DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Sāktas pārbaudes bakteriālās iedegas pazīmju konstatēšanai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) visā Latvijas teritorijā uzsācis pārbaudes stādaudzētavās, augļu dārzos, piemājas saimniecībās un citviet, lai konstatētu augļkokiem bīstamo slimību bakteriālo iedegu (Erwinia amylovora). Pastiprinātas pārbaudes notiks pērn konstatēto slimības perēkļu buferzonas: Jūrmalā, Olainē, Slampē, Stopiņu, Jelgavas, Ozolnieku un Grobiņas novados.

VAAD aicina iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret VAAD inspektoriem un sniegt atbalstu iespējami inficēto augu apskatei. Aizdomu gadījumos par iespējami inficētiem augiem lūgums informēt tuvāko VAAD reģionālo nodaļu vai zvanīt uz uzticības tālruni 67550944.

Bakteriālā iedega (Erwinia amylovora) ir ļoti bīstama augļkoku slimība, kas var izpostīt līdz pat 80% no augļu dārza stādījuma. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes, kas pārsvarā ir Latvijas augļkopībai nozīmīgas augu sugas. Plašāka informācija par bakteriālo iedegu VAAD sagatavotajā videomateriālā un mājaslapā.

2014.gadā Latvijā bakteriālā iedega konstatēta astoņās vietās, kur piemēroti fitosanitārie pasākumi un noteikta trīs kilometru buferzona:

  • Sesavas pagastā, Jelgavas novadā (iepriekšējā gada perēklī) piemājas dārzā,
  • Ozolnieku pagastā Ozolnieku novadā (iepriekšējā gada perēklī) apstādījumos gar dzelzceļu,
  • Olainē apstādījumos gar dzelzceļu,
  • Vilces pagastā, Jelgavas novadā (iepriekšējā gada perēklī) komercdārzā,
  • Slampē (iepriekšējā gada perēklī) pilsētas ceļmalas apstādījumos,
  • Rumbulā, Stopiņos, Stopiņu novadā piemājas dārzā;
  • Medzes pagastā, Grobiņas novadā piemājas dārzā;
  • Jūrmala, Mellužos piemājas dārzā.

Pērn VAAD inspektori kopumā veica 1593 pārbaudes (par 448 pārbaudēm vairāk kā 2013.gadā), noņemti 1066 augu paraugi, no tiem 27 paraugos konstatēta bakteriālā iedega. VAAD pieņemti 10 lēmumi par fitosanitāro pasākumu piemērošanu un kopumā 242 koku iznīcināšanu, tajā skaitā 122 ābeļu, 52 bumbieru, 52 vilkābeļu, 15 krūmcidoniju un viena pīlādža, kā arī 580 m vilkābeļu dzīvžoga, 27 metri konrinšu dzīvžoga un 84 vilkābeļu sējeņu iznīcināšanu.

Labvēlīgos apstākļos baktērija ātri izplatās un ir grūti ierobežojama, un inficētie augi dažu sezonu laikā aiziet bojā. Bakteriālā iedega kā augu karantīnas organisms ir jāiznīcina, kā arī jāiznīcina ar šo slimību inficēti un iespējami inficētie augi. Bakteriālā iedega Latvijā pirmo reizi tika konstatētas 2007.gada jūlijā, un tika veiksmīgi ierobežota ar stingriem fitosanitārajiem pasākumiem. Lai nepieļautu slimības izplatīšanos stādaudzētavās un dārzos ārpus inficētajām teritorijām, ir svarīgi laikus konstatēt perēkļus un iznīcināt inficētos un iespējami inficētos saimniekaugus.

 

Dace Ūdre,
VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste,

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI