NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
31. decembrī, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Kultūra
3
3

2009. gada Eiropas cilvēks Latvijā – LR 1 žurnāliste Briselē Ina Strazdiņa

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šā gada Eiropas kustības Latvijā aptaujā par Eiropas cilvēku Latvijā atzīta Latvijas Radio žurnāliste Briselē Ina Strazdiņa. Nominācijas vēsturē šo titulu otrreiz ieguvis žurnālists („Radio SWH” žurnālists Ģirts Salmgriezis titulu ieguva 2006. gadā).

Eiropas kustība Latvijā konkursu par Eiropas cilvēka Latvijā titulu šogad rīkoja jau 12. reizi. Sabiedrība bija aicināta izvirzīt cilvēku, kas ar savu eiropeisko stāju iedvesmojis Latvijas sabiedrību vai ļāvis sasniegt panākumus Eiropas līmenī. Pirmoreiz par kādu titula kandidātu plaši balsojuši arī citu valstu Eiropas Savienības (ES) pilsoņi, žurnālisti, preses pārstāvji un eksperti.

Pamatojot savu izvēli, balsotāji uzsver Inas Strazdiņas apbrīnojamās darba spējas, žurnālistes talantu, profesionalitāti un pašaizliedzīgo darbu laikā, kad Latvijas Radio trūkst finansējuma. Viņa par simbolisku samaksu (Latvijas Radio viņai maksā algu kā žurnālistei Latvijā un neatmaksā nekādus papildu izdevumus) informē Latvijas Radio klausītājus un TV skatītājus no Briseles un notikumu epicentra citās pasaules valstīs.

Latvijai un Eiropai 2009. gads bijis pārmaiņu un attīstības laiks, tāpēc vairāk nekā jebkad ir bijusi nepieciešamība izprast Eiropas notikumu būtību un to nozīmīgumu, dzirdēt analīzi un uzklausīt dažādus viedokļus. Inu Strazdiņu var apbrīnot par viņas drosmi uzņemties Eiropas „ziņotāja” misiju.

Viņa ir vienīgā mūsu valsts žurnāliste, kas ikdienā strādā Briselē, uzsver Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš: „Ina Strazdiņa ir izcils Gada Eiropas cilvēks, ar kuru mēs visi varam lepoties. Žurnāliste strādā par simbolisku atlīdzību, taču nesūdzas. Prieks, ka balsotāju novērtējumu šogad guvis profesionālis, bet vienlaikus arī „cilvēks no tautas”, kas mūs ar savu paraugu tiešā un netiešā veidā iedvesmos vēl ilgi!”

Balsotāji raksta: „Inas pašaizliedzība un iniciatīva pelna atzinību ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā!” „Visi Latvijas mediji slēguši birojus Briselē, bet Ina šeit turas ar savu gara spēku, pēc savas iniciatīvas un pārliecības. Viņa ir Eiropas Gada cilvēks ar lielo burtu un pēc būtības!” „Viņas ieguldījums lēmumu skaidrošanā ir izšķirīgs krīzes laikā.”

„Cilvēks no tautas”

Titula „Eiropas Gada cilvēks Latvijā” ieguvēja Ina Strazdiņa interneta forumā „Viss notiek” raksta: „Mans vārds ir Ina Strazdiņa. Esmu dzimusi 1976. gada 19. janvārī Talsos. Mācījusies Talsu 1. vidusskolā un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas zinātņu katedrā, kur iegūts bakalaura un maģistra grāds komunikācijas zinātnē. Pirmā darbavieta – Talsu rajona laikraksts „Talsu Vēstis”, kopš 2004. gada februāra strādāju Latvijas Radio Ziņu dienestā, bet kopš 2006. gada februāra esmu Latvijas Radio korespondente Briselē. Kā žurnāliste, gatavojot reportāžas, esmu strādājusi lielākajā daļā Eiropas Savienības dalībvalstu, arī ASV, Afganistānā un Turcijā. Briseles korespondentes statusā veidoju ierakstus Latvijas Radio Ziņu dienestam gan par būtiskāko Eiropas institūcijās, gan par notikumiem Eiropā, ziņojot arī no dažādām valstīm. Taču visinteresantākie ir tieši tie notikumi, kas risinās paralēli oficiālajai Eiropas dienas kārtības, un tas, kā dzīvo, ko jūt un domā dažādo valstu cilvēki. Par to arī top mani interesantākie radio stāsti un piezīmes.”

"Ina Strazdiņa ir vienīgā mūsu valsts žurnāliste, kas ikdienā strādā Briselē."

Žurnāliste Ina Strazdiņa veidojusi reportāžas no daudzām ES dalībvalstīm, vēstījusi par prezidenta vēlēšanām Itālijā un Francijā, Rumānijas pievienošanos Eiropas Savienībai, eiro ieviešanu Slovēnijā, Turcijas prezidenta vēlēšanām un Kosovas neatkarības pasludināšanu Balkānos, kā arī NATO dalībvalstu misiju Afganistānā (Kabulā, Kandahārā).

Kopš 2009. gada viņa veido reportāžas arī laikrakstam „Latvijas Avīze” un Latvijas Televīzijai. Ina Strazdiņa 2001. gadā ieguvusi Latvijas Žurnālistu savienības balvu „Žurnālistikas cerība”.

Titula „Eiropas Gada cilvēks Latvijā” ieguvēji

Eiropas kustība Latvijā Eiropas Gada cilvēku izvirza kopš 1998. gada.

2008. gads – Eiropas Parlamenta deputāts, pašreizējais Rīgas domes deputāts Ģirts Valdis Kristovskis
2007. gads – Eiropas Savienības enerģētikas komisārs, pašreizējais attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs
2006. gads – SWH žurnālists Ģirts Salmgriezis
2005. gads – Eiropas Parlamenta deputāts, pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis
2004. gads – Eiropas Parlamenta deputāts Georgs Andrejevs
2003. gads – Latvijas futbola valstsvienības uzbrucējs Māris Verpakovskis
2002. gads – dziedātāja Marija Naumova
2001. gads – eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga
2000. gads – mūziķis Renārs Kaupers un grupa „Prāta vētra”
1999. gads – juridisko zinātņu doktors un politiķis Valdis Birkavs
1998. gads – zinātnieks, EK administrācijas darbinieks Eduards Bruno Deksnis.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI