DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Seminārs iedzīvotājiem par centralizētās kanalizācijas priekšrocībām 

Publicitātes foto

Trešdien, 17. aprīlī, Kocēnu Kultūras namā norisinājās seminārs Valmieras novada iedzīvotājiem par centralizētās kanalizācijas priekšrocībām. Dalībnieki tika iepazīstināti ar aktuālo informāciju par ūdens kvalitāti Latvijā, kā arī par decentralizētās kanalizācijas sistēmām un to reģistrēšanas nepieciešamību. 

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra pārstāve stāstīja par projektu “LIFE GoodWater IP” un tajā plānotajām aktivitātēm, kā arī prezentēja mikrobioloģiskā piesārņojuma analīzes Latvijas akās, pastāstot par vides un veselības riskiem no nepareizi apsaimniekotām decentralizētajām kanalizācijas sistēmām. 

Semināra dalībnieki guva plašāku informāciju par decentralizēto kanalizācijas sistēmu iespējamo ietekmi uz vidi un iedzīvotāju veselību, uzzināja, kā atbildīgi apsaimniekot individuālās kanalizācijas sistēmas, lai nenodarītu kaitējumu videi, savai un kaimiņu veselībai. 

Seminārā atkārtoti tika sniegta informācija par obligāto prasību reģistrēt pašvaldībā decentralizētās kanalizācijas sistēmas, kā arī par īpašnieka administratīvo atbildību. Valmieras novada pašvaldības Dabas resursu pārvaldes vadītāja Līga Zvirbule pastāstīja par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu Valmieras novadā un prasībām, kas ir saistošas šo sistēmu īpašniekiem vai valdītājiem, kā arī par iespējām saņemt Valmieras novada pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai, nosacījumiem līdzfinansējuma saņemšanai un kārtību, kādā pašvaldības līdzfinansējums tiek piešķirts. 

Valmieras novada pašvaldības tīmekļvietnē sadaļā “Novads” – “Vide” ir izveidota sadaļa “Decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrēšana”. Sadaļā ir iekļauta informācija par decentralizētās kanalizācijas reģistrēšanu, decentralizētās kanalizācijas sistēmas publiskā reģistra karte, kā arī cita noderīga informācija. 

Atgādinām, ka decentralizēto kanalizācijas sistēmu īpašniekiem un valdītājiem ir: 

  • jāiesniedz pieteikums savā īpašumā vai valdījumā esošās decentralizētās kanalizācijas sistēmas (rūpnieciski izgatavotas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kuru kopējā jauda ir mazāka par 5 m3/dnn; septiķi; notekūdeņu krājtvertnes) reģistrācijai; 
  • jānodrošina radīto notekūdeņu uzkrāšana vai attīrīšana ekspluatācijā nodotā decentralizētā kanalizācijas sistēmā; 
  • jānodrošina decentralizēto kanalizācijas sistēmu ekspluatācija un apkope atbilstoši normatīvajos aktos noteiktām prasībām. 

Semināru rīkoja projekta “LIFE GoodWater IP” pārstāvji sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību. Semināra ieraksts pieejams Valmieras novada pašvaldības Youtube kanālā, kā arī saite uz to ir ievietota pašvaldības tīmekļvietnē sadaļā “Decentralizēto kanalizācijas sistēmu reģistrēšana”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI