DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas priekšsēdētāja Somijā: mūsu kopīgais mērķis – drošība Baltijas reģionā

FOTO: Juris Vīgulis, Saeima.

Mūsu kopīgā prioritāte patlaban ir drošība Baltijas jūras reģionā. Augstu novērtējam to, ko esam kopā jau paveikuši, un to, ko Somija ir darījusi mūsu kopīgās drošības labā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, piektdien, 16. februārī, Somijas galvaspilsētā Helsinkos tiekoties ar Somijas parlamenta priekšsēdētāju Jusi Hallaaho (Jussi Halla-Aho).

Kā kopīgu uzdevumu puses atzīmēja Krievijas agresijas Ukrainā apturēšanu. “Eiropas drošība nav iespējama bez Ukrainas uzvaras, Krievijas iegrožošanas un lielākiem ieguldījumiem mūsu pašu drošībā,” sacīja D. Mieriņa.

J. Hallaaho uzsvēra, ka Somijas parlamentā ir vienprātība par ārlietu un drošības jautājumiem. Ukraina cīņā pret Krievijas agresiju jāatbalsta līdz Ukrainas uzvarai. Tāpat Somijas parlamenta spīkers pateicās Latvijai par atbalstu valsts ceļā uz NATO.

Gan Latvija, gan Somija labi pazīst un daudz cietusi no sava austrumu kaimiņa. Mēs zinām, ko varam sagaidīt. Mūsu kopīgai balsij Eiropā ir jābūt skaļākai, aicinot uz daudz izlēmīgāku un ātrāku rīcību, Somijas kolēģiem sacīja D. Mieriņa.

Kā nozīmīgu reģionālās sadarbības platformu D. Mieriņa uzsvēra Baltijas un Ziemeļvalstu formātu NB8. Arī šeit mums ir kopīgi risināmi jautājumi – gan Baltijas jūras drošība, gan cīņa ar hibrīddraudiem, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Latvija šogad koordinē NB8 parlamentāro sadarbību, un dalībvalstu spīkeri šogad augustā tiksies Rīgā.

Spriežot par sabiedrības noturības un civilās aizsardzības stiprināšanu, D. Mieriņa atzīmēja Latvijas ieinteresētību mācīties no Somijas desmitgadēs uzkrātās pieredzes. Saeimas delegācija šodien Helsinkos apmeklēja Merihaka civilās aizsardzības patvertni.

D. Mieriņa akcentēja, ka Latvija ir daudz ieguldījusi gan atbalstā Ukrainai, gan arī stiprina savu aizsardzību. Šogad plānojam sasniegt 2,4 procentus no iekšzemes kopprodukta valsts aizsardzības spēju stiprināšanai, bet līdz 2027. gadam tie būs jau trīs procenti. Tāpat veidojam jaunu militāro poligonu Sēlijā, lai pilnveidotu iespējas uzņemt sabiedroto spēkus Latvijā, sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Parlamentārieši pārrunāja Krievijas radītos hibrīdapdraudējumus, ar kuriem abas valstis saskaras. Drošības kontekstā svarīgi atcerēties par migrantu plūsmu no Krievijas un Baltkrievijas, kas šobrīd ir pierimusi, taču ilgtermiņā šis hibrīdkarš varētu turpināties, pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja Helsinkos ieradusies pēc Somijas parlamenta priekšsēdētāja ielūguma. D. Mieriņu vizītē pavada Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Raimonds Bergmanis un Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Leila Rasima.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI