NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ekonomika
1
1

Latvija eirozonā? Lēmumu var vērot tiešraidē

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiro simbola € pamatā ir grieķu alfabēta burts epsilons (€) - kā atsauce uz Eiropas civilizācijas šūpuli, bet divas eiro simbolu šķērsojošās paralēlās līnijas apzīmē stabilitāti. Visām banknotēm visās eirozonas valstīs ir vienāds izskats. Monētu viena puse visās valstīs ir noformēta vienādi, bet otra katrā valstī izdotajām monētām atšķiras.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Šī nedēļa paiet eiro zīmē. Šodien galīgo lēmumu par Latvijas gatavību pievienoties eirozonai Briselē pieņems Eiropas Savienības finanšu ministru padome. Lēmumu paziņos Latvijas pārstāvji – premjerministrs un finanšu ministrs. Ikviens interesents notikumu attīstību, par kuras vēlamo scenāriju sabiedrībā nav viennozīmīgas attieksmes, varēs vērot tiešraidē.

Otrdien, 9.jūlijā, Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri balsojot pieņems gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu eirozonā.  Tātad šī ir izšķirīga diena Latvijai – jā vai nē Latvijas iekļaušanai eirozonas valstu saimē.

Rezultātu preses konferencē pēc Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) lēmuma (ap plkst.12.30 pēc Latvijas laika) darīs zināmu ministru prezidents Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Andris Vilks, informē Finanšu ministrija. Latvijā ikviens varēs būt šī notikuma liecinieks, vērojot preses konferenci interneta tiešraidē.

Savukārt plkst. 14.30 pēc Latvijas laika varēs vērot ES monetāro lietu komisāra Oli Rēna (Olli Rehn) oficiālo paziņojumu.

"Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts būt par valsts vēsturē nozīmīgā notikuma aculiecinieku, skatoties tiešraidi un esot starp pirmajiem, kas uzzina, kā Briselē būs lēmuši ES dalībvalstu finanšu ministri," aicina finanšu ministrs Andris Vilks.

  • V.Dombrovska un A.Vilka paziņojumu tiešraide būs skatāma šeit.
  • Savukārt O.Rēna paziņojums būs vērojams (skat. ikonu – Council Live) šeit.

Kāds būs pārejas kurss?

Līdz ar ES finanšu ministru balsojumu 9.jūlijā būs noslēgusies diplomātiskā procedūra Latvijas uzņemšanai eirozonā. Vienlaikus tiks apstiprināts arī oficiālais pārejas kurss, pēc kura 2014.gada 1.janvārī notiks latu aizstāšana ar eiro. Saskaņā ar šo kursu latus varēs apmainīt pret eiro bez komisijas maksas visās Latvijas komercbankās, kā arī 302 "Latvijas Pasta" nodaļās un Latvijas Bankā mūžīgi. 

Plānots, ka eiro mūsu valstī ieviesīs 2014.gada 1.janvārī.

Ja lēmums būs pozitīvs, Latvija kļūs par 18. eirozonas dalībvalsti. Atgādinām, ka eirozonā ir šādas valstis:

  • no 2002.gada - Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Somija, Spānija, Vācija,
  • no 2007.gada - Slovēnija,
  • no 2008.gada - Kipra un Malta,
  • no 2009.gada - Slovākija,
  • no 2011.gada - Igaunija.

Valūtas nosaukumu "euro" (eiro) izvēlējās 1995.gadā. Tas saistās ar vārda "Eiropa" pirmo zilbi. Eiro simbola € pamatā ir grieķu alfabēta burts epsilons (€) - kā atsauce uz Eiropas civilizācijas šūpuli, bet divas eiro simbolu šķērsojošās paralēlās līnijas apzīmē stabilitāti.

Par eiro simbola izstrādi Eiropas Komisija (EK) rīkoja iekšēju konkursu. Visām banknotēm visās eirozonas valstīs ir vienāds izskats. Monētu viena puse visās eirozonas valstīs ir noformēta vienādi, otra - katrā valstī izdotajām monētām atšķiras.

Iesakām lasītājiem!
 

  • Trešdien, 10.jūlijā, LV portālā lasiet interviju ar Eiroprojekta vadītāju Daci Kalsoni.
  • Euro ieviešanas kārtības likums (šajā jumta likumā ir noteikti visi pamatnosacījumi, kas saistīti ar eiro ieviešanu).
  • Eiro banknotes un monētas; drošības pazīmes.
Labs saturs
1
saistītie raksti
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI