SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. jūlijā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Reģistri
4
4

Šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijām ir jāreģistrējas

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šķirnes dzīvnieku turētājiem ir svarīgi iegūt informāciju par legālām šķirnes dzīvnieku organizācijām un audzētavām.

FOTO: www.sxc.hu

Latvijā ir daudz organizāciju, kas nodarbojas ar šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku – suņu, kaķu, sesku – ciltsdarbu. Šīs organizācijas nekur netiek reģistrētas, ne arī tiek pārbaudīta to darbības kvalitāte. Lai šķirnes mājdzīvnieku jautājumus sakārtotu, pagājušajā gadā Saeima Ciltsdarba likuma vietā pieņēma jaunu likumu – Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likumu. Savukārt šogad ir pieņemta valdības apstiprināta kārtība, kādā šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizācijas darbojas ciltsdarba jautājumos.

Prasības šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijām pagaidām – pavisam minimālas. Par to var pārliecināties ikviens, izlasot Ministru kabineta noteikumus Nr. 473 "Šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku audzētāju organizāciju reģistrēšanas, šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku ciltsgrāmatas kārtošanas un ciltsrakstu izsniegšanas kārtība", kas stājās spēkā 1. jūlijā. Jaunie noteikumi nosaka:

  • šķirnes suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku audzētāju organizāciju reģistrēšanas kārtību;
  • šķirnes dzīvnieku ciltsgrāmatas kārtošanas un ciltsrakstu izsniegšanas kārtību.

"Organizāciju, kuras izsniedz šķirnes mājas (istabas) dzīvniekiem ciltsrakstus un kārto to ciltsgrāmatu, un to sastāvā esošo dzīvnieku audzētavu reģistrēšana ir kaut minimāla, tomēr kontrole, kas ir ļoti svarīgi cilvēkiem, kuri iegādājas šķirnes dzīvniekus ar ciltsrakstiem. Tas, ka organizācija būs reģistrēta valsts aģentūras "Lauksaimniecības datu centrs"(LDC) šķirnes mājas (istabas) dzīvnieku organizāciju reģistrā, viesīs skaidrību un uzliks arī kādu atbildību organizācijai, no kuras šķirnes mīļdzīvnieku cilvēks ir nopircis," skaidro Zemkopības ministrijas (ZM) Lauksaimniecības departamenta Lopkopības un ciltsdarba nodaļas vecākā referente Sandra Justa. "Organizāciju reģistrs vienlaikus arī uzrādīs, kuras no šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijām ir tiesīgas ar suņu, kaķu un mājas sesku ciltsdarbu nodarboties, un radīs lielāku uzticību tieši sarakstā reģistrētajām biedrībām un asociācijām."

Organizācijas – apmierinātas ar jauno kārtību

Noteikumu projektu tā izstrādāšanas laikā ministrija saskaņoja ar vairākām šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijām – Latvijas Kinoloģisko federāciju, Starptautisko suņu audzētāju savienību (International Union of Canine breeders), Latvijas Kinoloģisko biedrību asociāciju un Latvijas Suņu audzētāju apvienību, kā arī A. Borovkova juridisko biroju "AB Grupa". Šīs organizācijas darba gaitā tika iesniegušas savus priekšlikumus un ierosinājumus un pret jauno reģistrēšanās sistēmu tām nav iebildumu, uzskata S. Justa. Atzinīgi tiekot vērtēts tas, ka organizācija, kura nebūs reģistrējusies Lauksaimniecības datu centra (LDC) reģistrā, nedrīkstēs veikt ciltsdarbu un izsniegt ciltsrakstus.

"Organizāciju reģistrs arī uzrādīs, kuras no šķirnes dzīvnieku audzētāju organizācijām ir tiesīgas nodarboties ar suņu, kaķu un mājas sesku ciltsdarbu."

Maksa par organizācijas reģistrēšanu LDC patlaban nav noteikta. "Bezmaksas reģistrēšanās tiešām ir patīkams moments," neslēpj vecākā referente.

Lai pieteiktos, organizācijai ir jāaizpilda iesnieguma veidlapa, kas atrodama noteikumu Nr. 473 pielikumā. Aizpildīta veidlapa un arī organizācijas nolikums jāiesniedz LDC. LDC izskatīs dokumentus (lai tie atbilstu noteikumu prasībām) un, ja viss būs kārtībā, viena mēneša laikā organizāciju piereģistrēs.

Jāzina arī dzīvnieku turētājiem

Par šiem noteikumiem noteikti ir jābūt informētiem arī šķirnes suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku turētājiem, jo šķirnes dzīvnieki ir dārgi un cilvēki bieži tos pērk arī vairošanai. Līdz ar to svarīgi ir zināt, kur var iegūt informāciju par legālām šķirnes dzīvnieku organizācijām un audzētavām, lai, iegādājoties šķirnes dzīvnieku, cilvēks būtu drošs, ka nopirktais dzīvnieks patiešām ir izvēlētās šķirnes dzīvnieks un izsniegtie dokumenti ir legāli. Tieši tādēļ šķirnes dzīvnieku organizāciju reģistrs būs publiski pieejams un to varēs apskatīties gan LDC mājaslapā (www.ldc.gov.lv), gan arī valsts portālā Latvija.lv (https://www.latvija.lv/LV/PublicServices/ServiceList.aspx?pubcatid=73_LOPKOPIBA). Ikviens, kurš nodomājis iegādāties šķirnes suni, kaķi vai mājas sesku, no šā gada 1. novembra aicināts vispirms aplūkot LDC šķirnes dzīvnieku organizāciju reģistru, kurām organizācijām ir tiesības nodarboties ar ciltsdarbu un izsniegt ciltsrakstus.

Patīkams un arī derīgs jaunums dzīvnieku audzētājiem ir tas, ka sūdzību gadījumā varēs doties uz Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), jo PVD veiks minēto organizāciju kontroli – līdz šim šāda nosacījuma nebija. Kaut arī pašos noteikumos šī norma nav ierakstīta, to nosaka augstāks normatīvais akts – Ciltsdarba un dzīvnieku audzēšanas likums.

"Piemēram, ja cilvēks organizācijā būs iegādājies šķirnes kaķi, suni vai mājas (istabas) sesku ar ciltsrakstiem, kurš ir ierakstīts ciltsgrāmatas pamatdaļā, bet, dzīvniekam augot lielākam, sāks veidoties šķirnes eksterjeram neatbilstošas pazīmes attiecībā uz apmatojumu, augumu u. c. īpašībām, kas raksturīgas attiecīgajai šķirnei, tad īpašnieks varēs vērsties pie kontrolējošās iestādes PVD. PVD, pamatojoties uz sūdzību, veiks pārbaudi organizācijā, lai konstatētu, vai organizācija, kas pārdevusi šo dzīvnieku, ir tiesīga izdot ciltsrakstus, kārtot ciltsgrāmatu un vai darbojas, ievērojot normatīvos aktus par ciltsdarbu," skaidro vecākā referente.

"Sūdzību gadījumā dzīvnieka īpašnieks varēs doties uz PVD, jo PVD veiks šķirnes dzīvnieku audzētāju organizāciju kontroli. "

Ja sūdzība būs pamatota, tad PVD varēs organizācijai piemērot sodu saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

Dzīvnieku audzētājiem jāzina vēl viens jaunums, ko nosaka jaunie noteikumi: ja mainīsies dzīvnieka īpašnieks, tā iepriekšējam īpašniekam piecu darbdienu laikā pēc civiltiesiskā darījuma jāiesniedz savā organizācijā iesniegums par dzīvnieka īpašnieka maiņu. Tas nepieciešams tādēļ, lai organizācija piecu darbdienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas varētu veikt izmaiņas dzīvnieka ciltsrakstos.

Dokumentu formāts nemainīsies

Runājot par dokumentu formātu, arī turpmāk vienota veida, kā ierīkojama ciltsgrāmata un aizpildāmi ciltsraksti, nebūs. Skaidro S. Justa: "Kā organizācijas ir reģistrāciju ciltsgrāmatā veikušas, tā arī varēs turpināt. Arī izsniedzamajiem ciltsrakstiem nebūs unificētas veidlapas vai grāmatiņas. Svarīgi ir vien tas, lai organizācija būtu reģistrējusies LDC. Organizācijas var sākt reģistrēties jau no šā gada 1. jūlija, bet tas noteikti jāizdara līdz 31. oktobrim. Jo, ja organizācija nebūs reģistrējusies, tad ciltsraksti, kurus tā izsniegs no 2011. gada 1. novembra, nebūs legāli."

Organizāciju datubāze būs apskatāma LDC mājaslapā, tiklīdz kāda no organizācijām būs reģistrējusies, bet valsts portālā Latvija.lv datubāzei vajadzētu būt publiski pieejamai no 2012. gada 1. janvāra. "Vismaz esam rēķinājušies, ka tas tā notiks," saka vecākā referente S. Justa.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI