DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. decembrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, ogām un augļiem PVN likme plānota 12%

Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, ogām un augļiem pievienotās vērtības nodokli (PVN) nākamgad plānots noteikt 12 procentu apmērā, paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā piektdien, 1.decembrī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā. Tāpat ar grozījumiem no nākamā gada PVN plānots nepiemērot maksai par sporta sacensībām un sporta nodarbībām, ko organizē biedrības vai nodibinājumi, kā arī maksai par bērnu uzturēšanos nometnēs. Likumprojekts saistīts ar 2024. gada valsts budžetu. 

PVN nodokļa 12 procentu likmi Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, ogām un augļiem plānots piemērot nākamgad – no 1.janvāra līdz 31.decembrim. Patlaban mūsu reģionam raksturīgu lauksaimniecības produktu piegādēm piemēro samazināto PVN likmi piecu procentu apmērā, savukārt pārējai pārtikai – standartlikmi 21 procenta apmērā. 

Tāpat ar izmaiņām paredzēts pievienotās vērtības nodokli nepiemērot dalības maksai sporta sacensībās un maksai par sporta nodarbībām, ko organizē biedrības vai nodibinājumi. Nodokļa atbrīvojums attieksies gan uz bērnu, gan pieaugušo sporta sacensībām vai nodarbībām.   

Mazo uzņēmumu atbalstam plānots no līdzšinējiem 40 tūkstošiem eiro līdz 50 tūkstošiem eiro paaugstināt slieksni, no kura uzņēmējiem jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta PVN maksātāju reģistrā. Izmaiņas rosinātas, jo inflācijas ietekmē, pieaugot preču un pakalpojumu cenām, pieaug arī uzņēmumu apgrozījums, kas tuvina tos slieksnim, no kura uzņēmējiem jāreģistrējas kā PVN maksātājiem, norādīts grozījumu anotācijā. 

Galīgajā lasījumā par grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā Saeimā plānots lemt 7.decembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI