SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lolita Lūse
LV portāls
07. februārī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ģimene
2
8
2
8

Trīspusēja paternitātes atzīšana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Ja jaundzimušā bērna mamma, viņas esošais (vai bijušais) vīrs un bērna tētis paraksta kopīgu iesniegumu, mazuļa dzimšanas apliecībā uzreiz var ierakstīt viņa bioloģiskā tēva vārdu.
īsumā
  • Paternitāti var atzīt arī tad, ja bērna māte, viņas esošais vai bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai adresē tai iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.
  • Regulējums neattiecas uz gadījumiem, kas notikuši pirms likuma grozījumu stāšanās spēkā.

Civillikuma 146.pants noteic, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Kopš 2013.gada 1.janvāra šis regulējums ir būtiski papildināts. Tagad Civillikuma 155.pants paredz, ka paternitāti var atzīt arī tad, ja bērna māte, bērna mātes vīrs vai bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.

Pirms šiem Civillikuma grozījumiem paternitāti varēja noteikt tikai tiesas ceļā. Ja laulībā esošai sievietei piedzima bērns, kura tēvs bija cits vīrietis, mazuļa dzimšanas reģistrā un dzimšanas apliecībā pirms grozījumu stāšanās spēkā jebkurā gadījumā tika ierakstīts sievietes vīrs. Tā notika pat tad, ja laulība bija šķirta, bet kopš šķiršanās nebija pagājušas 306 dienas.

Vienīgā iespēja bērna dzimšanas reģistrā ierakstīt īsto tēvu bija un ir mazuļa gaidīšanas laikā iepriekšējo laulību izšķirt un to noslēgt ar bērna bioloģisko tēvu. Paternitātes pieņēmumu varēja apstrīdēt tikai tiesā, kaut arī visas puses apzinājās, kas ir bērna tēvs, un starp abiem vīriešiem un sievieti par to nebija strīda. Personām tomēr bija jāvēršas tiesā, lai anulētu ierakstu par tēvu, kas izdarīts, pamatojoties uz paternitātes pieņēmumu, un no jauna noteiktu paternitāti.

"Šis regulējums neattiecas uz gadījumiem, kas notikuši pirms likuma grozījumu stāšanās spēkā."

Tagad iespējams iztikt bez tiesas. Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta Dzimtsarakstu nodaļas juriskonsulte Līga Krūmiņa skaidro, kas jādara sievietei, viņas esošajam (vai bijušajam) laulātajam un vīrietim, kas ir gaidāmā vai jau dzimušā bērna tēvs, lai bērna dzimšanas reģistrā ierakstītu bērna bioloģisko tēvu.

Visiem trim ir jāuzraksta iesniegums dzimtsarakstu nodaļai, kurā izvēlēts reģistrēt jaundzimušo. Jau tagad dzimtsarakstu nodaļās ir pieejama iesnieguma forma: "Trīspusējs paternitātes atzīšanas iesniegums", kas tuvākajā laikā ar Ministru kabineta noteikumiem tiks apstiprināta kā oficiāla veidlapa.

Iesniegums jāparaksta trim personām:

  • bērna mātei,
  • viņas esošajam vīram (ja bērns piedzimis sievietei laulības laikā) vai bijušajam vīram (ja bērns piedzimis ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies), kas ar parakstu apliecina, ka sievietes bērns nav viņa bērns,
  • vīrietim, kas ir bērna bioloģiskais tēvs.

"Visas trīs puses var vienoties – doties uz dzimtsarakstu nodaļu kopā vai atsevišķi. Ja kāda no pusēm nevar vai negrib ierasties dzimtsarakstu nodaļā personīgi, tā savu iesniegumu ar notariāli apliecinātu parakstu var atsūtīt pa pastu vai, ja persona uzturas ārvalstī, iesniegt Latvijas Republikas vēstniecībā ārvalstī," informē L.Krūmiņa. Viņa norāda, ka atbilstoši Civillikuma 155.pantā noteiktajam iesniegumu var iesniegt dzimtsarakstu nodaļā gan pirms mazuļa dzimšanas, gan reģistrējot bērna dzimšanu. Tādējādi bērna dzimšanas reģistrā un dzimšanas apliecībā tiks ierakstīts tā bioloģiskais tēvs.

Šis regulējums neattiecas uz gadījumiem, kas notikuši pirms likuma grozījumu stāšanās spēkā. Proti, ja kāda bērna dzimšanas reģistrā paternitātes pieņēmuma regulējuma dēļ ir ierakstīts nevis viņa bioloģiskais tēvs, bet mātes esošais vai bijušais laulātais, ar kuru laulība nebija šķirta 306 dienas pirms bērna dzimšanas, paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tikai tiesā.
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI