E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32439
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājums un slimības laiks darba devēja uzteikuma gadījumā

J
jautā:
17. aprīlī, 2024
Marija

Sveiki! Esmu iepazinusies ar rīkojumu, ka pēc trim mēnešiem sakarā ar darba vietas slēgšanu man darba nebūs. Ja es šajā laikā paņemu darbnespējas lapu, vai darba attiecības turpinās vai beidzas ar norādīto termiņu? Man piedāvā izmaksāt neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, bet es gribētu izmantot atvaļinājuma dienas un pēc tam izbeigt darba attiecības. Vai varu lūgt darba devēju to akceptēt, jo tas iespaido manu darba stāžu? Paldies! 

A
atbild:
23. aprīlī, 2024
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Noteikumi par darba devēja uzteikuma termiņu noteikti Darba likuma 103. pantā, tai skaitā minētā panta otrajā daļā noteikts, ka pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku, izņemot Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā minēto gadījumu. Līdz ar to, ja uzteikuma termiņā iestājas darbinieka darbnespēja un darbinieks rakstveidā lūdz to neieskaitīt uzteikuma termiņā, tad uzteikuma termiņš pagarināms par attiecīgo darbnespējas laiku. Ja minēto lūgumu darbinieks neizsaka, beidzoties uzteikuma termiņam, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku izbeidzamas.  

Savukārt par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanu uzteikuma termiņa laikā paskaidrojams, ka likums neparedz uzteikuma termiņā neieskaitīt atvaļinājuma laiku. Tādējādi puses nav ierobežotas uzteikuma termiņa laikā vienoties par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanu, tomēr atvaļinājums izmantojams līdz uzteikuma termiņa beigām. Proti, uzteikuma termiņa skaitījumu neietekmē apstāklis, ka darbinieks izmanto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Beidzoties uzteikuma termiņam, darba tiesiskās attiecības ar darbinieku ir izbeidzamas.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 294 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas