DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Elektroapgādes drošumam ir jāpievērš liela uzmanība

Efektīvs energoapgādes drošums nozīmē ne vien rūpes par kopīgo elektrotīklu, bet arī gatavību un noturību pret atgadījumiem. Lai pārliecinātos, ka sabiedrībai kritiski svarīgu pakalpojumu sniedzēji spēj efektīvi funkcionēt arī ārpuskārtas situācijās, kad elektroapgāde tiek traucēta, Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) sadarbībā ar Veselības ministriju, AS “Sadales tīkls” un Būvniecības valsts kontroles biroju (BVKB) atbilstoši plānotajam grafikam līdz š.g. beigām veiks Latvijas reģionālo slimnīcu apsekošanu.

Prasība slimnīcām līdz šī gada 1. janvārim nodrošināt alternatīvu elektroenerģijas avotu (piemēram, stacionāro ģeneratoru un degvielas rezerves tā darbības nodrošināšanai) gadījumā, ja rodas ārējās elektroapgādes traucējums, noteikta 2021. gada izskaņā. Lai gan Latvijā kopumā elektroenerģijas pārtraukumu novēršana ir operatīvāka, nekā, piemēram, kaimiņvalstīs, pārrāvumi var rasties jebkurā sistēmā – ekstrēmu laikapstākļu ietekmē, ceļu satiksmes negadījumu dēļ, ugunsnelaimes dēļ u.c. Elektrības pārrāvumi neērtības rada jebkuram, taču tādos sabiedrībai kritiski svarīgos objektos kā slimnīcas, elektroenerģijas pārrāvumam var būt neatgriezeniskas sekas.

Pagājušās nedēļas izskaņā – š.g. 5. aprīlī klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis, dodoties uz vizīti Krāslavā, tikās ar Krāslavas Reģionālās slimnīcas vadības pārstāvjiem, kur cita starpā tika pārrunāts jautājums par energoapgādes nodrošināšanu slimnīcas nepārtrauktai darbībai.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis norāda: “Elektroenerģija slimnīcā kalpo kā asinsrite cilvēkam. Pašsaprotami, ka slimnīcās elektroenerģijas apgādes pārrāvumi nedrīkst būt. Ņemot vērā Liepājas Reģionālajā slimnīcā notikušo atgadījumu un apzinoties, cik kritiski pacientiem, ārstiem un sabiedrībai kopumā ir būt drošiem, ka slimnīcā elektroenerģija ir pieejama arī ārkārtas apstākļos, kopīgi ar nozares atbildīgo ministriju un mūsu enerģētikas ekspertiem no BVKB un AS “Sadales tīkls” sistemātiski pārbaudīsim, ka visas slimnīcas uzdevumam ir gatavas ne tikai “uz papīra”, bet arī dzīvē. Mērķis ir nodrošināt, ka sistēma patiesi strādā.”

Marta sākumā KEM uzsāka darbu pie oficiālas ekspertu grupas izveides, kuras uzdevums būs nodrošināt Latvijas Reģionālo slimnīcu apsekošanu, lai pārliecinātos  gan par prasību izpildi, gan par ģeneratoru tehnisko stāvokli nodrošināt nepārtrauktu elektroenerģijas apgādi. KEM š.g. 26. martā, aicinājusi Veselības ministriju, AS “Sadales tīkls” un BVKB deleģēt ekspertu grupas pārstāvjus, lai attiecīgi sagatavotu rīkojumu par ekspertu grupas izveidi. Pārbaudes plānots organizēt līdz š.g. beigām.

Atsaucoties uz publiski pieejamo informāciju par Liepājas Reģionālās slimnīcas gadījumu š.g. 10. aprīlī, kur tika konstatēts bojājums elektrotīklā, radot elektroapgādes traucējumus slimnīcai, KEM ir aicinājusi Liepājas Reģionālo slimnīcu skaidrot situāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI