DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
1
1

LTRK tiekas ar Ukrainas uzņēmējiem un organizācijām un paraksta memorandu par sadarbību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar Ārlietu ministriju un ASV vēstniecību Ukrainā organizē tikšanās ar Ukrainas uzņēmējiem un organizācijām projekta Ukrainas integrācijas veicināšanai Eiropas vienotajā tirgū ietvaros, un paraksta memorandu par sadarbību ekonomisko attiecību veicināšanai.

LTRK sadarbībā ar Ārlietu ministriju un ASV vēstniecību Ukrainā īsteno projektu “Atbalsts Ukrainas integrācijai Eiropas vienotajā tirgū izmantojot Latviju kā izejas punktu”, kas tiek īstenots ar mērķi veicināt Ukrainas koka, pārtikas, enerģētikas un atkritumu pārstrādes nozaru uzņēmumu, kā arī Ukrainas nevalstisko organizāciju (NVO) dalību Eiropas tirgū un biznesa vidē. Projekta ietvaros tiks īstenoti četri apmācību kursi – vispārīgie aspekti par Eiropas Savienības un Latvijas tirgu un atsevišķas apmācības sektoriem un NVO. Tāpat Ukrainas uzņēmējiem paredzētas divas apmācību vizītes Latvijā. Pirmā apmācību vizīte norisinās no šī gada 24. līdz 27. oktobrim, un tās ietvaros noris oficiālās tikšanās ar projekta partneriem un vairākām NVO, viesošanās Latvijas uzņēmumos, kā arī tikšanās ar potenciāliem biznesa partneriem no Latvijas. Delegātu pārstāvētās nozares - kokapstrāde, pārtika (zivju produkcija un konditorejas izstrādājumi), lauksaimniecība un iekārtu rezerves detaļu ražošana.

Ar mērķi veicināt ekonomiskās sadarbības attīstību, eksportu, importu, kā arī dibinātu kontaktus starp organizācijām un uzņēmumiem, Ukrainas uzņēmēju vizītes laikā tika parakstīts Saprašanās memorands starp LTRK un Ukrainas NVO “Analitic Platform” no Dņepropetrovskas. Memorands paredz Latvijas un Ukrainas uzņēmēju partnerību, uzņēmējdarbības iespēju paplašināšanu un sadarbību Ukrainas dalības trešo valstu tirgos veicināšanai.

LTRK prezidents Aigars Rostovskis: “Kopā mēs varam darīt lielas lietas un mainīt situāciju ne tikai reģionā, bet arī pasaulē. Katra cilvēka rīcība svarīga un var nozīmēt ļoti daudz. Mēs saprotam, ka šī brīža situācija ir sarežģīta, no vienas puses Ukrainai ir jākaro, bet no otras -  jāsaglabā un jāvirza uz priekšu gan ekonomiku, gan uzņēmējdarbību. Tam nepieciešams apvienoties ar Latvijas uzņēmumiem, lai kopīgiem spēkiem tiktu pāri grūtajiem laikiem.”

Ukrainas vēstnieks Latvijā Oleksandrs Miščenko par Latvijas un Ukrainas sadarbību stāsta: “Šis projekts mums ir ļoti svarīgs. Šobrīd mums ir trīs svarīgākie uzdevumi - visa veida militārs atbalsts Ukrainas armijai, ievainoto karavīru rehabilitācija, kurā Latvija ļoti palīdz, un atbalsts biznesam, jo jebkura biznesa aktivitāte ir nodokļi valstij, kas aiziet palīdzībai armijai. Latvija mums ir partneris, kas ir atvērts jebkurai sadarbības formai. Un mēs to ļoti novērtējam, jo tas ļauj pildīt mūsu galveno uzdevumu – atbalstīt Ukrainas armiju. Slava Ukrainai un paldies Latvijai!”

“Palīdzība Ukrainai ir mūsu pienākums un gods. Esmu pārliecināts, ka Ukraina uzvarēs, atgūs Krievijas nozagtās teritorijas un atradīs spēku pilnībā atjaunot valsti. Un mēs saprotam, ka to ir ļoti grūti izdarīt bez partneru un draugu palīdzības. Sadarbība attīstības jautājumos ir Latvijas un Ukrainas attiecību nostiprināšanas pamatā un tā apliecina mūsu valstu draudzību un atbalstu Ukrainai. Ukrainas integrācija Eiropas tirgū ir noteicošā ukraiņu uzņēmēju konkurētspējas palielināšanai, bet stipra un konkurētspējīga uzņēmējdarbība ir viens no priekšnoteikumiem Ukrainas izdzīvošanai kara apstākļos. Latvijas uzņēmumi ir uzkrājuši pieredzi un zināšanas par dalību Eiropas tirgū un mēs esam gatavi ar tām dalīties. Ceru, ka šīs tikšanās projekta ietvaros dos pozitīvu impulsu ilgām, draudzīgām attiecībām un daudziem kopīgiem projektiem nākotnē,“ komentē Ārlietu ministrijas Ārējās tirdzniecības un ārējo ekonomisko sakaru veicināšanas departamenta direktors Ģirts Jaunzems.

Projekta ietvaros Latvijā viesojas 18 Ukrainas delegācijas dalībnieki, bet pieredzes apmaiņā piedalās 28 Latvijas uzņēmumi un organizācijas. Tikšanos laikā tiek dibinātas ne tikai biznesa attiecības, bet arī veidota sadarbība starp Latvijas un Ukrainas labdarības organizācijām, ar mērķi sniegt palīdzību gan Ukrainas armijai, gan iedzīvotājiem kara postītajos reģionos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI