DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas apakškomisijā skatīs priekšlikumu aizliegt iegādāties cigaretes bērniem, kas dzimuši pēc 2009. gada

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šonedēļ 14. martā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā lems par deputātes Ramonas Petravičas priekšlikumu, sekot Jaunzēlandes piemēram un aizliegt pilnībā iegādāties un lietot tabakas cigaretes personām, kas dzimušas pēc 2009.gada. Petraviča norāda, ka šāds radikāls solis pilnībā izskaustu veselībai kaitīgo cigarešu lietošanu starp nākamajām paaudzēm un vienlaikus nākotnē būtiski samazinātu onkoloģisko un citu saslimstību riskus, kas Latvijā lielā smēķētāju īpatsvara dēļ ir augsts.

Priekšlikumu izskatīs likumprojekta “Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko un to šķidrumu aprites likuma” ietvaros.

“Šis ir šobrīd efektīvākais solis, lai izskaustu cigaretes starp nākamajām paaudzēm, neļaujot tām uzsākt smēķēšanu. Jaunzēlande ir pirmā valsts, kas šādu drosmīgu soli spērusi. Patiess gandarījums, ka esam raduši ātru iespēju uzsākt diskusijas  Saeimā, lai izvērtētu līdzīgas praksi ieviešanu Latvijā,” norāda Saeimas Sociālo lietu komisijas deputāte Ramona Petraviča.

Viņa norāda, ka pasaulē ir pierādīts, ka klasiskās cigaretes spēj nogalināt gan tās lietotāju, gan citus, kas pašiem pret savu gribu kļuvuši par pasīvajiem smēķētājiem. Pēdējo 15 gadu laikā Latvijā atbildīgajiem dienestiem un politikas veidotājiem nav izdevies būtiski samazināt iedzīvotāju atkarību no klasiskajām cigaretēm, kā rezultātā saslimstība ar onkoloģiskajām slimībām saglabājas ļoti augsta.

“Veselības ministrija paredz pieticīgus mērķus smēķēšanas mazināšanai – darbaspējas vecumā no 15 – 64 gadiem samazināt smēķētāju skaitu par pusotru procentpunktu līdz 2027.gadam, sasniedzot 24,7%. Valstī nav smēķēšanas mazināšanas politika. Tādēļ, ja vēlamies lauzt šīs lietošanas un saslimstības līknes, mums ir jābūt drosmīgiem pieņemt radikālus lēmumus – neļaut nākamajām paaudzēm nemaz uzsākt smēķēt klasiskās cigaretes un būt atkarīgiem no tām. Mēs varam eksperimentēt ar dažādiem citiem risinājumiem, bet pēdējās desmitgades pieredze rāda, ka to ietekme uz rezultātu ir minimāla, kā rezultātā saslimstība un mirstība ar onkoloģiju saglabājas nemainīgi augsta,” norāda Saeimas Sociālo lietu komisijas deputāte Ramona Petraviča.

Pērn Jaunzēlande apstiprināja likumu, kas paredz mazināt pieejamību klasiskajām cigaretēm, aizliedzot iegādāties smēķējamās tabakas produktus personas, kas dzimušas pēc 2008.gada.

Saskaņā ar Slimību Profilakses un kontroles centra Pētījuma centra datiem, 2022. gadā tabakas cigaretes ar dažādu regularitāti smēķējuši 72% iedzīvotāju vecumā no 18 – 75 gadiem. SPKC arī norāda, ka Latvijā ir viens no augstākajiem ikdienā smēķējošiem iedzīvotāju īpatsvariem Eiropas valstu vidū. Augstākais (tradicionālo) tabakas izstrādājumu smēķētāju īpatsvars iedzīvotājiem vecuma grupā 15+ 2020. gadā bija Grieķijā (42%), Bulgārijā (38 %), Ungārijā (36%) un Latvijā (32%). Salīdzinot ar 2017. gada pētījuma datiem tabakas izstrādājumu smēķētāju īpatsvars Latvijā nav izmainījies1.

1 https://www.spkc.gov.lv/lv/media/17963/download?attachment

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI