SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. oktobrī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
3
3

Lai dzīvnieku īpašnieki piekļūtu datubāzēm

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašlaik jautājums par mājas (istabas) dzīvnieku reģistra veidošanu ir atlikts līdz 2010. gada 1. janvārim.

Valdība 20. oktobrī pieņēma jaunus noteikumus Nr. 1203 „Reģistrēto dzīvnieku datubāzēs esošās informācijas izmantošanas kārtība”, kas stājās spēkā 2009. gada 24. oktobrī. Zinot, ka dažādi ar dzīvniekiem saistīti reģistri valsts aģentūrā „Lauksaimniecības datu centrs” (LDC) jau pastāv ilgus gadus un tiek veiksmīgi uzturēti, ļaujot šiem datiem piekļūt arī dzīvnieku īpašniekiem, radās jautājums – kādēļ tapuši jaunie noteikumi.

Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta Dzīvnieku veselības un veterināro zāļu nodaļas vadītāja vietniece Sanita Vanaga teic, ka tieši šīs, jau LDC pastāvošās datubāzes ir pamats, lai taptu jaunie Ministru kabineta (MK) noteikumi. „Pieeja LDC reģistriem jau daudzu gadu garumā ir uzlabota, un nekādu sarežģījumu nav. Datu centram ir noteikta kārtība, kādā veidā var autorizēties, lai piekļūtu datubāzēm,” skaidro S. Vanaga. „Bet – šī kārtība ir iekšēja, un, kā ikvienā iestādē, iekšējie noteikumi attiecas tikai uz darbiniekiem, bet neattiecas uz tā dēvētajām trešajām (juridiskām vai fiziskām) personām. Piemēram, saimniecības īpašniekam šie iekšējie LDC noteikumi nav saistoši.”

Līdz ar to radusies nepieciešamība pēc MK noteikumiem, kas būtu saistoši plašam personu lokam, piemēram, Pārtikas un veterinārā dienesta un Lauku atbalsta dienesta speciālistiem, pilnvarotiem veterinārārstiem, pašvaldību un dzīvnieku patversmju darbiniekiem un arī – dzīvnieku īpašniekiem. Vienlaikus ar šiem noteikumiem tiek veikts skaidrojošs darbs, lai sabiedrība par šādu iespēju būtu informēta.

Kādas datubāzes ir un vēl būs

 Patlaban datubāzes pārsvarā ir lauksaimniecības dzīvniekiem (http://pub.ldc.gov.lv/public_map.html#). Sākta veidot arī datubāze par suņiem, kurus apmāca uzbrukt, un par suņiem, kas atzīti par bīstamiem. Bet šīs datubāzes ir izstrādes sākuma stadijā un tām vēl nav publiskas pieejamības tiešsaistē, kaut reģistri jau veidojas. Jācer, ka finansējums šai vajadzībai atradīsies.

Ir vēl kāds normatīvais akts, kas cieši saistīts ar jaunajiem Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1203. MK pagājušajā gada 15. aprīlī pieņēma noteikumus Nr. 277 „Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība”, kas stāsies spēkā ar 2010. gada 1. janvāri.

"Bija nobriedusi nepieciešamība izveidot noteikumus, kā elektroniskās datubāzes lietos cilvēki, kuri nav Lauksaimniecības datu centra darbinieki. "

„Saistošie noteikumi nepieciešami, lai noteiktu kārtību, kādā veidā dzīvnieku īpašnieki var autorizēties un piekļūt sava mīluļa datiem,” skaidro S. Vanaga. „Lauksaimniecības dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem autorizēšanās kārtība un piekļuve reģistriem ir skaidra, un viņi tos lieto jau gadiem. Ja veidotu datubāzi mājas (istabas) dzīvniekiem, tad lielajam to īpašnieku skaitam šie noteikumi būtu gan informējoši, gan arī saistoši. Datubāzē kā obligāta iecerēta suņu reģistrācija.”

 Veids, kādā var piekļūt reģistriem, ir ļoti vienkāršs, un šī sistēma arī labi darbojas. Lai iegūtu autorizētu piekļuvi dzīvnieku reģistriem, Pārtikas un veterinārā dienesta, Lauku atbalsta dienesta, policijas un citu valsts pārvaldes un pašvaldību iestāžu pilnvarotām personām nepieciešams norādīt:

iestādes nosaukumu, datubāzes lietotāja vārdu, uzvārdu un personas kodu, normatīvo aktu, kas pamato autorizētas pieejas datubāzei nepieciešamību, pasta adresi vai elektroniskā pasta adresi, uz kuru sūtīt datubāzes lietotāja vārdu un paroli.

Savukārt dzīvnieka īpašniekam vai turētājam jānorāda:

  • dzīvnieka īpašnieka vai turētāja vārds, uzvārds un personas kods vai juridiskās personas veids, nosaukums un reģistrācijas numurs,
  • pasta adrese vai elektroniskā pasta adrese, uz kuru sūtīt datubāzes lietotāja vārdu un paroli,
  • dzīvnieka īpašnieka vai turētāja pilnvarotās personas (ja tāda nepieciešana) vārds, uzvārds un personas kods,
  • ganāmpulka numurs un adrese,
  • pasta adrese vai elektroniskā pasta adrese, uz kuru sūtīt datubāzes lietotāja vārdu un paroli.

    "Veids, kādā var piekļūt reģistriem, ir ļoti vienkāršs, un šī sistēma arī labi darbojas."

Noteikumos ir reglamentēts arī, kādos gadījumos tiek liegta autorizētā pieeja reģistriem. Ja LDC konstatē, ka dzīvnieka īpašnieks, turētājs, pilnvarotā persona vai institūcija savu autorizēto pieeju datubāzei ir nodevusi citai personai, tad:

  • dzīvnieka īpašniekam, turētājam vai pilnvarotajai personai anulē piešķirto autorizēto pieeju datubāzei,
  • par to informē iestādi, kurai ir darba attiecības ar datubāzes lietotāju.

„Tiem cilvēkiem, kuriem autorizētā pieeja LDC datubāzēm jau ir pašlaik, saistībā ar jaunajiem noteikumiem nekas nav jādara – viņiem piešķirtā autorizētā pieeja saglabāsies,” apliecina Sanita Vanaga.

 Līdzekļu trūkuma dēļ pašlaik mājas (istabas) dzīvnieku reģistra veidošana ir atlikta līdz 2010. gada 1. janvārim. Par to pērn 16. decembrī tika pieņemti noteikumi Nr. 1052 „Grozījumi Ministru kabineta 2008. gada 15. aprīļa noteikumos Nr. 277 „Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība””. Jācer, ka sabiedrībai noderīgā iecere nezudīs - jau šobrīd Latvijā ir ļoti daudz mājas (istabas) dzīvnieku, kas ir apzīmēti ar mikroshēmu (to apmaksā pats dzīvnieka īpašnieks).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI