E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23489
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Jebkuram drona lietotājam būtu jāapgūst bezmaksas tiešsaistes apmācību kurss

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūnijā, 2021
Ilmārs Dirveiks

Labdien! Kur var iepazīties ar dronu lietošanas noteikumiem Rīgā un Latvijā angļu vai vācu valodā? Kolēģis, viduslaiku vēstures speciālists no Vācijas, vēlas filmēt kopplānus un Vecrīgā atsevišķus vēstures objektus. Vai viņam kā ārzemniekam (bet ES pilsonim) ir jāveic īpašas saskaņošanas procedūras?

A
atbild:
15. oktobrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

No 2021. gada tiek piemērots vienots Eiropas Savienības (ES) līmeņa regulējums, kura mērķis ir veicināt bezpilota gaisa kuģu nozares attīstību, vienlaikus ņemot vērā riskus, kas saistīti ar lidojumu drošumu, drošību, privātumu un vides aspektiem. 2019. gadā stājās spēkā divas Eiropas Komisijas regulas, kas tiešā veidā ietekmē kārtību, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu lidojumi.

Vienlaikus, kaut arī pamatprasības un principi ir noteikti ES regulās, atsevišķas prasības un nosacījumi tiek noregulēti katras ES valsts nacionālajos normatīvajos aktos.

Sīkāk ar ES līmeņa regulējumu un nacionālā līmeņa regulējumu var iepazīties Civilās aviācijas aģentūras (CAA) mājaslapā. Regulas ir pieejamas gan latviešu, gan angļu, gan vācu valodā, bet nacionālā līmeņa aktuālais regulējums – tikai latviešu valodā. Arī informācija par atbildīgu dronu pilotēšanu CAA mājaslapā ir pieejama tikai latviešu valodā.

Tāpat CAA mājaslapā latviešu valodā ir pieejams palīgrīks prasību noskaidrošanai, ar kura palīdzību iespējams noskaidrot noteikumu prasības, kas attiecas uz bezpilota gaisa kuģu (dronu) lidojumiem. Vienlaikus palīgrīkam ir tikai informatīvs raksturs, proti, pirms lidojuma veikšanas jāiepazīstas ar normatīvā regulējuma prasībām.

Jaunais regulējums attiecas uz visiem bezpilota gaisa kuģu lietotājiem, kā arī ražotājiem, to pārstāvjiem, importētājiem un izplatītājiem.

Jaunais regulējums attiecas uz visiem bezpilota gaisa kuģu lietotājiem neatkarīgi no veikto lidojumu mērķa vai bezpilota gaisa kuģa masas un izmēra (tostarp rotaļlietām).

Attiecībā uz bezpilota gaisa kuģa lidojumiem pienākumi un atbildība ir atkarīga no tā, vai persona ir bezpilota gaisa kuģa sistēmas (UAS) ekspluatants vai tālvadības pilots. Par to sīkāku informāciju latviešu valodā var meklēt šeit.

Bezpilota gaisa kuģa pilotēšana ir aizraujošs un noderīgs process, tomēr jāņem vērā, ka, uzsākot lidojumus gaisa telpā, ir nepieciešams apgūt zināšanas un ievērot noteiktas prasības, lai neapdomātas rīcības dēļ neapdraudētu savu un apkārtējo drošību. CAA rekomendē jebkuram bezpilota gaisa kuģa lietotājam apgūt bezmaksas tiešsaistes apmācību kursu, lai labāk izprastu regulējuma prasības, kā arī ar bezpilota gaisa kuģu lidojumiem saistītos riskus. Sīkāku informāciju par apmācībām var meklēt šeit.

Situācijā, kad apmācību kurss nepieciešams ārvalstniekam, aicinām sazināties ar CAA, rakstot e-pastu caa@caa.gov.lv vai zvanot uz tālruni + 371 67830936.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 160 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas