NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
07. oktobrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Ārlietas
4
4

ES Austrumu partnerība: divi klupšanas akmeņi

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

ES īpaši pievērsusies sešām bijušajām PSRS republikām, veicinot tajās ne tikai ekonomikas, bet galvenokārt demokrātijas un tiesiskuma nostiprināšanos.

Eiropas Savienības Austrumu partnerības samits Varšavā šoreiz beidzies ar vairākiem negaidītiem pavērsieniem. Šo samitu organizēja ES prezidējošā valsts Polija, kura Austrumu partnerības programmu uzsvērusi kā vienu no savām nozīmīgākajām prioritātēm. Taču progresa vietā šoreiz iezīmējās divi konfliktu mezgli, kuri tā arī netika atrisināti, bet vien samilza.

Baltkrievija izstājas pati

Pirmais saistījās ar Baltkrieviju. Tikai pēc ilgām debatēm, pateicoties ES valstu vadītāju pretimnākšanai un Baltkrievijas opozīcijas pārstāvju lūgumiem, šī valsts pēc kārtējiem rupjajiem cilvēktiesību pārkāpumiem no Austrumu partnerības programmas netika izslēgta.

Arī Latvijas valsts pozīcija bija – ar Baltkrieviju jāveicina ekonomiskā sadarbība, jo tas ir ne tikai abpusējs ekonomisks izdevīgums, bet arī atbalsts baltkrievu tautai, kurai nav jāmaksā mesli par savas Valsts prezidenta diktatoriskajiem soļiem. Tāpēc ES politiskā rīcība aprobežojās tikai ar dažiem pasākumiem, piemēram, iebraukšanas aizliegumu noteiktai Baltkrievijas amatpersonu grupai, kas bija prezidenta līdzdalībnieki demokrātisko procesu apspiešanā. Aizliegums attiecās arī uz pašu prezidentu. Taču šāda saudzīga attieksme cerētos rezultātus nenesa.

Tāpēc, lai Baltkrievijas pārstāvjiem dotu iespēju turpmāk līdzdarboties Austrumu partnerības programmā, Polijas premjerministrs Donalds Tusks un ES Padomes prezidents Hermans van Rompejs kopīgajā paziņojumā aicināja atbrīvot politieslodzītos un respektēt cilvēktiesības, tostarp vārda, pulcēšanās un preses brīvības tiesības. Pirms samita bija notikusi arī abu augsto ES amatpersonu tikšanās ar Baltkrievijas opozīciju.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka valsts no Austrumu partnerības programmas izstājas pati. Iemesls – "bezprecedenta diskriminācijas pasākumi attiecībā uz Baltkrieviju no ES puses, atsakoties uzaicināt uz samitu valsts galvu". Tā vēstīts Baltkrievijas Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā. "Baltkrievija ļoti nopietni gatavojās samitam, taču šādos apstākļos samita lēmumi, kuri tiks pieņemti bez Baltkrievijas piekrišanas, būs neleģitīmi. (..) Bez Baltkrievijas līdzdalības Austrumu partnerības programma ļoti daudz zaudēs."

Taču, kā liecina informāciju aģentūru ziņas, Lukašenko nākamajā dienā pēc samita no cietuma atbrīvojis opozīcijas līderi Dmitriju Vusu, kurš pērnā gada decembrī konkurēja ar Lukašenko prezidenta vēlēšanās. Bet pašu tikšanos Lukašenko nodēvēja par "bezjēdzīgām Briseles birokrātu pļāpām".

Ukrainai jātaisnojas par Timošenko arestu

Otrs jautājums, kas tika apspriests, bija ar līdzvērtīgu nozīmi. Proti, ES attieksme pret Ukrainas bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko arestu. Samitā izskanēja viedoklis, ka šis arests varētu ļoti nopietni ietekmēt sarunu sākšanu ar Ukrainu par padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības zonas izveidošanu ar ES. Šīm sarunām bija jāsākas jau šā gada beigās.

"Austrumu partnerībā ietilpst sešas valstis: Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina."

"Mēs izsakām savas bažas par to, ka Ukrainā polisku mērķu sasniegšanai selektīvi pielietoti tiesiskuma principi," vērtējis H.van Rompejs. Bažas par notikumiem Ukrainā paudis ne tikai Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Ž.M.Barrozu, bet arī, piemēram, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī.

Kas ir ES Austrumu partnerības programma

Austrumu partnerības programma tika izveidota 2009.gadā kā ES Kaimiņvalstu politikas sastāvdaļa. Nozīmīgu loma šādas programmas izveidē bija Krievijas un Gruzijas militārajam konfliktam 2008.gada augustā, Krievijas un Ukrainas gāzes konfliktam 2009.gada janvārī, kā arī neatrisinātā iekšpolitiskā situācija Moldovā, kas ik pa laikam atkal radīja raizes par stabilitāti reģionā. Ž.M.Barrozu uzsvēra, ka šādas programmas izveide nav atliekama.

Austrumu partnerībā ietilpst sešas valstis Austrumeiropā un Dienvidkaukāzā, kas ir bijušās Padomju Savienības republikas: Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina. Veidojot šo programmu, bija iecerēts ciešākas sadarbības ietvaros palielināt ES finansiālo atbalstu, lai varētu īstenot savas politiskās un ekonomiskās reformas. Ja tās sekmīgi īstenos, varētu tikt noslēgti vispārēji asociācijas nolīgumi ar ES, tostarp brīvās tirdzniecības nolīgumi un saistības energoapgādes drošības jomā, kas ir svarīgi ES valstīm, jo Krievijas naftas un gāzes piegādes šķērso šo reģionu.

Pārējās darbības ir atbalsts mazajiem uzņēmumiem, reģionālo elektrotīklu savienošana, gāzes un naftas vadi no Kaspijas jūras uz Eiropu, kā arī sadarbība ārkārtas situācijās. Papildus reģionālās attīstības lietpratībai ES piedāvā ekonomisko un sociālo atšķirību mazināšanas programmas un ir gatava apsvērt darba tirgus atvēršanu darba ņēmējiem no šīm partnervalstīm.

"Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka valsts no Austrumu partnerības programmas izstājas pati."

Ceļotājiem ES apmeklējumu varētu padarīt vieglāku, ja valstis nodrošinās ES standartiem atbilstīgu robežkontroli, kas ir viena no svarīgākajām jomām, kurās ES vēlas nākt talkā. Savukārt Eiropas Savienībai tas varētu nozīmēt lielāku stabilitāti un drošību pie austrumu robežas.

Papildus finanšu resursiem, kas jau bija ieplānoti laika posmam no 2010. līdz 2013.gadam, Komisija atvēlēja vēl līdzekļus, bet jau piešķirtos 250 miljonus eiro pārstrukturēja jaunās programmas atbalstam.

ES Austrumu partnerības rezultāts šoreiz gan bijis pieticīgs: ar Gruziju un Armēniju tiks uzsāktas sarunas par padziļinātas un visaptverošas brīvās tirdzniecības zonas izveidi ar ES. Konceptuālā līmenī tika runāts par bezvīzu režīma ieviešanu starp ES un Ukrainu, kā arī ES un Moldovu, bet konkrēti termiņi noteikti nav.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI