaksas sistēmu vērtē atzinīgi, jo kaitinoši un laikietilpīgi bijis gaidīt "klamburu" noņēmēju un kaulēties par samaksu; tagad paziņojums par sodu situāciju atvieglo un neliek aizkavēties stāvvietā.

Minētie noteikumi arī paredz, ka 30 dienu laikā no paziņojuma sastādīšanas sodītais autovadītājs var iesniegt pretenziju maksas autostāvvietas pilnvarotajam apsaimniekotājam par paziņojuma atcelšanu.

RS informē, ka maksas autostāvvietu lietotāji šīs tiesības patiešām izmanto, savukārt pašvaldības uzņēmums pretenzijas izskata un pieņem attiecīgu lēmumu. Kopš 8.februāra, kad stājās spēkā Rīgas domes saistošie noteikumi, autostāvvietu lietotāji iesnieguši vairāk nekā 200 pretenziju par paziņojumu atcelšanu. Pirms tam saņemto sūdzību/pretenziju skaits bija daudz mazāks, jo darbojās gluži cita autostāvvietu lietošanas kontroles sistēma.

Autostāvvietu lietotāji iesniegtajās pretenzijās kā pamatotus iemeslus paziņojumu atcelšanai min problēmas, veicot apmaksu ar SMS, elektronisko kontroles iekārtu darbības traucējumus, aizmāršību maksājumu apliecinošu dokumentu novietošanā uz automašīnas priekšējā loga/paneļa un citus.

Palīgs monētām un SMS

Lai atvieglotu norēķināšanos par maksas stāvvietām, RS īsteno pilotprojektu, izvietojot piecus autostāvvietu apmaksas automātus, kuros norēķiniem par autostāvvietām var izmantot maksājumu kartes. Par autostāvvietu izmantošanu arī turpmāk varēs norēķināties ar skaidru naudu līdzšinējos automātos.

"Sodu ar septiņkārtīgu stundas tarifa apmēru piemēro, ja cilvēks par stāvvietu nav maksājis vispār."

Pirmie automāti, kuros var izmantot maksājumu kartes, izvietoti K.Barona ielā 94a, Merķeļa ielā 13, Raiņa bulvārī 29, E.Birznieka-Upīša ielā 21 un Dzirnavu ielā 46. Vispirms tiks izvērtēts, kā automāti darbojas; ja atzinums būs pozitīvs, tad vēl šajā gadā plānots uzstādīt aptuveni 100 šādu jaunu stāvvietu norēķināšanās aparātu, bet nākamajā gadā nomainīs atlikušos.

Mēneša abonements

Ja auto vadītājam nepatīk nemitīgā ikdienas maksāšana par stāvvietām un automašīnu nākas regulāri turēt maksas stāvvietā, noslēdzot līgumu ar autostāvvietu apsaimniekotāju, var iegādāties mēneša abonementu.

Tāpat var iegādāties iedzīvotāja karti vai lietotāja karti, iesniedzot maksas autostāvvietas pilnvarotajam apsaimniekotājam šādus dokumentus:

  • iedzīvotājiem, kuru deklarētā dzīvesvieta atrodas tajā ielas posmā, kurā ir izveidota maksas autostāvvieta, – iesniegumu un transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības kopiju;
  • nedzīvojamo telpu īpašniekiem, valdītājiem vai lietotājiem, kuru telpas atrodas tajā ielas posmā, kurā ir izveidota maksas autostāvvieta, – nomas līguma vai īpašuma tiesības apliecinošā dokumenta kopiju. Iesniedzot kopijas, jāuzrāda to oriģināli.

Maksas autostāvvietu lietotājiem, kuriem tiek izsniegtas lietotāja kartes, stāvvietas tiek īpaši iezīmētas, izmantojot attiecīgās ceļa zīmes.

Kas maksas autostāvvietā var nemaksāt

Rīgas pilsētas pašvaldības maksas autostāvvietu apsaimniekošanas un lietošanas saistošajos noteikumos tiesības lietot maksas autostāvvietu bez maksas ir:

  • invalīdiem, kuru transportlīdzekļi ir aprīkoti saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu prasībām. Ja maksas autostāvvietā īpaši invalīdu transportlīdzekļiem paredzētās stāvvietas ir aizņemtas vai nav ierīkotas, invalīdiem ir tiesības bez maksas izmantot jebkuru citu brīvu vietu maksas autostāvvietas darbības teritorijā;
  • operatīvā transportlīdzekļa vadītājam, pildot dienesta pienākumus, ja operatīvais transportlīdzeklis aprīkots atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu prasībām;
  • transportlīdzekļu vadītājiem, kuri maksas autostāvvietā iebraukuši un apturējuši transportlīdzekļus uz laiku, kas nepārsniedz 5 minūtes;
  • maksas autostāvvietu pilnvarotā apsaimniekotāja atbildīgajiem darbiniekiem, kas nodrošina maksas autostāvvietu kontroles un tehniskās uzraudzības funkciju izpildi."
Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI