DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Meklē seniorus - aktīvus kultūras mantojuma glabātājus un popularizētājus

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašvaldības tradicionālais konkurss, kas ir gadus rosina nelielu sacensību seniora vecuma iedzīvotāju vidū Jelgavas novadā, šogad tiks organizēts Eiropas kultūras mantojuma gada kontekstā, uzsverot personības nozīmi kultūras mantojuma izpētē, saglabāšanā un popularizēšanā. Pieteikumus konkursam “Kultūras mantojuma glabātājs un popularizētājs Jelgavas novadā 2018” ikviens novada iedzīvotājs – vai viņš būtu seniora radinieks, paziņa, kolēģis, draugs vai līdzcilvēks – aicināts iesūtīt no 1.oktobra līdz 31.oktobrim.

2018.gadā visā Eiropā, katrā Eiropas Savienības valstī, notiek neskaitāmi notikumi, pasākumi, kas veltīti tam, lai cilvēks aizdomātos par savas valsts un Eiropas kopējo kultūras mantojumu, lai viņš to sargātu, saudzētu, lietotu, izprastu un popularizētu.

Jelgavas novada pašvaldība sadarbībā ar “Europe Direct” informācijas centru un novada Senioru biedrību šogad paredz apkopot līdzcilvēku, pagastu bibliotekāru, kultūras darbinieku, novadpētniecības jomas pārstāvju gatavotus pieteikumus, kas saturiski atklās pieteiktās personības ieguldījumu un veikumu kultūras mantojuma saglabāšanā. Pieteikumā jābūt raksturotai jomai, aktivitātei, kurā seniors darbojas vai aprakstīts paveiktais, kas tieši saistīts vai nu ar novadpētniecības darbu dzimtās vietas vai kultūras nozīmes objektu izpētei, latviskā vai senlatviskā kultūras mantojuma uzturēšanai, vai specifisku zināšanu nodošanu jaunajai paaudzei. Tāpat konkursam var arī pieteikt seniorus, kuriem, piemēram, ir savdabīgs vaļasprieks - prasmes, kas lielā mērā saistītas ar vēsturiska materiāla vai kultūras, tautas mantojuma, latviskās dzīvesziņas uzturēšanu (rotu kalšana, latvju rakstu ieaušana darba materiālos, adīšana, tautas tērpu vai to detaļu darināšana, dzīvesvietas vai dzimtas izpēte plašākā mērogā, senlietu glabāšana vai atjaunošana, priekšmetu restaurēšana kultūras vērtību saglabāšanai, utt.).

Šogad aprit septiņi gadi kopš Jelgavas novadā tiek organizēts konkurss senioru sniegtās pieredzes un novērtētās aktivitātes atzinībai. Ik gadus konkursa tēma tiek mainīta, lai akcentētu dažādas vērtības, kas senioru gados sniedz dzīves piepildījumu. 

“Šo gadu laikā esam iepazinuši un godinājuši gan aktīvākos seniorus pagastos, gan brīnišķīgus rokdarbniekus un labdarības akciju dalībniekus. Tāpat esam meklējuši sirdsmīļos vecvecākus, kad pieteikumus konkursam gatavoja godināto senioru bērni, mazbērni. Šogad es vēlētos aicināt pieteicējus nenobīties no spēcīgā raksturojuma – “Kultūras mantojuma glabātājs un popularizētājs”. Šis vārdu salikums nav jāattiecina tikai uz cilvēkiem, kuri ir spilgtas personības kultūras dzīvē, kuri veidojuši rakstu krājumus, publikācijas un pētījumus par novadu. Konkursam var pieteikt arī seniorus, kuri nepretendē uz augstu mērķu sasniegšanu, bet kuri ikdienā aizraujas, piemēram, ar senu lietu glabāšanu vai atjaunošanu, savas dzimtas koka vai pagasta izpēti, kuri varbūt ir azartiski vēstures notikumu izzinātāji un kuriem labi padodas savas zināšanas nodot arī citiem. Iespējams, vēl kāds ir iemīļojis latviešu tautas dziesmas un senās mūzikas melodijas un priecājas tās iemācīt arī saviem līdzgaitniekiem. Jomu un aktivitāšu spektrs var būt ļoti dažāds. Šis konkurss ir viens no instrumentiem, kā varam iedzīvotājiem pateikties par viņu izvēli dzīvot novadā, veidojot ikdienu pilnvērtīgu un veselīgu”, stāsta Labklājības pārvaldes vadītāja pienākuma izpildītāja Ieva Lazdiņa.

Konkursam var pieteikt seniorus, kuri dzīvo un kura deklarētā dzīvesvieta ir Jelgavas novada administratīvajā teritorijā. Pieteikumā jābūt minētam pieteicēja vārdam, uzvārdam, dzīvesvietai, tālruņa numuram, kā arī precīzi jānorāda nominētā seniora vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese un tālruņa numurs. Konkursa pieteikumu iesūtīšanas laiks ir no 2018.gada 1. oktobra līdz 31.oktobrim, iesniedzot tos pagastu pārvaldēs vai sūtot pa e-pastu inta.savicka@jelgavasnovads.lv

Pēc tam, kad žūrijas komisija novembrī veiks kandidātu izvērtēšanu, izvēlētie nominanti tiks apbalvoti svinīgā pasākumā gada nogalē – 7.decembrī, Jēkabnieku kultūras namā. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad tiks apbalvoti 13 seniori – no katra pagasta pa vienam pārstāvim. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI