DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Uzņēmuma darbinieks piesavinās valsts amatpersonai  paredzētu 10 tūkst. eiro kukuli  

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtīja Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālprocesu, kurā ieguva pierādījumus tam, ka uzņēmuma darbinieks piesavinājies, iespējams, Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonai paredzētu kukuli.  

KNAB pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka militārā u.c. ekipējuma piegādes un vairumtirdzniecības jomas uzņēmuma darbinieks, iespējams, pārliecināja uzņēmuma komercdirektoru kukuļot Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu. Iespējamās kukuļošanas mērķis bija panākt, lai tiek grozīts lēmums par konkrētā uzņēmuma nodokļu audita rezultātiem un netiek uzsākts kriminālprocess.  

Izmeklēšanā noskaidrots, ka uzņēmuma darbinieks bija paredzējis saņemto 10 000 eiro kukuli nodot starpniekam, kas, iespējams, pazīstams ar Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonām, taču rezultātā pats kukuli piesavinājās. Turpretī uzņēmuma komercdirektors, kas nodeva kukuli uzņēmuma darbiniekam, ziņoja KNAB par šo faktu un sniedza izmeklēšanai nepieciešamo informāciju. KNAB izmeklēšanā nekonstatēja Valsts ieņēmumu dienesta amatpersonu iesaisti šajā noziedzīgajā nodarījumā.   

KNAB kriminālprocesu uzsāka 2023. gada 17. augustā un pirmstiesas izmeklēšanas rezultātā rosināja uzsākt kriminālvajāšanu pret uzņēmuma darbinieku par kukuļa piesavināšanos. Atbildība par šādu noziedzīgu nodarījumu paredzēta Krimināllikuma 321. panta pirmajā daļā.  

KNAB skaidro, ka likumdevējs ir noteicis, ka personu var atbrīvot no kriminālatbildības, ja tā pēc kukuļdošanas labprātīgi paziņojusi izmeklēšanas iestādei par notikušo un aktīvi veicinājusi noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu. Tādējādi attiecībā uz uzņēmuma komercdirektoru KNAB pieņēma lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu daļā, jo persona par pretlikumību labprātīgi ziņoja un sadarbojās ar KNAB.  

KNAB, 26. martā nosūtot krimināllietas materiālus Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai, noslēdza attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Pašlaik prokuratūrai kā procesa virzītājai jālemj par krimināllietas turpmāko virzību. 

KNAB vērš uzmanību, ka kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā tiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI