DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Rīgas pašvaldība plāno sniegt ievērojamu atbalstu iedzīvotājiem dzīvojamo ēku atjaunošanai 

Rīgas pašvaldība plāno izveidot īpašu Energoefektivitātes fondu, ar kura palīdzību varētu sniegt finansiālu atbalstu un izdevīgu ilgtermiņa aizdevumu piesaisti iedzīvotājiem ēku atjaunošanai. To paredz otrdien, 16. aprīlī, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā atbalstītās pašvaldības mājokļu politikas pamatnostādnes 

“Turpinām darbu pie mājokļu politikas, kas orientēta uz jaunu mājokļu nodrošināšanu. Viens no nākamajiem soļiem būs Rīgas energoefektivitātes fonda izveide un jaunu finansēšanas veidu ieviešana mājokļu būvniecībai un atjaunošanai, domājam, piemēram, par nodokļu atlaidēm, zaļām obligācijām, publiskās, privātās un nevalstiskās partnerības kopfinansēšanas instrumentiem,” uzsver Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Viesturs Zeps. 

Lai arī rinda uz Rīgas pašvaldības mājokli ar katru gadu sarūk (2023. gada sākumā 1954 personas), pašvaldības dzīvojamais fonds palīdzības sniegšanai mājokļu jomā nav pietiekams, ņemot vērā iedzīvotāju vajadzības un ka daļa pašvaldības dzīvokļu ir sliktā tehniskā stāvoklī vai ar mūsdienu prasībām neatbilstošu (kopmītņu tipa) plānojumu. 

Jāņem vērā, ka arī mājsaimniecības ar zemiem vai vidējiem ienākumiem nespēj iegādāties mājokli (vai cilvēka cienīgu mājokli) brīvajā tirgū un vienlaikus neatbilst statusam, lai pretendētu uz pašvaldības palīdzību. Piemēram, pamatnostādnēs ir ietverts atbalsts mājokļa jautājuma risināšanā speciālistiem, kas ir nodarbināti Rīgas pašvaldības funkciju veikšanai svarīgās profesijās, un viņu ģimenēm (aptuveni 2000 speciālistiem). 

Bez mājokļu pabalsta un nodrošinājuma ar dzīvojamo platību līdz 2030. gadam ir jāattīsta jauni daudzveidīgi Rīgas pašvaldības atbalsta mehānismi, lai nodrošinātu dzīvojamo platību atbalstoši mājsaimniecības vajadzībām individuālajā dzīves situācijā (pašvaldības aģentūra sociālo mājokļu īrei tirgū, finanšu instrumenti u.c.). 

Izstrādātajās pamatnostādnēs paredzēti pasākumi, kas ļaus sasniegt šādus rādītājus: 

  • Atjaunoti un energoefektīvi 1200 Rīgas pašvaldības dzīvokļi  un vairāk kā 20 000 privāto dzīvokļu
  • Uzbūvēti vai iegādāti vairāk kā 1000 jauni Rīgas pašvaldības dzīvokļi, tostarp vairāk kā 300 dzīvokļi kopprojektos ar privāto sektoru un 350 Rīgas pašvaldības zemas īres maksas dzīvokļi un dzīvokļi sociālajās mājās.
  • Iespēja samazināt vai pat noslēgt rindu iedzīvotājiem, kas gaida rindā uz Rīgas pašvaldības dzīvojamo platību.
  • Iespēja paplašināt atbalstāmo personu (mājsaimniecību) loku.
  • Pusotras reizes pieaugusi mājokļu būvniecības aktivitāte Rīgā - privātajā sektorā uzbūvēti 16 000 jaunu mājokļu

Pēc pamatnostādņu galīgās apstiprināšanas plānots izstrādāt Rīgas mājokļu programmu, kuras īstenošanai nepieciešamie ieguldījumi atspoguļojas investīciju plānā, izveidot Mājokļu kompetences centru un veikt jaudīgu dzīvokļu kopību un biedrību aktivizēšanu dažāda finansējuma izmantošanai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI