DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvija un Ukraina paraksta vēsturisku ilgtermiņa drošības saistību vienošanos

2024. gada 11. aprīlī Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (Volodymyr Zelenskyy) parakstīja Latvijas Republikas un Ukrainas vienošanos par ilglaicīgu atbalstu un drošības saistībām (turpmāk – Vienošanās), kas veicinās vēl ciešāku abu valstu divpusējo sadarbību, kā arī sniegs ieguldījumu Eiropas kopējās drošības stiprināšanā.

Noslēgtā Vienošanās skaidri un stingri apliecina Latvijas atbalstu Ukrainai tās cīņā pret agresoru. Latvija sniegs Ukrainai ilgtermiņa militāru un nemilitāru palīdzību, kā arī turpinās atbalstīt to ceļā uz dalību Eiropas Savienībā un NATO.

Saskaņā ar vienošanos Latvijas plāno sniegt Ukrainai militāro atbalstu 0,25% apmērā no Iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 2026.gadam, kā arī 5 miljonu eiro atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai katru gadu līdz 2026. gadam.

Vienošanās paredz konkrētas militārā atbalsta jomas, tai skaitā darbību Latvijas virzītajā Dronu koalīcijā, militārā ekipējuma un bruņojuma piegādes nodrošināšanu, karavīru apmācības un citas.

Viens no Vienošanās būtiskiem elementiem ir konsultāciju mehānisma izveide gadījumam, ja nākotnē notiek atkārtots Krievijas bruņots uzbrukums Ukrainai.

Latvijas nemilitārā atbalsta jomas skar attīstības sadarbību, atbalstu Černihivas apgabala rekonstrukcijai, sadarbību digitālajā, enerģētikas un kiberdrošības jomā, kā arī hibrīdā apdraudējuma novēršanai. Tāpat Vienošanās paredz ciešu sadarbību starptautisko organizāciju ietvaros, tostarp Ukrainai paužot formālu atbalstu Latvijas kandidatūrai ANO Drošības padomē (2026–2027).

Vienošanās tiek noslēgta uz 10 gadiem ar iespēju to abpusēji papildināt un pagarināt. Tā īsteno Latvijas saistības Ukrainas ilglaicīgam atbalstam, kas izriet no 2023. gada 12. jūlija G7 un partnervalstu kopīgās deklarācijas Ukrainas atbalstam. Vienošanos izstrādāja Ārlietu ministrija ciešā sadarbībā ar nozaru ministrijām. Ārlietu ministrija arī vadīja sarunas ar Ukrainas pusi.

Vienošanās tika parakstīta Lietuvas galvaspilsētā Viļņā Trīs jūru iniciatīvas samita ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI